“Αυτή τη φορά η πέτρα στα Ελληνορωσικά θα πρέπει να κάτσει στην κορυφή”
Ο Σίμος Κεδίκογλου, ως αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), προήδρευσε στις εργασίες της 47ης συνεδρίασης της ολομέλειας του ΟΣΕΠ, στη Μόσχα, ανακοινώνοντας, ότι κατόπιν παρέμβασης κατάφεραν να συμπεριληφθεί και το πρόβλημα των παράτυπων μεταναστών στην έκθεση του ΟΣΕΠ γεγονός, το οποίο χαρακτήρισε ως μία σημαντική επιτυχία, καθώς στην προηγούμενη Σύνοδο, στο Ερεβάν, είχε γίνει λάθος και η έκθεση αφορούσε μόνο στο προσφυγικό ζήτημα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το προσφυγικό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μαζικές ροές. Είναι πρόσφυγες , αλλά είναι και παράτυποι μετανάστες. Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερο πρόβλημα με τους παράτυπους μετανάστες για τους οποίους κανείς δεν ενδιαφέρεται και κινδυνεύουν να μείνουν μπλοκαρισμένοι στην Ελλάδα ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες».
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μία πολύ σημαντική εξέλιξη, επισημαίνοντας, ότι ξεκινάει ξανά ο αγωγός Turkish Stream. Διευκρίνιση μάλιστα πως δημοσιογραφικές πληροφορίες στη Μόσχα αναφέρουν, ότι ο κυριότερος λόγος για το τηλεφώνημα μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου Ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ότι ο έγινε αντιληπτό, πως οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες. Συγκεκριμένα τόνισε: «Τον “Turkish Stream” τον χρειάζεται και όλα δείχνουν ότι στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ευξείνου Πόντου, στο Σότσι, θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις. Αυτό είναι πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα, μάς ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί γνωρίζετε ότι η προέκταση του “Turkish Stream” είναι στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Και οι Ιταλοί ενδιαφέρονται και μάλιστα έχουν συμφωνήσει με τους Ρώσους και εμείς ενδιαφερόμαστε».
Σχετικά με το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 ο Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε, πως θα πρέπει να είναι μία αρχή για να δουλέψουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα, υπογραμμίζοντας: «Στα ελληνορωσικά έχουμε δει πολλές φορές την ιστορία του Σίσυφου. Ανεβάζουμε πολλές φορές την πέτρα στην κορυφή του βουνού και μετά ξαναγυρίζει πίσω. Έχουμε ζήσει πολλά, θέλω αυτή τη φορά η πέτρα να κάτσει στην κορυφή».