Επιμένει σε πολιτική λύση η Αθήνα, δεν απαντά στους θεσμούς

Θολό παραμένει το τοπίο για την διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης καθώς η Αθήνα επιδιώκει μια πολιτική συμφωνία – πακέτο με τους δανειστές για όλα τα ανοικτά ζητήματα και την ίδια στιγμή κρατάει κλειστά τα χαρτιά της στην πρόταση των θεσμών για μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η οποία έπεσε στο τραπέζι την περασμένη Παρασκευή.
«Θα επιδιώξουμε πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο. Γι’ αυτό έχουμε καθυστερήσει, γιατί πρέπει να αποφασίσουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του και λέγοντας πως δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών.
Φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί στην συμφωνία για νέα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετήσει η Αθήνα, να συμπεριληφθούν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους των δανειστών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενδεχομένως και για τον λεγόμενο “αντίστροφο κόφτη”, δηλαδή μια ρήτρα ακύρωσης των μέτρων εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων μετά το 2018.
Την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέθεσαν στον Ευκλειδη Τσακαλώτο μια πρόταση για μέτρα που φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ και μεταφράζονται σε 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή τόσα όσα ήταν η αρχική εκτίμηση του ΔΝΤ. Οι ευρωπαίοι ωστόσο φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μια ευελιξία ως προς την νομοθέτηση, με το ένα μέρος των μέτρων ύψους 1,8 δισ να εγκρίνονται αμέσως και το υπόλοιπο 1,8 δισ. να εγκριθούν μετά το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει απόκλιση από τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο συρτάρι η πρόταση ενόψει της άφιξης Μοσκοβισί
Σε αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει και κρατάει στάση αναμονής καθώς την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα ο επίτροπος οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πιερ Μοσκοβισι.
Η Αθήνα εκτιμά ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος ενδεχομένως να έχει να καταθέσει μια πρόταση που θα βρει σύμφωνες όλες τις πλευρές, προκειμένου να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια και να αρχίσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ο κ. Μοσκοβισι, όταν ανακοίνωσε το ταξίδι του στην Αθήνα, εξέφρασε την ελπίδα για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας κάνοντας μάλιστα λόγο για «ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ενόψει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για μια συμφωνία για την Ελλάδα δήλωσε ο επίτροπος μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του Euronews στις Βρυξέλλες και με αφορμή την παρουσίαση των χειμερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως τόνισε, «οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αλλά τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας».
Πάντως ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, δεν φαίνεται να στοχεύει σε μια συμφωνία με τους δανειστές έως την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει οπωσδήποτε να το λήξουμε τώρα».
Το blame game του ΔΝΤ
Αναφερόμενος στις απόψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός οικονομικών έκανε λόγο για αμφισβητήσιμες μελέτες. «Μπορώ να ζητήσω από την Κρ. Λαγκάρντ να μην αναφέρεται σε αμφισβητήσιμες μελέτες που λένε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018 όταν σήμερα είναι 2% χωρίς να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη;» διερωτήθηκε ο υπουργός.
Τόνισε ότι δεν ζητά ιδιαίτερη μεταχείριση από το ΔΝΤ. «Ζητάω να έχουμε ίδια αντιμετώπιση. Δεν μπορεί να ζητά από εμάς μέτρα τώρα και από τους ευρωπαίους για το χρέος να λέει αργότερα. Θέλουμε το ΔΝΤ να πάρει μια δίκαιη απόφαση. Δεν συγχωρείται να μην ξεκαθαρίζει ποια είναι η θέση της και οι προϋποθέσεις», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε ότι παίζει ένα blame game έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μήπως ο Τραμπ τραβήξει την πρίζα.
«Έχουμε κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις σε πάρα πολλούς τομείς. Κάποια πράγματα πρέπει να τα κρατήσεις πίσω μέχρι να δείξουν και οι άλλοι τα χαρτιά τους» σημείωσε.
Ο κ. Τσακαλώτος διαφώνησε με την τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας για το ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής είναι δυσανάλογα υπέρ της φορολογίας και λιγότερο υπέρ της μείωσης δαπανών σημείωσε: «Όποιος λέει λιγότερες δαπάνες να μας πει που θα τις βρει».
«Κόκκινη γραμμή» είναι ο κόσμος της εργασίας να είναι σε καλύτερη θέση απ’ ότι ήταν. Να αισθάνεται ότι από την ανάκαμψη θα κερδίσει περισσότερο, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ας πετύχει η αριστερά αυτό που θέλει να πετύχει και ας είμαι εγώ ο «μουτζούρης». Αυτό που με νοιάζει είναι να έχουμε μια πολιτική που θα μας κάνει περήφανους και να μπορεί κάποιος να πει μετά από ένα χρόνο ότι παρότι είναι η χώρα σε μνημόνιο έγιναν μια σειρά από πράγματα, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς γιατί ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είπε «ούτε ένα ευρώ μέτρα» διερωτήθηκε « Τι έπρεπε να πει ο πρωθυπουργός;Μήπως ότι θα δεχτούμε μέτρα 1 δισ. ευρώ και μετά να μας ζητήσουν νέα μέτρα;» πρόσθεσε.
Πηγή : thetoc.gr