Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας προειδοποιεί για 48ωρο κλείσιμο
Την απόφαση που προβλέπει από 1ης Αυγούστου το κλείσιμο επιχειρήσεων, καταστημάτων και επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες στην περίπτωση που εντοπιστούν να μην εκδίδουν αποδείξεις, υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της ΓΓΔΕ.
Αυτό σημαίνει ότι στους ελέγχους που θα γίνουν από τώρα και στο εξής οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ θα έχουν στο οπλοστάσιό τους και το μέτρο της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών εκτός από την επιβολή των νέων αυστηρότερων προστίμων. Το μέτρο, όπως διευκρινίζεται από την ΓΓΔΕ, εφαρμόζεται με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο κατόπιν σχετικής ειδικής εντολής έλεγχου του Γενικού Γραμματέα, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση πλέον των δέκα παραστατικών στοιχείων ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ. Στην απόφαση, ζητείται από τους Προϊσταμένους και τα αρμόδια στελέχη των Δ.Ο.Υ. να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ειδικότερα σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δίνει η ΓΓΔΕ για την εφαρμογή του μέτρου:
Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εξουσιοδοτείται να υπογράφει «με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» την ειδική εντολή ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία για 48 ώρες. Στη συνέχεια, γνωστοποιείται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα η πράξη αναστολής λειτουργίας και ζητείται η συνδρομή της αστυνομικής αρχής. Κατά τη διαδικασία της σφράγισης, που διενεργείται με την παρουσία του Προϊστάμενου της Δ.Ο.Υ. ή του οριζομένου από αυτόν υπαλλήλου και της αστυνομικής αρχής, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία, με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ένδειξη:
«ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ μέχρι (ημερομηνία – ώρα), βάσει της με αριθ. πράξης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ. Ειδικής Εντολής Έλεγχου του Προϊστάμενου της Δ.Ο.Υ., σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 2523/1997, όπως ισχύει».
Αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας επιδίδεται στον υπόχρεο.
Σε περιπτώσεις, που δεν καθίσταται δυνατή η εφαρμογή του μέτρου αναστολής λειτουργίας, καθώς και σε περιπτώσεις, που ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου δεν συμπίπτει με τις ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, το μέτρο εφαρμόζεται κατόπιν νέου προσδιορισμού του χρόνου έναρξης εφαρμογής του, αμέσως μόλις καταστεί δυνατό, σε ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης. H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της, συνεχίζει και διευρύνει τις στοχευμένες ενέργειές της κατά της φοροδιαφυγής, σε όλη τη χώρα και με έμφαση στις τουριστικές περιοχές, εφαρμόζοντας το νέο μοντέλο ελέγχων, που δεν περιορίζεται στην επιβολή του προστίμου.
Επίσης από την προηγούμενη Δευτέρα 25/7/16 τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κάθε φορά που εντοπίζουν έναν επιτηδευματία να μην εκδίδει αποδείξεις ορίζονται, σε ελάχιστο πρόστιμο 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού συστήματος και 500 ευρώ για όσους έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού συστήματος. Το Υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία έρχεται να «διορθώσει» τα πρόστιμα δυσανάλογα μικρού ύψους σε σχέση με την παράβαση, η οποία, όπως αναγνωρίζεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «συνέβαλε στην καλλιέργεια αίσθησης ατιμωρησίας στους φορολογουμένους». Οι διατάξεις της τροπολογίας ορίζουν ότι σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Στο πρώτο σκέλος της η τροπολογία δεν έχει την παραμικρή διαφοροποίηση σε σχέση με τα ισχύοντα έως σήμερα. Στη συνέχεια όμως καθιερώνονται νέα κατώτατα όρια ανά φορολογικό έλεγχο και ορίζεται ότι το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από 250 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Μάλιστα, σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης τα πρόστιμα διπλασιάζονται (τα 250 ευρώ γίνονται 500 και τα 500 ευρώ αυξάνονται αυτόματα σε 1.000 ευρώ), ενώ σε περίπτωση νέας υποτροπής τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται (τα 250 ευρώ γίνονται 1.000 και τα 500 ευρώ αυξάνονται σε 2.000 ευρώ κατώτερου προστίμου).
Περισσότεροι από 6 εκ. Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους 32,5 δις ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου, με τα ληξιπρόθεσμα να έχουν αυξηθεί το α’ εξάμηνο κατά 5,6 δις ευρώ. Η υπερφορολόγηση μπορεί δυστυχώς να είναι η αιτία φοροαποφυγής αλλά δεν είναι δικαιολογία.
Εφιστούμε τη προσοχή όλων και υπενθυμίζουμε ότι παρά το «φορολογικό αμόκ» η έκδοση απόδειξης δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση. Τέλος η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι πλέον δεν περισσεύουν χρήματα στις εμπορικές επιχειρήσεις για μικρά ή μεγάλα πρόστιμα, πόσο μάλλον η θυροκόλληση της επιγραφής «ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ» που ισοδυναμεί με “κηδειόχαρτο” της επιχείρησης.