Έρευνα: Το γυμναστήριο «σώζει» τον οργανισμό από το αλκοόλ
Οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά, αλλά επίσης ασκούνται τακτικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους απλώς… κάθονται και πίνουν
Όσοι πίνουν κάτι παραπάνω μέσα στη μέρα, καλά θα κάνουν να επισκέπτονται συχνότερα το γυμναστήριο. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, δείχνει ότι η συχνή σωματική άσκηση αντισταθμίζει, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ για την υγεία.
Οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά, αλλά επίσης ασκούνται τακτικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους απλώς… κάθονται και πίνουν.
Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Εμμανουήλ Σταματάκη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ (και απόφοιτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 36.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και τη συχνότητα σωματικής άσκησης με τη θνησιμότητα.
Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πεθάνει πρόωρα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αν όμως στην «εξίωση» προστεθεί και η άσκηση, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω του αλκοόλ μειώνεται, παρόλο που δεν εξαλείφεται.
Ειδικά όμως στην περίπτωση του θανάτου από καρκίνο, οι ερευνητές βρήκαν ότι η σωματική άσκηση φαίνεται να αντισταθμίζει σχεδόν πλήρως τον κίνδυνο από το πολύ αλκοόλ.
Από την άλλη, όμως, η άσκηση δεν παίζει κανένα ρόλο σε όσους πίνουν πάρα πολύ (πάνω από 28 ποτά την εβδομάδα οι άνδρες και πάνω από 20 οι γυναίκες). Στην περίπτωσή τους, το γυμναστήριο δεν μειώνει καθόλου τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο, καρδιά ή όποια άλλη αιτία.
Τέλος, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το να πίνει κανείς περιστασιακά κανένα ποτηράκι, μειώνει ελαφρά, αντί να αυξάνει, τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (με μόνη εξαίρεση τον θάνατο από καρκίνο).
Όσον αφορά τους βιολογικούς μηχανισμούς, είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εσωτερικής φλεγμονής και παράλληλα εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα έχει η σωματική άσκηση, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας τις άμυνες του οργανισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η συνιστώμενη ελάχιστη σωματική άσκηση είναι 150 λεπτά (δυόμιση ώρες) την εβδομάδα, ένα όριο που περίπου δύο στους τρεις άνθρωποι δεν τηρούν. Έτσι, το επόμενο βήμα θα είναι να δούμε όργανα γυμναστικής μέσα στα μπαρ, ώστε οι πελάτες να συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου!
Πηγή:protothema.gr