Eurogroup: Επιστρέφουν οι θεσμοί, αποδέχθηκε -υπό όρους- η Αθήνα τα μέτρα

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας» την τελευταία εβδομάδα, τόνισε και, συνεπεία αυτού, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές στα εργασιακά, τις συντάξεις και το φορολογικό.
Ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δήλωσε πολύ χαρούμενος από τη σημερινή εξέλιξη και τόνισε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη των θεσμών.
Από την πλευρά του, ο κοινοτικός Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη βούληση απ’ όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε «πολύ θετικές επιδόσεις» εντός του 2016.
«Οι πιο μακρές συζητήσεις δεν σημαίνει ότι είναι και πιο αποτελεσματικές. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να δουλεύει για να υπάρξει συμφωνία» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει βούληση, υπάρχει ένας ανοιχτός πολιτικός δρόμος.
«Θα πρέπει να γίνει δουλειά, θέλουμε καλύτερη αγορά εργασίας, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, να υπάρχει εξομάλυνση της αγοράς εργασίας. Οι εταίροι όλοι αναγνώρισαν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και, με την εμπιστοσύνη να επιστρέφει, η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3% του χρόνου» σημείωσε.
Και συνέχισε: «Τα δημοσιονομικά στοιχεία μας εκπλήσσουν θετικά. Οι δαπάνες έχουν μειωθεί κάτω από το όριο που είχαμε θέσει. Η Ελλάδα είχε θετικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει 2% στόχο πλεονάσματα».
«Βλέπω ότι υπάρχει μια νέα ώθηση, υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να δουλεύουν. Υπάρχει πεδίο προετοιμασίας, ώστε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς» προσέθεσε.
Διατεθειμένη να αποδεχθεί την απαίτηση των δανειστών για προνομοθέτηση μέτρων τις αμέσως επόμενες ημέρες φέρεται η κυβέρνηση, σύμφωνα μες τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των συζητήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι ένα βήμα πριν από την αναγκαία και επιβεβλημένη από το συμπαγές μέτωπο των δανειστών, υποχώρηση, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για την διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας.
«Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να συμφωνεί με την προνομοθέτηση μέτρων για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα» αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή, κοντά στο Eurogroup. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου έχει δώσει «σήμα» σε αρμόδιους παράγοντες να είναι όλα έτοιμα τις αμέσως επόμενες ημέρες για τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη Βουλή, δηλαδή για την ψήφιση κάποιων πρώτων νομοσχεδίων στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έπειτα από τα παραπάνω, ήταν σύντομη και ολοκληρώθηκε περί τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, έχοντας διαρκέσει μόλις δύο ώρες.
Είχε προηγηθεί «non paper» του Μαξίμου, που προανήγγειλε τις εξελίξεις.
Non Paper Μαξίμου: Επήλθε συμφωνία
«Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς» αναφέρεται σεnon paper από το Μέγαρο Μαξίμου που δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου.
protothema / in.gr