Οι αρτοποιοί της Εύβοιας επιμορφώνονται
Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Ευβοίας ο Αγ. Γρηγόριος, με τίτλο: «Bio-Bread. Η οργανική τάση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Αρτοποιίας».
Το σχέδιο εντάσσεται στη βασική δράση μαθησιακής κινητικότητας ΚΑ1, στον τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης VET, Erasmus+ και προβλέπει την κατάρτιση 12 ατόμων, που ανήκουν στο προσωπικό των επιχειρήσεων-μελών του Σωματείου (αρτοποιοί, υπεύθυνοι αρτοποιίας, εργαζόμενοι), τα οποία έχουν ανάγκη να αποκτήσουν γνώσεις και να βελτιώσουν δεξιότητες στον τομέα των οργανικών αρτοπαρασκευασμάτων (πρώτες ύλες, μέθοδοι παρασκευής, διάθεση, πιστοποίηση, σχετική νομοθεσία).
Η κατάρτιση θα διαρκέσει 11 ημέρες και θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2016 σε μία ροή. Ως χώρα υποδοχής επιλέχθηκε η Γερμανία, η οποία έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη αγορά οργανικών προϊόντων ζύμης με ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο. Οι δραστηριότητες κατάρτισης πρόκειται να περιλαμβάνουν, επισκέψεις μελέτης σε αλυσίδες αρτοποιείων που παρασκευάζουν οργανικό ψωμί και οργανικά προϊόντα ζύμης, σε οργανισμούς πιστοποίησης οργανικών προϊόντων, σε αντίστοιχες ενώσεις επαγγελματιών αρτοποιών, στο αρμόδιο υπουργείο του Γερμανικού κράτους καθώς και σε φορείς ελέγχου των οργανικών προϊόντων ζύμης, που φέρουν τη σχετική σήμανση.
Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι συνοπτικά:
– Η απόκτηση νέων γνώσεων, η βελτίωση υπαρχουσών δεξιοτήτων του προσωπικού, η αναγνώριση και η πιστοποίηση αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
– Η απόκτηση τεχνογνωσίας ,
– Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών συνεργασιών,
– Η ευθυγράμμιση με την παγκόσμια τάση του οργανικού ψωμιού, η ενσωμάτωση και διάδοση καλών πρακτικών στην καθημερινή εργασία και λειτουργία των ΜΜΕ αρτοποιίας,
– Η σταδιακή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων αρτοποιίας
– Η σύνδεση της Ευρωπαϊκής πολιτικής κατάρτισης με την αγορά εργασίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας κ’ και της απασχόλησης, τοπικά και εθνικά,
-H ενίσχυση της διεθνοποίησης της αποστολής του Σωματείου και της εξωστρέφειας των δραστηριοτήτων του, η ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του
Βασικά αναμενόμενα Αποτελέσματα του σχεδίου είναι :
– Η ενσωμάτωση των βελτιωμένων ικανοτήτων-δεξιοτήτων των καταρτισθέντων στο εργασιακό περιβάλλον
– Η αξιοποίηση του συγκριτικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που προσφέρει η διαφοροποίηση του προσφερόμενου προϊόντος, ατομικά και κλαδικά(γνώση παρασκευής, πιστοποίησης και διάθεσης οργανικών αρτοπαρασκευασμάτων)
– Η ενσωμάτωση όλων των μαθησιακών αποτελεσμάτων και η αυξημένη ικανότητα των συμμετεχόντων να πυροδοτούν αλλαγές προς την κατεύθυνση της προσωπικής τους ανέλιξης
– Η ικανοποίηση της ζήτησης του σύγχρονου καταναλωτή, για οργανικά προϊόντα ζύμης, με οργανικές πρώτες ύλες (χωρίς χημικά λιπάσματα)
– Η επίτευξη της αύξησης του κύκλου εργασιών, της κερδοφορίας και των θέσεων εργασίας, στις επιχειρήσεις –μέλη του Σωματείου και
– Η ενίσχυση της ικανότητας του Σωματείου να καταρτίζει τα μέλη του.
Αρωγός και συμπαραστάτης στην ποιοτική υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. εγκριθέντος σχεδίου, είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών-Εθνικός Φορέας διαχείρισης των προγραμμάτων Erasmus + στην Ελλάδα.