Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας Εύβοιας εξηγεί γιατί οι θάλασσές της είναι καθαρές
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας ενημερώνει τους πολίτες αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για την ποιότητα των νερών των ακτών κολύμβησης του Νομού.
Ο χαρακτηρισμός των υδάτων κολύμβησης διέπεται από την ΗΠ8600/416/Ε103/23-02-09 (ΦΕΚ 356/τΒ΄/26-09-09) ΚΥΑ με την οποία ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/7/ΕΚ στην Εθνική Νομοθεσία.
Στο πλαίσιο παρακολούθησης της ποιότητας των νερών των ακτών κολύμβησης του Νομού πραγματοποιούνται δειγματοληψίες. Τα δείγματα εξετάζονται από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Κ.Ε.Δ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας. Τα σημεία δειγματοληψίας για το έτος 2016 έχουν προσδιοριστεί σύμφωνα με την με αριθμ. πρωτ. οικ. 1189/42717/09-03-16 Απόφαση της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΑΔΑ 6Γ28ΟΡ10-Γ7Τ). Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2016 ελήφθησαν δείγματα θαλασσινού νερού από 35 ακτές κολύμβησης της Εύβοιας.
Τα δείγματα όλων των νερών των ακτών κολύμβησης που εξετάστηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατατάσσονται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας» [εντερόκοκκοι (cfu/100ml) < 100 και κολοβακτηρίδια E. Coli (cfu/100ml )<250].
Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.) στο από 155/30.06.2016 Δελτίο Τύπου δημοσιεύει πίνακα αποτελεσμάτων δειγματοληψιών νερού ακτών κολύμβησης στην περιοχή της Εύβοιας και έχει προβεί στο “χαρακτηρισμό” κάποιων εξ’ αυτών ως “ακατάλληλων” για κολύμβηση. Ο χαρακτηρισμός αυτός (τον οποίο δεν προβλέπεται να κάνει ένας μη κρατικός φορέας) προέκυψε από μέτρηση των ολικών κολοβακτηριοειδών με επίκληση μάλιστα της ως άνω 2006/7/ΕΚ σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη οδηγία παύει τη χρήση αυτού του κριτηρίου (ολικά κολοβακτηριοειδή) για την αξιολόγηση της ποιότητας των νερών των ακτών κολύμβησης.
Τούτων δοθέντων, οι μόνες παράμετροι που σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία και εθνική νομοθεσία εξετάζονται για το χαρακτηρισμό των υδάτων είναι η συγκέντρωση των κολοβακτηριδίων (E. Coli) και η συγκέντρωση των εντερόκοκκων. Με βάση αυτές, τα νερά κολύμβησης κατηγοριοποιούνται ως “εξαιρετικής ποιότητας”, “καλής ποιότητας”, “επαρκούς ποιότητας” και “ανεπαρκούς ποιότητας”.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις αποτελεσμάτων του ΚΕΔΥ για την Π.Ε. Εύβοιας, το σύνολο των υδάτων των ακτών που εξετάστηκαν, περιλαμβανομένων και εκείνων που “αξιολογήθηκαν” ως “ακατάλληλα” από το ΠΑΚΟΕ (Κουρέντι, Παπαθανασίου, Μπούρτζι, Άγιος Μηνάς, Αλυκές, Ερέτρια), ανήκουν όχι απλώς στην κατηγορία “επαρκούς ποιότητας” (κατάλληλα νερά κολύμβησης), αλλά στην κατηγορία “εξαιρετικής ποιότητας”. Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρώσεις πολύ μικρότερες από 100 cfu εντερόκοκκων ανά 100ml και από 250 cfu κολοβακτηριδίων (E. Coli) ανά 100ml, που είναι τα σχετικά εκ του Νόμου όρια. Επισημαίνεται δε, ότι το ίδιο αποτέλεσμα (“εξαιρετική ποιότητα”) θα προέκυπτε για το σύνολο των υπό εξέταση υδάτων, ακόμη και αν για την αξιολόγηση λαμβάνονταν υπόψη οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ.
Το πρόγραμμα δειγματοληψιών συνεχίζεται και θα επαναλαμβάνεται όπου και όταν αυτό απαιτείται.
Ενημερώνεται το κοινό ότι γενικά συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης εντός των λιμανιών, των μόνιμων αγκυροβολίων και των ναυπηγείων, 200 μ. εκατέρωθεν από τα στόμια εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, στις εκβολές αγωγών ομβρίων υδάτων μετά από έντονη βροχόπτωση, καθώς και στις εκβολές ρεμάτων συνεχούς ροής.