Ο Αποστόλου..διώχνει τον Στουπή;
Τρικυµία χωρίς προηγούµενο φέρνει στην πλατεία Βάθη, έδρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, η φηµολογούµενη αποµάκρυνση του γενικού γραµµατέα, Νίκου Στουπή, από το υπουργείο και τα όσα εκτυλίσσονται από την ηµέρα που αυτή έγινε γνωστή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Πανάγου της Agrenda.
Σηµειωτέον ότι ο γεωπόνος Νίκος Στουπής δεν είναι καµιά τυχαία περίπτωση, αφού πέραν της πολυετούς ενασχόλησής του µε τα αγροτικά και περιφερειακά ζητήµατα, υπήρξε για χρόνια ο εξ απορρήτων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, δηλαδή ο άνθρωπος που κρατούσε το πολιτικό του γραφείο και την επαφή µε την εκλογική του πελατεία στην περιφέρεια της Εύβοιας, όπου εκλέγεται. Οι πληροφορίες θέλουν τον γραµµατέα να είναι ένας εργασιοµανής τύπος, σπάνιο είδος για το στελεχιακό δυναµικό του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά ένας τεχνοκράτης που έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση της διακυβέρνησης και την παρουσία του σε µια από τις καίριες θέσεις άσκησης πολιτικής στον αγροτικό χώρο.
Τι έγινε όµως και ο υπουργός βρίσκεται στην ανάγκη… να κόψει το δεξί του χέρι; Και αν αυτό γίνει τελικά, µήπως θα είναι η αρχή του τέλους, σε ό,τι αφορά στην πολιτική του καριέρα και για τον ίδιο;
Οι εκδοχές που ακούγονται είναι πολλές και ίσως ο χρόνος δείξει, προς το παρόν πάντως, το µόνο σίγουρο είναι ότι ο Νίκος Στουπής έχει υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια έµπιστος συνεργάτης του υπουργού, ακέραιος χαρακτήρας και άνθρωπος µε πρακτική αντίληψη και πραγµατικό ενδιαφέρον για την αγροτική κοινωνία και τους ανθρώπους της υπαίθρου. Η αποποµπή του από το υπουργείο Γεωργίας, εφ’ όσον τελικά γίνει, θα είναι απώλεια, τόσο για τον ίδιο τον υπουργό, όσο και για την πορεία εξέλιξης των θεµάτων στο χώρο ευθύνης του υπουργείου.
Αποστάσεις από φατρίες
Ένα πρώτο ρεπορτάζ λέει ότι ο Νίκος Στουπής κατάλαβε από νωρίς την σάπια κατάσταση που επικρατούσε στο υπουργείο και επεδίωξε έγκαιρα να πάρει αποστάσεις από τα όσα συνέβαιναν µέχρι εκείνη τη στιγµή στο χώρο. Από τις φατρίες των υπαλλήλων που λυµαίνονται τα λίγα «καθαρά λιβάδια» που έχουν αποµείνει στην ευθύνη ενός παραγωγικού υπουργείου, µέχρι τα µεγαλύτερα συµφέροντα που, χρόνια τώρα, έχουν οικοδοµηθεί και βασίζονται σε πολύ µεγάλο βαθµό στο εύκολο χρήµα και στην προνοµιακή µεταχείριση που εξασφαλίζει αυτό το υπουργείο. Τελικός χαµένος απ’ όλα αυτά, ο Έλληνας αγρότης. Αν το ερευνήσει κανείς σε βάθος, πίσω από την υπόθεση Στουπή υπάρχουν πολλά. Υπάρχει η αργοπορία στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, υπάρχει ο κακός δρόµος που έχει πάρει τον τελευταίο καιρό, εκτός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και ο ΕΛΓΑ, υπάρχει η απώλεια κοινοτικών πόρων ύψους 900 εκατοµµυρίων ευρώ από τα κοινοτικά προγράµµατα της προηγούµενης περιόδου (2007-2013) και το τεράστιο βάρος υποχρεώσεων που µεταφέρονται στη νέα προγραµµατική περίοδο (2014-2020), υπάρχουν µε άλλα λόγια οι απλήρωτοι βιοκαλλιεργητές, οι απλήρωτοι των Σχεδίων Βελτίωσης, οι κακοπληρωµένοι Νέοι Αγρότες, ό,τι θα µπορούσε να δώσει µια νέα δυναµική στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.
Τι έκανε για όλα αυτά ο Νίκος Στουπής; Τουλάχιστον προσπάθησε. Προσπάθησε να κάνει στην άκρη τα συνήθη «τρωκτικά» στο επίπεδο του στελεχιακού δυναµικού του υπουργείου που ελέγχουν τις τρέχουν ή σαπίζουν τις αποφάσεις, ελέγχουν κατά κάποιο τρόπο τις χρηµατορροές, στηρίζουν ή υπονοµεύουν πολιτικές ηγεσίες, βοηθούν ή καταβαραθρώνουν κάθε µεταρρυθµιστική πρωτοβουλία.
Οι πληροφορίες θέλουν τον γραµµατέα να έχει πάρει νωρίς αποστάσεις από τους µόνιµους «τροχονόµους» του υπουργείου και των εποπτευόµενων απ’ αυτό οργανισµών, να ασκεί την επιρροή του στον υπουργό για το ξεκαθάρισµα κάποιων «εστιών» οι οποίες αναπαράγουν σκανδαλώδεις παροχές σε συγκεκριµένα συµφέροντα, να αφουγκράζεται την πίεση που υφίσταται αυτό τον καιρό ο αγροτικός κόσµος να βλέπει από κοντά το κλίµα στην επαρχία και να αγωνίζεται µε ό,τι δυνάµεις διέθετε για την επίλυση πολλών ζητηµάτων.
Ανήσυχος για τη µετάβαση και την πολιτική παρουσία Στουπή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδειξε σχεδόν εξ αρχής, ένας άλλος στενός συνεργάτης του υπουργού και διευθυντής του γραφείου του στο υπουργείο, ο Νίκος Βάγιας. Σηµειωτέον ότι οι δύο άνδρες, δηλαδή Βάγιας και Στουπής, υπήρξαν παλιοί γνώριµοι, σύντροφοι και φίλοι. Οι πληροφορίες από τα παλιά θέλουν τους δύο συµφοιτητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης να συγκατοικούν για µια περίοδο, δηλαδή να έχουν φάει µαζί ψωµί κι αλάτι. Ο πρώτος, πάντα ανήσυχος και καχύποπτος για ό,τι συµβαίνει γύρω του, ήταν αυτός που έπεισε τον υπουργό να ορίσει τον δεύτερο πρόεδρο του ΕΛΓΑ κατά την πρώτη περίοδο παρουσίας Αποστόλου στο τιµόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήταν βέβαια απόφαση του ίδιου του υπουργού, ο Στουπής, µετά τις εκλογές του Σεπτεµβρίου, να κατέβει στην πλατεία Βάθη και να αναλάβει γενικός γραµµατέας, θέση την οποία κατείχε µέχρι τότε ο Λαρισαίος πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρης Γελαλής.
Αχτύπητο δίδυµο
Τι ήταν όµως αυτό που ανησυχούσε τόσο πολύ τον διευθυντή σε σχέση µε την παρουσία Στουπή στο υπουργείο, εκτός βέβαια από την έµφυτη ανασφάλεια που καθορίζει σε πολύ µεγάλο βαθµό την όλη του στάση; Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Βάγιας φρόντισε από νωρίς να ελέγξει την κατάσταση στο περιβάλλον Αποστόλου και να γίνει επί της ουσίας ο αντ’ αυτού σε πολλά ζητήµατα. Με επαµφοτερίζουσα κοµµατική παρουσία αλλά µε πλούσιο βιογραφικό ως στέλεχος του ΕΛΓΟ και ως άτυπος σύµβουλος πολλών από τους προκατόχους του κ. Αποστόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Νίκος Βάγιας κατάφερε για µια µεγάλη περίοδο να αποµονώσει τον υπουργό και να του επιβάλει απόψεις και θέσεις σε πολλά θέµατα. Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια ένας ακόµη µόνιµος σύµβουλος του υπουργού τον καιρό της εξουσίας, ο Αλέξης Μπακούρος, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει µε 108 (έτσι γίνονται οι χρεώσεις υλικού στο στρατό) τη σύνταξη των τελευταίων συνεταιριστικών νόµων στη χώρα µας και ο οποίος ακολούθησε το ίδιο «λαµπρή καριέρα» ως σύµβουλος την εποχή των µνηµονίων του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη.
Βάγιας και Μπακούρος συνιστούν το «αχτύπητο» δίδυµο που απ’ ό,τι φαίνεται δεν είδε µε καλό µάτι τις «παραφωνίες» Στουπή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέφραζε ενόχληση για την όποια επιρροή ασκούσε στον υπουργό και αναζητούσε συνεχώς αφορµές για να τον κάνει στην άκρη. Σ’ αυτή λοιπόν την προσπάθεια, κάποιοι παρατρεχάµενοι προσπαθούσαν να βάλουν λόγια στον υπουργό ότι ο Στουπής αυτονοµείται, ακολουθεί δική του πολιτική, θέτει σε κίνδυνο τον στρατηγικό σχεδιασµό του 6ου ορόφου, αναπτύσσει περίεργες και πυκνές επαφές µε την Κουµουνδούρου και δεν αποκλείεται στην πίσω πλευρά του µυαλού του να έχει την αυτόνοµη κάθοδο στις επόµενες βουλευτικές εκλογές και µάλιστα στην εκλογική περιφέρεια του Αποστόλου, δηλαδή στην Εύβοια. Το πού µπορεί να φθάσει η φαντασία, όταν οι µόνιµοι διεκδικητές της «παραεξουσίας» αισθάνονται ότι απειλούνται, δεν τίθεται θέµα, το σίγουρο είναι πάντως ότι πίσω από την ανησυχία του διευθυντή και του συµβούλου, βρίσκεται, µια µόνιµη προσπάθεια νοµής της εξουσίας, κατανοµής ρόλων και… έργων, διαµόρφωσης συσχετισµών και ενδυνάµωσης επί της ουσίας της θέσης µιας οµάδας που θα µπορούσε, σύµφωνα µε την άποψη ορισµένων, να είναι και παντός καιρού.
Παραμάγαζα
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Νίκος Στουπής διαφώνησε εξ αρχής µε τις προωθούµενες ρυθµίσεις στο νέο νόµο για τους συνεταιρισµούς, κάτι που τον έφερε αντιµέτωπο µε τον εµπνευστή του «πονήµατος» Αλέξη Μπακούρο, ενώ τάχθηκε ανοικτά υπέρ της απελευθέρωσης των διαδικασιών υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, εξέλιξη για την οποία, τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον, είχε διαφορετική άποψη, απ’ ό,τι φαίνεται, ο διευθυντής Νίκος Βάγιας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η µηχανογραφική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ και η υπόθεση του ΟΣ∆Ε έχουν πάρει στο λαιµό τους πολύ κόσµο. ∆εν θα µπορούσε όµως να είναι διαφορετικά από τη στιγµή που ένας πάροχος λογισµικού για την µηχανογραφική υποστήριξη ενός οργανισµού, εν προκειµένω του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στήσει πάνω σ’ αυτό µια ολόκληρη υπηρεσία (συγκέντρωσης και υποβολής των δηλώσεων) και υποχρεώνει το σύνολο του αγροτικού κόσµου να περνάει, καταβάλλοντας τον οβολό του, από τα µαγαζάκια του. Επ’ αυτού άλλωστε είναι γνωστή η αντίθεση του υπουργού, ο οποίος, από την πρώτη ώρα ανάληψης ευθυνών στο υπουργείο φωνάζει ότι… το ΟΣ∆Ε γυρίζει σπίτι του.
Πέρα όµως από τα επί µέρους ζητήµατα, η κρίση που έχει ξεσπάσει στο υπουργείο µε επίκεντρο το θέµα Στουπή, είναι µια υπόθεση µε ευρύτερες προεκτάσεις η οποία απηχεί σε πολύ µεγάλο βαθµό τις παιδικές ασθένειες που ενδηµούν στο κυβερνών στρατόπεδο. Με δεδοµένο µάλιστα ότι ο κ. Στουπής διατηρεί άριστη σχέση µε τις κοµµατικές δοµές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι παρά τις διαστάσεις που πήρε το θέµα και τη διάθεση ορισµένων πλευρών να απαλλαγούν από τον Στουπή, το τέλος αυτής της υπόθεσης µπορεί να είναι τελείως διαφορετικό. Ήδη πολλά κοµµατικά στελέχη εκφράζουν ανοικτά τη συµπαράστασή τους στον Νίκο Στουπή, εξέλιξη που κάνει το όλο θέµα να µοιάζει σε κάποιο βαθµό µε την περίπτωση Μουζάλα. Άλλωστε, αν έχει φθάσει το πλήρωµα του χρόνου για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, δηλαδή για ανασχηµατισµό της κυβέρνησης, τότε ο πρωθυπουργός από τον οποίο περνάει υποχρεωτικά η αντικατάσταση του γενικού γραµµατέα δεν θα είχε κανένα λόγο να επισπεύσει αυτή την αλλαγή πριν επαναπροσδιορίσει συνολικότερα για την υπουργική στελέχωση της πλατείας Βάθη. Σηµειωτέον ότι την ίδια ώρα που οι πιο στενοί του συνεργάτες συµβουλεύουν τον υπουργό να αποπέµψει τον Στουπή, κάποιες πιο ψύχραιµες φωνές του επισηµαίνουν τον κίνδυνο ότι µια τέτοια κίνηση θα αξιολογηθεί ως αναγνώριση της αποτυχίας του και θα ανοίξει το δρόµο και για την δική του αποµάκρυνση από την κυβέρνηση. Σ’ αυτή την περίπτωση, τονίζουν οι πιο ψύχραιµοι, οι αυλικοί θα έχουν φάει τον υπουργό για να σώσουν… τον µηχανογράφο.
Παίκτης ο κοντός
Αν υπάρχει κάποιος που κρατάει αποστάσεις από την υπόθεση Στουπή, αυτός είναι ο έτερος γενικός γραµµατέας του υπουργείου και υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τα κοινοτικά προγράµµατα Χαράλαµπος Κασίµης. Οι πληροφορίες θέλουν τον καθηγητή να κινείται διακριτικά σε απόσταση από τους χειρισµούς Αποστόλου και να έχει διαµορφώσει αυτό τον καιρό µια εξαιρετικά καλή σχέση µε το τεχνοκρατικό κατεστηµένο των Βρυξελλών. «Ο κοντός έχει γίνει παίκτης» δηλώνουν µε νόηµα, άνθρωποι που παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις στα πέριξ από την πλατεία Βάθη και δεδοµένης της ένδειας στελεχών αγροτικής παιδείας που καταγράφεται στον κυβερνητικό χώρο, αφήνουν το παιχνίδι ανοικτό σε όλα τα ενδεχόµενα.