Με προσωπικό ασφαλείας σήμερα τα νοσοκομεία: Απεργούν γιατροί και εργολαβικοί εργαζόμενοι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 13:00 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας έχουν προγραμματίσει οι νοσοκομειακοί γιατροί ενώ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι πραγματοποιούν στις 12:30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία ως το Μέγαρο Μαξίμου.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα, Πέμπτη, τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών ενάντια στο νέο ασφαλιστικό. Την κινητοποίηση στηρίζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) καλώντας τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αντιδρά στο νέο ασφαλιστικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/1/17 απαιτώντας:
– την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών νόμων με αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση,
– την άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, πλήρη κάλυψη από το κράτος των αποθεματικών των ταμείων, άμεση αποδέσμευση από το χρηματιστήριο,
– την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών,
– την αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών, μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης και
– ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας.
Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καλώντας τα μέλη τους σε αγωνιστική δράση ώστε «να αποσυρθεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και να καταλάβει το υπουργείο Υγείας ότι πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους γιατρούς ως υποζύγια της κυβερνητικής πολιτικής», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.
Την απεργία στηρίζει και το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) καλώντας τους οδοντιάτρους, και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα Υγείας, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Συγκέντρωση εργολαβικών εργαζομένων
Την πόρτα της εξόδου στα νοσοκομεία του ΕΣΥ βλέπουν περίπου 6.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω εργολάβων στις υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας, οι λεγόμενοι εργολαβικοί εργαζόμενοι της υγείας. Οι προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τις νέες συμβάσεις εργασίας στις παραπάνω υπηρεσίες, μοριοδοτούν την ανεργία και αφήνουν εκτός «εργασιακού νυμφώνος» όσους ήδη απασχολούνται, και μάλιστα επί σειρά ετών, στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι υπό την κάλυψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι, στις 12:30, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, και στη συνέχεια πορεία ως το Μέγαρο Μαξίμου όπου και θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί στο θέμα των εργολαβικών εργαζομένων του ΕΣΥ και να εξηγήσει «τι διαφορετικό έχουν οι πρώην καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών από τις καθαρίστριες των Νοσοκομείων που εργάζονται πολλά χρόνια μέσω εργολάβων».
«Τους πετάνε στα σκουπίδια με την κατάπτυστη μοριοδότηση που προβλέπει ο Νόμος 4430/2016 για την πρόσληψη προσωπικού Καθαριότητας – Φύλαξης – Εστίασης» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, προσθέτοντας πως το θέμα τέθηκε στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό σε συνάντηση που είχαν μαζί του, χωρίς όμως να δοθούν σαφείς απαντήσεις. «Ο κος Ξανθός στη συνάντησή μας την Πέμπτη 23/2/2017 ήταν ασαφής. Αν και είπε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη μοριοδότηση, οι οποίες θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διασφαλίζουν την εργασία των υπαρχόντων Εργολαβικών Εργαζομένων» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
Από τους εργολάβους στις ατομικές συμβάσεις
Με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου στα νοσοκομεία για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση κήρυξε το υπουργείο Υγείας πριν από έναν χρόνο τον «πόλεμο» κατά των εργολάβων του ΕΣΥ, σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει τις… προεκλογικές αριστερές δεσμεύσεις «περί απομάκρυνσης των ληστρικών ιδιωτικών συνεργείων από τη δημόσια υγεία».
Οι περίπου 8.000 εργολαβικοί εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να υπογράφουν συμβάσεις έργου με τη διοίκηση του νοσοκομείου (χωρίς επιδόματα, δώρα και δικαίωμα σε αναρρωτικές άδειες), χωρίς στην πραγματικότητα οι συνθήκες εργασίας τους να αλλάζουν ουσιαστικά. Επιπλέον, οι προσφυγές των εργολάβων στα δικαστήρια περιέπλεξαν περισσότερο την κατάσταση και ανάγκασαν το υπουργείο Υγείας να αλλάξει τις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων με τις διοικήσεις σε συμβάσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ.
Ωστόσο, η μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχείρησε να λύσει. Το 80% από τους περίπου 8.000 εργαζόμενους – δηλαδή περισσότεροι από 6.000 – που απασχολούνται στις υπηρεσίες των νοσοκομείων δεν μπορεί να κατοχυρώσει την εργασία του. Η δεκαετής ή και μεγαλύτερη εμπειρία μέσα στα συνεργεία των εργολάβων στα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν δίνει μόρια στους εργαζόμενους και τους «πετά» εκτός της εργασίας τους. Πηγές νοσοκομειακές επισημαίνουν πως αυτή η αλλαγή στο προσωπικό αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο καθώς φεύγουν έμπειροι εργαζόμενοι που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, τον Ευαγγελισμό, 9 στους 10 εργολαβικούς εργαζόμενους φεύγουν με το ισχύον σύστημα μοριοδότησης!