Ίλιγγος και ζαλάδα: Τι να κάνετε για να τα ξεπεράσετε πιο γρήγορα
Ίλιγγος είναι η αίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλλον σας κινούνται ή περιστρέφονται. Διαφέρει από την απλή ζάλη στο ότι ο ίλιγγος περιγράφει μια “ψευδαίσθηση” κίνησης.
Τι είναι όμως ακριβώς ο ίλιγγος; Όταν αισθάνεστε σαν να είστε εσείς οι ίδιοι σε κίνηση, ή περιστροφή, αυτό λέγεται “υποκειμενικός ίλιγγος” και όταν έχετε την ψευδαίσθηση ότι το περιβάλλον σας είναι εκείνο που κινείται, ή περιστρέφεται, τότε αυτό ονομάζεται “αντικειμενικός ίλιγγος”.
Ίλιγγος; Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να περιορίσετε τη ζαλάδα
Η σπιτική θεραπεία θα πρέπει να γίνεται μόνο αν έχετε ήδη διαγνωστεί με ίλιγγο και είστε σε γενικές γραμμές υπό την επίβλεψη ενός γιατρού. Εάν και εφόσον ο γιατρός σας τις εγκρίνει, υπάρχουν κάποιες φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ιλίγγου σας.
Τροποποιημένες κινήσεις Epley: Είναι ένα είδος φυσικής θεραπείας που περιλαμβάνει συγκεκριμένες κινήσεις με το κεφάλι και το σώμα, ενώ το άτομο είναι σε καθιστή θέση σε ένα κρεβάτι. Κανονικά, αυτό γίνεται σε ένα γιατρό ή φυσιοθεραπευτή, αλλά μπορεί επίσης να γίνει και στο σπίτι. Μόλις ένας ασθενής έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, αυτός ο τύπος κινήσεων μπορεί να επιλύσει τα συμπτώματα μέσα σε μια εβδομάδα για πολλούς ασθενείς. Ρωτήστε σχετικά το γιατρό σας, για να σας πει περισσότερα για την μέθοδο Epley.
Συμπληρώματα βιταμίνης D: Μπορεί να είναι επωφελή για τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης (μία από τις αιτίες που έχετε ιλίγγους). Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει εξετάσεις για να δει εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Βοτανικές θεραπείες, όπως η ρίζα τζίντζερ και ο κόλιανδρος μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του ιλίγγου σε μερικούς ανθρώπους.
Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των συμπτωμάτων ορισμένων τύπων ιλίγγου.
Γενικά, αποφύγετε ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ.
Πίνετε άφθονα υγρά.
Πηγή:iatropedia.gr