Νέο Δίκτυο για τις Ιαματικές Πηγές. Ποιοί συμμετέχουν από Στερεά
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη και ιδρυτική Συνεδρίαση του Δικτύου Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, με διακριτικό τίτλο ΔΙΑΜ.
Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στην ιδιαίτερης σημασίας για τις ελληνικές λουτροπόλεις και έδρα του νεοσύστατου δικτύου, Αιδηψό.
Το ΔΙΑΜ αποτελείται από 7 Δήμους – Μέλη (Δελφών, Ιστιαίας – Αιδηψού, Λαμιέων, Μακρακώμης, Μώλου -Αγίου Κωνσταντνου, Τρικκαίων, Σοφάδων) οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν στη συνεδρίαση από τους Δημάρχους.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε στο Δήμο της, η Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Λίνα Ευσταθίου, η οποία εξέφρασε τη χαρά της για τη σύσταση αυτού του νέου Δικτύου ενώ παρουσίασε την επιθυμία όλων για μια συνεργασία που στόχο έχει την ανάδειξη των Ιαματικών Πηγών της Στερεάς Ελλάδας. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δημάρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης ο οποίος μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους, τους κοινούς τους στόχους με άξονα την αξιοποίηση των Πηγών. Έπειτα από κάλεσμα της Προέδρου του Δικτύου, Λίνας Ευσταθίου κάθε Δήμαρχος, πήρε τον λόγο και συζήτησε για τις ιδιαιτερότητες των πηγών του εκάστοτε Δήμου.
Τέλος, με την επίσημη υπογραφή του Δικτύου, πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου και ο ορισμός τόπου και ημερομηνίας πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.
Λίγα λόγια για το ΔΙΑΜ:
Το «Δίκτυο Ιαματικών Πηγών Περιφερειών Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας», με διακριτικό τίτλο «ΔΙΑΜ», αποτελεί αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εδρεύει στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού.
Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι:
1. Η προστασία, η προβολή και η ανάδειξη της διαφορετικότητας των ιαματικών πηγών των Δήμων που συμμετέχουν στο Δίκτυο.
2. Η υποστήριξη όλων των μορφών θεραπευτικής αγωγής, πρόληψης και ευεξίας με χρήση του ιαματικού νερού και η διάδοσή τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
3. Η προβολή όλων των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων που συνδέονται με τις ιαματικές πηγές.
4. Η προώθηση του ιαματικού τουρισμού ως μια βιώσιμη μορφή οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
5. Η εκπαίδευση πολιτών και Φορέων για την αειφόρο διαχείριση των ιαματικών πηγών του εκάστοτε Δήμου.
6. Η επιστημονική έρευνα, τεκμηρίωση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των θεραπευτικών ενδείξεων-αντενδείξεων των ιαματικών πηγών.
7. Η διενέργεια ημερίδων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων που αφορούν την αειφόρο διαχείριση των ιαματικών πηγών των Δήμων και του περιβάλλοντός τους.
8. Η συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάδειξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών του Δικτύου.