Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: 5 απλά πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ
Η δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης. Φέτος, αυτή η ημέρα είναι η σημερινή, η 13η Οκτωβρίου 2016.
Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την διάδοση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, επάνω σε θέματα προστασίας και βελτίωσης της όρασης. Είναι η ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο οι ίδιοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, όσο και οι οικογένειές τους, σχετικά με τις παθήσεις των ματιών, τρόπους αντιμετώπισης, αλλά και τρόπους διαβίωσης με ένα δεδομένο πρόβλημα. Η υγεία των ματιών χρειάζεται την προσοχή όλων.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει φέτος ο Διεθνής Οργανισμός για την Πρόληψη της Τύφλωσης (International Agency for the Prevention of Blindness – IAPB) είναι “Μαζί, είμαστε πιο δυνατοί”. Έτσι προτρέπει κάθε άνθρωπο να επικεντρωθεί σε όσους χρειάζονται υπηρεσίες φροντίδας των ματιών, δηλαδή σε όλους. Όλοι για όλους! Σκεφτείτε όλες τις ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα για τα μάτια τους, ιδιαίτερα εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι ή εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Βασικοί φορείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς, αξίζει σήμερα να θυμηθούν ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη υπηρεσίες φροντίδας ματιών, για να μπορούν να ζουν ευπρεπώς. Ας τους υπενθυμίσουμε όλοι το τι μπορούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα και να τους κάνουμε να πάρουν μια δημόσια δέσμευση την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης.
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Μην αμελείτε τα μάτια σας
Πολλοί από μας παίρνουν την όρασή τους ως δεδομένη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι 285 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Τα 39 εκατομμύρια εξ αυτών είναι τυφλοί. Το 80% των προβλημάτων όρασης μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευθεί. Το να διατηρούμε τα μάτια μας υγιή είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή μας ζωή.
Γι’ αυτό μην αμελείτε να:
Κάνετε τακτικά εξετάσεις στα μάτια σας
Οι περισσότεροι δεν επισκέπτονται σχεδόν ποτέ τον οφθαλμίατρο, παρά μόνο αν φτάσουν να έχουν πρόβλημα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση; Για να προλάβετε παθήσεις, όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πρέπει να κάνετε τακτικά οφθαλμολογικές εξετάσεις, έστω και μία φορά το χρόνο.
Κάντε τακτικά διαλείμματα αν εργάζεστε σε υπολογιστή
Εάν εργάζεστε μπροστά από έναν υπολογιστή όλη μέρα, μην αμελείτε να απομακρύνετε το βλέμμα σας από την οθόνη ανά τακτά διαστήματα μέσα στην ώρα. Επίσης, προσπαθήστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας “επίτηδες”, επειδή όταν κοιτάμε μια οθόνη,ο εγκέφαλος “ξεχνάει” να κάνει αυτή την πολύ σημαντική κίνηση και να υγράνει σωστά την επιφάνεια του οφθαλμού. Θυμηθείτε τον κανόνα 20-5-20. Κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι σε απόσταση 5 μέτρων από εσάς για 20 δευτερόλεπτα.
Διατροφή
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η σωστή διατροφή μπορεί να προστατεύσει τα μάτια σας. Εκτός από τα λαχανικά και τα φρούτα, προσπαθήστε να τρώτε υγιεινές τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες C και Α, επειδή αυτά είναι καλά για τα μάτια σας.
Γυαλιά ηλίου
Προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο, φορώντας κατάλληλα γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν το 99-100% της ακτινοβολίας UV-A και UV-B. Να φοράτε πάντοτε προστατευτικά γυαλιά, όταν παίζει αθλήματα, ή όταν κάνετε κάποια εργασία στο σπίτι ή τη δουλειά.
Φακοί επαφής
Αν φοράτε φακούς επαφής, να μην αμελείτε να τους απολυμαίνετε τακτικά και να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης τους, καθώς και τις συμβουλές του οφθαλμιάτρου σας.
Πηγή:iatropedia.gr