Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο και απειλές από την Άγκυρα

Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα με σειρά παραβιάσεων και προκλητικές δηλώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, μετά τη ρίψη στεφάνου στη σημείο όπου την 31η Ιανουαρίου του 1996 έχασαν τη ζωή του οι Έλληνες αξιωματικοί Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός και Παναγιώτης Βλαχάκος, από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ακολούθησαν πάνω από 100 τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις βραχονησίδες νωρίς το πρωί και προχώρησαν σε ρίψη στεφάνου προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αξιωματικών. Πρόκειται για κίνηση στην οποία προχωρεί ο Έλληνας υπουργός κάθε χρόνο από τότε που έχει αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.
Μισή ώρα αργότερα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από το σημείο.
Λίγη ώρα μετά, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ ύψωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους δηλώνοντας: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο» και πρόσθεσε πως «δυστυχώς η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις βραχονησίδες» αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας «δεν θα το επιτρέψουν». «Οι βραχονησίδες “Καρντάκ” και παρόμοιες βραχονησίδες, επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους», δήλωσε ο Καϊνάκ σε ημερίδα του πρακτορείου Αnadolu.
Πηγή : thetoc.gr