Yπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ ο δράστης του Ορλί
Ο Ζιγέντ Μπεν Μπελγκασέμ, που επιτέθηκε το Σάββατο σε στρατιωτική περίπολο στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών την ώρα της επίθεσης, μια αποκάλυψη που διασαφηνίζει τις περιστάσεις υπό τις οποίες προχώρησε σε αυτή την ενέργεια.
Οι τοξικολογικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή μετά τη νεκροψία της σορού του δράστη, ο οποίος σκοτώθηκε από έναν στρατιώτη αμέσως μετά την επίθεση, «έδειξαν ένα ποσοστό αλκοόλ 0,93 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος και την παρουσία κάνναβης και κοκαΐνης», έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Ο Ζιγέντ Μπεν Μπελγκασέμ, ένας 39χρονος Γάλλος τυνησιακής καταγωγής, που είχε καταδικαστεί πολλές φορές για κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών και φέρεται να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στη διάρκεια της φυλάκισής του, επιτέθηκε το Σάββατο σε μία στρατιωτικό, μέλος μιας περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο του Ορλί, νότια του Παρισιού.
Στη διάρκεια της επίθεσης, στο τέλος μια βίαιης και μοναχικής βόλτας στα παρισινά προάστια, ο άνδρας δήλωσε έτοιμος να «πεθάνει» στο όνομα του Αλλάχ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί να είχε οποιονδήποτε συνεργό: η θέση υπό κράτηση του αδελφού και ενός εξαδέλφου του που παρουσιάστηκαν αυτοβούλως το Σάββατο στην αστυνομία, ήρθη το βράδυ της Κυριακής, μερικές ώρες μετά εκείνην του πατέρα του, που είχε αφεθεί ελεύθερος από το βράδυ του Σαββάτου.
«Ο γιος μου δεν ήταν ποτέ τρομοκράτης. Ποτέ δεν έκανε προσευχή και πίνει αλκοόλ. Και υπό την επίδραση του αλκοόλ και της κάνναβης, να πού φθάνει κανείς», δήλωσε ο πατέρας του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Για εκείνον, ο γιος του είχε πιαστεί σε ένα γρανάζι και πλήρωσε τις «συναναστροφές» του και την κλίση του στα ναρκωτικά.
Η κατοικία των γονέων ερευνήθηκε και δεν βρέθηκε κανένα ενδιαφέρον στοιχείο, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.
Ο δράστης βρισκόταν σε «ένα είδος παραίσθησης» είχε δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν. «Βρίσκομαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν θάνατοι», είχε πει ο άνδρας προτού σκοτωθεί, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.
Ακριβώς πριν από την επίθεση ο Ζιγέντ Μπεν Μπελγκασέμ είχε ρίξει στο έδαφος ένα σακίδιο που περιείχε ένα μπιτόνι βενζίνη. Πάνω του βρέθηκαν 750 ευρώ, ένα Κοράνι, ένα πακέτο τσιγάρα, και ένας αναπτήρας και στο σπίτι του, στα παρισινά προάστια, μερικά γραμμάρια κοκαΐνης καθώς και μία ματσέτα.
Για την εισαγγελία, που ξεκίνησε έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επίθεσης σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση, η επίθεση στο Ορλί ήταν το τέλος μιας «βίαιης και καταστροφικής διαδρομής» που ξεκίνησε στις 06:55 στο Γκαρζ-λε-Γκονές, στα βόρεια προάστια του Παρισιού.
Έχοντας σταματήσει για οδικό έλεγχο, αφού έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και με όλα τα φώτα αναμμένα, ο άνδρας πυροβολεί με το περίστροφο τους αστυνομικούς, τραυματίζοντας ελαφρά έναν από αυτούς στο κεφάλι και διαφεύγει. «Δεν γνωρίζουμε αν ο έλεγχος της τροχαίας ήταν το στοιχείο που τον έκανε να περάσει στην πράξη ή αν το είχε προσχεδιάσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Ο άνδρας εμφανίζεται στη συνέχεια σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από εκείνο το σημείο, στο Βιτρί-σιρ-Σεν, στα νότια προάστια του Παρισιού, όπου κλέβει ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια φθάνει με αυτό στο αεροδρόμιο του Ορλί. Ενδιαμέσως, κάλεσε τον πατέρα του για του πει ότι «έκανε μια βλακεία», αφηγείται ο τελευταίος και για να του ζητήσει να τον συγχωρέσει, κάτι που ο πατέρας αρνείται, γιατί «είχε επιτεθεί σε αστυνομικό».
Για τον εισαγγελέα, πολλά στοιχεία δείχνουν πως ο Ζαγέντ Μπεν Μπελγκασέμ ήταν ένας επικίνδυνος άνδρας, αποφασισμένος να «φθάσει μέχρι το τέλος αυτής της διαδικασίας» θανάτου: πρώτα απ΄όλα η επιλογή του στόχου, έπειτα οι στρατιωτικοί, οι λέξεις που «παραπέμπουν σε συνθήματα που εκφέρουν τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις»∙ και το προφίλ του δράστη «ο οποίος φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε στη διάρκεια της περιόδου κράτησής του τα έτη 2011-2012».
Η επίθεση αυτή ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν τους ταξιδιώτες και να εκτρέψουν αν όχι να ακυρώσουν πολλές πτήσεις το Σάββατο. Το βράδυ της Κυριακής, η κατάσταση είχε σχεδόν αποκατασταθεί πλήρως σύμφωνα με εκπρόσωπο των Αεροδρομίων του Παρισιού.
Έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η επίθεση αυτή έπληξε για άλλη μια φορά μια χώρα που είναι αντιμέτωπη εδώ και δύο χρόνια με ένα κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων με αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά 238 ανθρώπων.