Αποστόλου : Οι αγρότες διατηρούν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από κάθε άλλη επαγγελματική κατηγορία
Μηνύματα τόσο προς τους αγρότες όσο και προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στέλνει με τη συνέντευξη του στο News247 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
“Με τη συμφωνία που τώρα εφαρμόζουμε (και η εντολή που πήραμε από το λαό ήταν να εφαρμόσουμε τη συμφωνία), διασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή 3,5 δις. αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων το χρόνο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς”, δηλώνει ο κ.Αποστόλου.
Παραδέχεται ότι με το σχέδιο Κατρούγκαλου προκύπτει μεγάλη αύξηση ασφαλίστρων, αλλά σημειώνει ότι “οι αγρότες διατηρούν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από κάθε άλλη επαγγελματική κατηγορία. Αρκεί να δει κανείς τις αντίστοιχες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των μισθωτών κ.λπ.”
Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης του φορολογικού των αγροτών και επαναλαμβάνει ότι το Μάρτιο θα ξεκινήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο “ να μεγαλώσουμε την πίτα ώστε και οι αυξήσεις στους φόρους και τις εισφορές να είναι αμελητέες.”
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Αποστόλου στο News247 έχει ως εξής:
Τελικά πότε θα έρθει το φορολογικό των αγροτών; Θα μετατεθεί για Μάιο ώστε να έχουν επιστρέψει στα χωράφια;
Οι όποιες φορολογικές ρυθμίσεις θα αφορούν τους αγρότες θα περιληφθούν σε ευρύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα. Πάντως οι όποιες αλλαγές θα αφορούν τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν και φορολογηθούν από το 2017 και μετά.
Τι απαντάτε στους αγρότες που διαμαρτύρονται πως η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό τριπλασιάζει τις εισφορές τους, από το 7% στο 20%;
Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών βρίσκεται στην κατηγορία εκείνων που έχουν το ελάχιστο εισόδημα. Για να καταλάβετε, 466.000 άτομα, δηλαδή το 88% των αγροτών, δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ. Συνεπώς οι ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν είναι εκείνες της μικρότερης, υποχρεωτικής κλίμακας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Κατρούγκαλου, για την κατηγορία αυτή τα ετήσια ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά από 946 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1544 ευρώ το 2019. Είναι μια αύξηση συνολικά 63% στην τετραετία, που σημαίνει ότι το 2019 οι αγρότες θα πληρώνουν, σε απόλυτους αριθμούς, περίπου 600 ευρώ περισσότερα το χρόνο από ότι πληρώνουν σήμερα.
Είναι μια μεγάλη αύξηση ασφαλίστρων, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι και με το σχέδιο Κατρούγκαλου οι αγρότες διατηρούν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από κάθε άλλη επαγγελματική κατηγορία. Αρκεί να δει κανείς τις αντίστοιχες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των μισθωτών κ.λπ.
Θα διατηρήσετε τελικά τον ΟΓΑ ή θα παραμείνει μόνο για τα προνοιακά;
Με βάση το σχέδιο ο ΟΓΑ θα διατηρήσει μόνον το κομμάτι των υπηρεσιών κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα. Το συνταξιοδοτικό κομμάτι θα ενταχθεί στο ενιαίο ταμείο.
Πως θα ενισχυθεί έτσι ο πρωτογενής τομέας, με μέτρα φορολόγησης, που έρχονται μετά από αποφάσεις όπως η απόσυρση της αύξησης ΦΠΑ στο βοδινό για να μη δυσαρεστηθούν οι Γάλλοι εταίροι από τους οποίους κυρίως εισάγουμε;
Αυτή είναι δική σας εκτίμηση. Εγώ θέλω να κάνω σαφές ότι η εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράψαμε με τους εταίρους, συμφωνία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή από όλο το ευρωπαϊκό πολιτικό φάσμα, έχει βεβαίως επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο, όμως οι επιπτώσεις, ειδικά για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών με τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, δεν είναι καταστροφικές. Είναι επώδυνες αλλά διαχειρίσιμες. Αρκεί να προχωρήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Λένε πολλοί ότι το αγροτικό αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την κυβέρνηση από το ασφαλιστικό, με την έννοια και των συντονισμένων αντιδράσεων, αλλά και του φόβου καταψήφισης από βουλευτές. Τι θα κάνετε εφόσον οι αγρότες- κτηνοτρόφοι κόψουν την Ελλάδα στα δύο και επιμείνουν, αλλά και τι θα πείτε στους συναδέλφους σας που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές και θα πρέπει να “σταθούν” στις περιφέρειες τους;
Οι αγρότες δεν πρόκειται να κόψουν την Ελλάδα στα δύο γιατί μια τέτοια κλιμάκωση είναι επιζήμια πρώτα απ όλα για τους ίδιους. Είναι έμπειροι και το ξέρουν αυτό. Όσο για τους συναδέλφους μου, έχω πεί ήδη στη Βουλή ότι με τη συμφωνία που τώρα εφαρμόζουμε (και η εντολή που πήραμε από το λαό ήταν να εφαρμόσουμε τη συμφωνία), διασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή 3,5 δις. αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων το χρόνο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς.
Τι ακριβώς θα αλλάξει στους συνεταιρισμούς;
Με το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς έχουμε δύο στόχους: Ο πρώτος είναι να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και να θέσουμε τις βάσεις για την μη επανάληψη τους. Ο δεύτερος είναι να βοηθήσουμε τους μικρούς αγρότες να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα μπορούν και να τους βοηθούν να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερες τιμές για τα αγροτικά τους προϊόντα.
Έτσι, το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που επιδιώκουν από τη μια να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση των συνεταιρισμών και από την άλλη να δώσουν μια σοβαρή βάση εκκίνησης για δημιουργία υγιών συλλογικών επιχειρηματικών μονάδων.
Θα ξεκινήσει όντως το Μάρτιο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 6,5 δισ (εκ των οποίων 4,8 από ευρωπαϊκούς πόρους και το υπόλοιπο 1,7 από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια), όπως είχατε αναγγείλει σε συνέντευξη τύπου πριν τις γιορτές; Οι δικές μου πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μετατεθεί κατά ένα με δύο μήνες.
Όχι θα ξεκινήσει κανονικά.
Τι μέτρα θα πάρετε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ανακουφιστεί ο μέσος αγρότης από την επιβολή αυξημένων φόρων και εισφορών;
Ο ρόλος του ΠΑΑ είναι άλλος. Θα σας έλεγα ότι μέσα από το ΠΑΑ θα προσπαθήσουμε να έχουμε ανάπτυξη, να μεγαλώσουμε την πίτα ώστε και οι αυξήσεις στους φόρους και τις εισφορές να είναι αμελητέες.
Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ή και πέραν αυτού για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις για τη βιολογική γεωργία καθυστερούν από το 2014 και για την κτηνοτροφία ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα από το 2012;Στο πλαίσιο του ΠΑΑ υπάρχει και πάλι οργανωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής. Όσο για τις πληρωμές ήδη έχει νοικοκυρευτεί το σύστημα και οι παλιές οφειλές έχουν πληρωθεί ή έχουν μπει σε σειρά.