Πώς τεμάχισε ο ΄Ελγιν τη ζωφόρο του Παρθενώνα; Νέα στοιχεία από αρχεία
Σε μια από τις μεγαλύτερες λεηλασίες της ανθρωπότητας ρίχνει ένα διαφορετικό φως το συνέδριο του Συλλόγου των Αθηναίων.
Νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Έλγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η ζωφόρος του Παρθενώνα, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικατάστασής τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλης, είναι μερικά από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο», το οποίο ξεκινά αύριο, Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου και είναι υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Το διήμερο συνέδριο διοργανώνει ο «Σύλλογος των Αθηναίων» στο Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ιδιοποίησή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Σημειωτέον, ο ιστορικός Σύλλογος έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εναντίον του Ηνωμένο Βασιλείου για την επιστροφή των Παρθενώνειων Γλυπτών.
Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές – μηχανικοί και έγκριτοι νομικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων για τα γλυπτά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή τους. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος. Οι διαλέξεις αναμένεται, αφενός να πλουτίσουν τις γνώσεις μας και αφετέρου να αναζωογονήσουν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου μνημείου της αθηναϊκής Ακρόπολης.
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες, θα παραστούν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές και θα ανανεωθεί -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο – η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS
Τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στη δημοσιότητα και στον επιστημονικό κόσμο, τροφοδοτώντας με πλούσιο υλικό τη βιβλιογραφία και αναδεικνύοντας το διαρκές ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα πολιτιστικά τους αγαθά.
Πηγή: thetoc.gr