Δ.Δελφών: Απάντηση προς Π. Ταγκαλή για τους χώρους στάθμευσης στην Άμφισσα
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επιχειρεί για μια φορά ακόμα να παρασύρει την κοινή γνώμη μακριά από την ουσία ενός κορυφαίου έργου για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της Άμφισσας. Οφείλουμε να θέσουμε στη γνώση των συνδημοτών μας τα εξής:
Η πρώτη προκήρυξη (28 Ιουλίου 2016) για το έργο της δημιουργίας χώρων στάθμευσης στην Άμφισσα, που συνδέεται άρρηκτα με την εν εξελίξει διαδικασία της κυκλοφοριακής μελέτης, έκρινε ως περιοχή αναζήτησης χώρων στάθμευσης το συνηθισμένο να αποκαλείται “ιστορικό κέντρο”, όρος ο οποίος δεν έχει όμως σαφή οριοθέτηση και εσφαλμένα χρησιμοποιήθηκε.
Εν συνεχεία και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, ακολούθησε από το Πράσινο Ταμείο η Πράξη ένταξης του έργου δημιουργίας χώρων στάθμευσης στην Άμφισσας, που αντικαθιστούσε ένα τελείως μη λειτουργικό έργο, τα γνωστά “κολωνάκια”, για το οποίο ο νυν Δήμαρχος Δελφών είχε από το καλοκαίρι του 2014 ορθά παροτρύνει τον τότε Αντιδήμαρχο Άμφισσας, κ. Ταγκαλή, να μην προχωρήσει σε συμβασιοποίηση, παρά να επιδιώξουμε τροποποίηση της πράξης ένταξης με κάποια πιο χρήσιμη παρέμβαση, μιας και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της στάθμευσης με κολωνάκια στα πεζοδρόμια θα συνιστούσε μια τελείως περιττή κι άσκοπη σπατάλη χρημάτων, καθώς η δημοτική μας αστυνομία είχε ήδη τότε καταργηθεί από πολλών μηνών.
Η ένταξη του νέου έργου από το Πράσινο Ταμείο κατά το Σεπτέμβριο του 2016 συνοδευόταν από συγκεκριμένους όρους, όπως η εξασφάλιση της μη πρόωρης διακοπής της μίσθωσης, η μεγαλύτερη διάρκεια της μίσθωσης των χώρων και η ύπαρξη κυκλοφοριακής έκθεσης, προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση.
Έχοντας ως κατηγορηματικό στόχο να εκπονήσουμε θωρακισμένη νομικά προκήρυξη και αναγκασμένοι να εναρμονιστούμε με τους όρους του Πράσινου Ταμείου, καταλήξαμε στη νεώτερη και αρτιότερη νομικά προκήρυξη, οι όροι της οποίας εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτρπής και ενσωματώνει το σύνολο των προδιαγραφών που περιγράψαμε, καθώς και την τεχνική έκθεση του μελετητή της κυκλοφοριακής μελέτης Άμφισσας, κ. Ιωάννη Λίγκα, η οποία (πολύ πριν ανακύψει το όλο ζήτημα) προσδιορίζει με ακρίβεια το εύρος της περιοχής στην οποία οφείλουμε να αναζητήσουμε χώρους στάθμευσης.
Καμία άλλη διάσταση δεν έχει το ζήτημα και οτιδήποτε άλλο είναι προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Ως προς τις αιτιάσεις, δε, περί “φωτογραφικής διάταξης” από πλευράς δημοτικής Αρχής, που μας απευθύνει ο κ. Ταγκαλής, υποχρεούμαστε να καταστήσουμε γνωστό σε όλους με τρόπο κρυστάλλινο και διαφανή ότι το οικόπεδο στο οποίο αναφέρεται ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας βρίσκεται εκτός των ορίων και των δύο διακηρύξεων, τόσο της πρώτης (με όποια ερμηνεία μπορεί να δοθεί στον όρο «ιστορικό κέντρο», που εσφαλμένα χρησιμοποιήθηκε, όπως προείπαμε), όσο και της δεύτερης, με βάση την κυκλοφοριακή έκθεση που μας έχει υποβάλει ο μελετητής, κ. Λίγκας, ήδη από το Μάιο του 2016, δηλαδή σε εντελώς ανύποπτο χρόνο.
Αν θέλαμε φωτογραφικά να αποκλείσουμε το συγκεκριμένο οικόπεδο και να ευνοήσουμε κάποια άλλα, τότε δεν είχαμε παρά να εντάξουμε και το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο στην προκήρυξη (αγνοώντας την έκθεση του μελετητή μας και ενεργώντας με πολιτική πονηρία) και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε το εύρος της έκτασης των οικοπέδων που προέβλεπε η αρχική προκήρυξη (400 τ.μ. έως 800 τ.μ.). Τότε αυτομάτως θα αποκλειόταν το οικόπεδο αυτό γιατί είναι μεγαλύτερο. Όμως εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια. Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε επιστημονικές αρχές, να κάνουμε προσεκτικά βήματα και όταν χρειάζεται, να διορθώνουμε (με όρους ισονομίας) τυχόν σφάλματα, ώστε να διαφυλάξουμε το συμφέρον του Δήμου και της πόλης.
Η παρούσα δημοτική Αρχή επαναδιατυπώνει προς κάθε κατεύθυνση τη σταθερή βούλησή της να υλοποιηθεί και να εφαρμοστεί απαράκαμπτα η κυκλοφορική παρέμβαση για την ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Άμφισσας, παρά τις όποιες σπασμωδικές απόπειρες από κάποιες πλευρές, που έχουν σκοπό να συσκοτισθεί η κοινή γνώμη και να δικαιολογήσουν τη δική τους απραξία ή και εσφαλμένες επιλογές του παρελθόντος.