Στον “αέρα” η συμφωνία ΔΕΗ – Λάρκο για το ρεύμα
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη στη Λάρυμνα όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Λάρκο, κάποιοι συνδικαλιστές προκάλεσαν αίσθηση όταν προέβαλαν ενστάσεις για την περίφημη συμφωνία με τη ΔΕΗ.
Σημείο αιχμής για να χαρακτηριστεί η συμφωνία ως “ετεροβαρής” από τους συνδικαλιστές της Λάρκο αποτελεί η πρόβλεψη για καταβολή 8 δόσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά μέρος των οφειλών που δημιουργήθηκαν πρόσφατα εξαιτίας της αδυναμίας της Λάρκο να αποπληρώσει το σύνολο του κόστους για το ρεύμα που καταναλώνει. “Υπάρχει περίπτωση σε κάποιους μήνες να μην υπάρχουν χρήματα να πληρωθούμε τους μισθούς” είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος των εργαζομένων Α. Κορέντζελος.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου των εργαζομένων, μόνο τυχαίες δεν ήταν αφού σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι πρόσφατα το Δ.Σ. της Λάρκο δεν είχε συνεδριάσει προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ από τις αρχές Ιανουαρίου.
Πίσω από την καθυστέρηση αυτή, αναφέρουν πληροφορίες, βρίσκεται ακριβώς η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Λάρκο, με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, να ανταπεξέλθει στους όρους της συμφωνίας με τη ΔΕΗ. Άλλωστε απαράβατος όρος για να ισχύσει η συμφωνία και η Λάρκο να απολαύσει τιμή ρεύματος στα επίπεδα των 37 ευρώ η μεγαβατώρα (χωρίς να περιλαμβάνεται το όφελος περίπου 2 ευρώ από τη διακοψιμότητα) είναι η βιομηχανία να είναι να εξοφλεί εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς της. Επίσης η ίδια συμφωνία προβλέπει την εκχώρηση απαιτήσεων πελατών της Λάρκο προς τη ΔΕΗ, όρος που επίσης αναμένεται να επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας της βιομηχανίας.
Ένα ακόμη σημείο αγκάθι για την υλοποίηση της συμφωνίας αποτελεί το περίφημο business plan για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, καθώς προβλέπει σημαντικές μειώσεις του μισθολογικού κόστους που σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων φτάνουν στα 16 εκατ. ευρώ ετησίως. “Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αφού άλλωστε εμείς πληρώσαμε αρκετά” είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων διαμηνύοντας ότι το σωματείο θα τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση.
Και εάν για τα προβλήματα με τη ΔΕΗ, μέχρι στιγμής η Λάρκο είχε καταφέρει να βρει ένα έστω και ιδότυπο modus operandi, ο μεγαλύτερη απειλή δεν προέρχεται από το θέμα του ρεύματος. Ο νούμερο ένα κίνδυνος, παραμένει η ανοιχτή πληγή της υπόθεσης των κρατικών ενισχύσεων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Κομισιόν είχε προσφύγει εκ νέου στο ευρωδικαστήριο διαπιστώνοντας αδράνεια του ελληνικού κράτους να εκτελέσει τις αποφάσεις γύρω από τη βιομηχανία νικελίου. Η υπόθεση αφορά ένα συνολικό ποσό, σύμφωνα με την Κομισιόν, της τάξης των 136 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σύμφωνα με το “κατηγορητήριο” με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων στο παρελθόν.
Σημειώνεται τέλος ότι επισήμως η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη είχε χαρακτηρίσει ορόσημο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης τη συμφωνία για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ ο ίδιος απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, καθησυχάζοντας τους εργαζόμενους ότι η κυβερνητική πολιτική θέλει τη Λάρκο στο δημόσιο, εκσυγχρονισμένη και παραγωγική.