Eurasia: Νέα μέτρα ή εκλογές-Η ώρα της απόφασης για τον Αλέξη Τσίπρα

Καμπανάκι για τον κίνδυνο ατυχήματος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου εξαιτίας των ενδεχόμενων πιέσεων από το ΔΝΤ κρούει το Eurasia Group.
Κι αυτό την ώρα που κοινοτικός αξιωματούχος θέτει ευθέως πλέον ως ορόσημο τον Φεβρουάριο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης καθώς αυτός είναι ο ο τελευταίος μήνας πριν ξεκινήσουν σημαντικές εκλογικές μάχες σε κράτη-μέλη.
Με νέα μέτρα η παραμονή του ΔΝΤ
Το Eurasia Group αναφέρει ότι στην Ευρώπη έχει πλέον κερδίσει έδαφος η άποψη ότι «το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα παρέχοντας χρηματοδότηση». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει όπως όλα δείχνουν να δεσμευτεί για επέκταση του «δημοσιονομικού κόφτη» μετά το 2018, η παραμονή του ΔΝΤ «εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική πλευρά, καθώς το Ταμείο θα μπορούσε να επιμείνει σε περικοπές κύριων συντάξεων και άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την εσωτερική πολιτική αστάθεια, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα χρειαζόταν για αυτό ενισχυμένη πλειοψηφία ή θα αναγκαζόταν να πάει σε πρόωρες εκλογές ακόμη και να προκηρύξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα».
Τα μέτρα στη Βουλή και το «αντάρτικο» βουλευτών
Στην ανάλυση αναφέρεται ότι «είναι εντελώς διαφορετικό η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει την παράταση του κόφτη που είχε ήδη επικυρωθεί το 2016 και άλλο πράγμα η ψήφιση νέων μέτρων ακόμη κι αν αυτά εφαρμοστούν από το 2019 και μετά». Οπως σημειώνει η έκθεση του Eurasia Group «η απροθυμία της κυβέρνησης να παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις που θα καταθέσει στο Eurogroup οφείλεται στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, ενόψει του οδυνηρού συμβιβασμού στον οποίο θα υποκύψει η Αθήνα για να πετύχει την επανέναρξη των συνομιλιών με τους πιστωτές».
Το Eurasia Group αναφέρεται μάλιστα σε βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που προετοιμάζονται να ασκήσουν βέτο σε νέα μέτρα καθώς ανησυχούν πλέον για την τροπή που παίρνει η συμφωνία με τους δανειστές. Η ανάλυση αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν όρια στις διαπραγματεύσεις» αλλά και τις δηλώσεις του κ. Νίκου Μανιού ο οποίος ανέφερε ότι «δεν προτίθεται να ψηφίσει νέα μέτρα». Την ίδια ώρα μάλιστα που υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ανέφερε ότι το αφορολόγητο είναι υπό διαπραγμάτευση, δήλωση την οποία υποχρεώθηκε να ανασκευάσει.
Το σενάριο της κάλπης
Εως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. «Ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει στο τραπέζι τις διαφορετικές εναλλακτικές και θα αποφασίσει εάν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές για να ρίξει το βάρος των επιπλέον μέτρων στην επόμενη κυβέρνηση. Προς το παρόν όμως το σενάριο αυτό δεν μοιάζει και τόσο πιθανό γιατί τόσο ο ίδιος ο Τσίπρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το εκλογικό σώμα, καθώς η προσφυγή στις κάλπες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κατέληγε σε σημαντική εκλογική ήττα για το κυβερνών κόμμα».
Και η PwC «βλέπει» κάλπες
Στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην Ελλάδα εντός του 2017 αναφέρεται και η PricewaterhouseCoopers. Αναφερόμενη στην ρευστή διεθνώς κατάσταση, η PwC σημειώνει ότι «εντός του έτους αναμένονται τουλάχιστον πέντε εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρωζώνη. Εκτός από τις προγραμματισμένες εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, ο οίκος αναφέρει ότι ενδεχομένως να στηθούν οι κάλπες στην Ιταλία και την Ελλάδα. Η PWC τονίζει μάλιστα ότι αυτές οι πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν άνω του 70% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και τονίζει ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε «διατάραξη του φυσιολογικού πολιτικού κύκλου.»
Πηγή : thetoc.gr