Κηδεμονία στο διηνεκές

Η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την εποπτεία των δανειστών για αρκετά ακόμα χρόνια και μετά τη λήξη του παρόντος Μνημονίου το 2018 και μάλιστα θα έχει προαποφασίσει τα μέτρα και τους μηχανισμούς εκείνους, που θα επιτρέπουν να παραμείνει σταθερός ο στόχος του πλεονάσματος του 3,5 % ΑΕΠ και μετά το 2018.
Ήτοι, νέα και «σταθερά» μέτρα για την παραμονή του στόχου αυτού.
Σ΄αυτό το «στραγγαλιστικό» για την ελληνική οικονομία και τους έλληνες πολίτες πλαίσιο κατέληξε το euro group της 5ης Δεκεμβρίου, προσφέροντας όμως και ένα κλαδί σωτηρίας για την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία βεβαίως το άρπαξε, όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του:
Πρόκειται για την ελάφρυνση του χρέους με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα , έτσι ώστε, έως το ..2060 το χρέος να έχει μειωθεί κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ.
Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να αυτοδοξάζεται για μετά το 2060, επιτρέπει στον κ Τσακαλώτο να μην ανάβει μπουρλότα για πρόωρες εκλογές, δεν καθησυχάζει όμως τους έλληνες φορολογούμενος, μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι, ως απλοί θεατές, θα παρακολουθήσουν και πάλι τα θρίλερ της απομείωσης των δικών τους πενιχρών ήδη εισοδημάτων, σε διάρκεια χρόνου άγνωστου για την ώρα.
Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, οι δανειστές άφησαν σκοπίμως(;) πολλές εκκρεμότητες ανοιχτές.
Δεν ολοκληρώθηκε η β’ αξιολόγηση και γι αυτό θα επιστρέψει η τρόικα –θεσμοί στην Αθήνα, ώστε ει δυνατόν το θέμα αυτό, δηλαδή τα εργασιακά, να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Όμως το κυρίαρχο θέμα των συναντήσεων αυτών, σε τεχνικό επίπεδο – και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ-προκειμένου να καταλήξουν στην απαραίτητη Τεχνική Συμφωνία ( Stuff– level agreement), σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup:
«..Πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 ( πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) καθώς και μεταρρυθμίσεις..».
Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία για την επιμονή και εμμονή των δανειστών στη λήψη μέτρων ..στο διηνεκές, η ίδια απόφαση του euro group συνεχίζει:
«..Το Eurogroup επανέλαβε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτυχθεί έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα.. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια βιώσιμη βάση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, (σσ2018), οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα στον μηχανισμό και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν αυτό τον στόχο..»
Τα ερωτήματα, στα οποία σκοπίμως δεν απαντούν οι δανειστές τώρα, είναι πόσα χρόνια υπολογίζουν ότι θα εφαρμόζονται τα επιπλέον μέτρα μετά το 2018 και κυρίως το αν και πότε το ΔΝΤ θα επιστρέψει στο πρόγραμμα.
Όμως τα δύο αυτά ερωτήματα εντέχνως συνδέονται μεταξύ τους, καθώς πίσω από τις κουρτίνες και με την Αθήνα αμέτοχη στις διαβουλεύσεις τους, οι δυο πλευρές των δανειστών (ΕΕ-ΔΝΤ) έχουν ήδη αποφασίσει την συμμετοχή του
Ταμείου, αλλά πρώτα πρέπει να διαμορφώσουν τις «λεπτομέρειες» στην ποιότητα και ποσότητα των μέτρων, που τελεσίδικα θα αποδεχθεί η Αθήνα.
Έτσι, λίγες μόνον ώρες μετά την λήξη του euro group, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτων δήλωνε ότι ο αριθμός των ετών, μετά το 2018, κατά τα οποία θα εφαρμόζονται τα μέτρα, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των μέτρων που θα συμφωνηθούν με την Αθήνα, επιμένοντας μάλιστα ότι « είναι θέμα αξιοπιστίας για το Ταμείο να προσδιοριστούν πρώτα τα μέτρα αυτά».
Δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να περιγράψει τα μέτρα αυτά με μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό.