Από την Χαλκίδα ο Ελληνοαμερικανός που έπεσε θύμα στυγερής δολοφονίας μαζί με την οικογένειά του
Από τη Χαλκίδα κατάγονταν η οικογένεια του Σάββα Σαββόπουλου, του πλούσιου Ελληνοαμερικανού που έπεσε θύμα στυγερής δολοφονίας, μαζί με την οικογένειά του, στην έπαυλη όπου διέμεναν στην Ουάσιγκτον.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών ο παππούς του Σάββα Σαββόπουλου φεύγει από το Προκόπι της Καππαδοκίας και μέσω Θεσσαλονίκης εγκαθίσταται στη Χαλκίδα. Εκεί μεγαλώνει τα δύο παιδιά του, τον Φίλιππο (πατέρα του θύματος) και τη μικρότερη αδελφή του. Τελειώνοντας το σχολείο ο γιος φεύγει για την Αμερική όπου σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ πολιτικός μηχανικός. Ο παππούς του δολοφονηθέντος πάλεψε και κατάφερε να σπουδάσει τον μεγάλο του γιο ώστε να του δώσει τα εφόδια να ξεκινήσει τη δική επιχειρηματική πορεία.
Το 1948 ο Φίλιππος Σαββόπουλος, πατέρας του άτυχου Σάββα, καταφέρνει δειλά-δειλά να στήσει την εταιρεία American Iron Works που ειδικεύεται στον τομέα των μεγάλων μεταλλικών κατασκευών. Οι δουλειές πάνε καλά και η οικογένεια αθόρυβα και χωρίς να προκαλεί αρχίζει να ανεβαίνει κοινωνικά και οικονομικά. Από τον γάμο του με την Αμερικανίδα Γκέιλ, ο Φίλιππος αποκτά το μοναχοπαίδι του, τον πολυαγαπημένο του γιο Σάββα.
Πριν από 20 χρόνια τα ηνία της εταιρείας αναλαμβάνει ο Σάββας και τα κέρδη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Πλέον, η American Iron Works αναλαμβάνει μόνο μεγάλες δουλειές, κατασκευές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο μεγάλο κοντράτο είναι ένας πύργος γραφείων στην Ουάσινγκτον που θα αποτελούσε και το υψηλότερο κτίριο της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.
Αν και ο Φίλιππος Σαββόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας, μιλάει άπταιστα ελληνικά σαν να μην έφυγε ποτέ από την πατρίδα, ο γιος του Σάββας δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη. Αγνωστο γιατί δεν έμαθε ποτέ τη μητρική του γλώσσα. Παρ’ όλα αυτά φρόντισε να εμφυσήσει την ελληνική κουλτούρα και σκέψη στα τρία παιδιά του και να επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Η Μύκονος ήταν ο αγαπημένος του προορισμός και πάντα εκφραζόταν σε φίλους και γνωστούς με ενθουσιασμό για το Νησί των Ανέμων.
Η οικογένεια Σαββόπουλου, παραδοσιακή και βαθύτατα θεοσεβούμενη, παρακολουθούσε σχεδόν κάθε Κυριακή τη θεία λειτουργία στον ελληνορθόδοξο ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε ενισχύσει οικονομικά το ταμείο της ενώ, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, προσέφερε τουλάχιστον 100.000 δολάρια στο θρησκευτικό σχολείο θηλέων National Cathedral School.
Οι δεσμοί αίματος της οικογένειας Σαββόπουλου με την Ελλάδα δεν έσπασαν ποτέ. Εκτός από τις διακοπές στη Μύκονο επισκέπτονταν συχνά και τη Χαλκίδα όπου ζει η θεία του Σάββα Σαββόπουλου με τα παιδιά της. Μάλιστα, το 2012, στον γάμο της εξαδέλφης του, είχε ταξιδέψει όλη η οικογένεια στην Ελλάδα για να παραστεί στην τελετή στην Εύβοια. Τη βραδιά εκείνη, τόσο ο πατέρας Φίλιππος όσο και ο γιος του Σάββας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των προσκεκλημένων. Η είδηση της δολοφονίας έσκασε σαν βόμβα στη Χαλκίδα.
Οικογένεια Σαββόπουλου: Η είδηση της δολοφονίας έσκασε σαν βόμβα στη Χαλκίδα! (ΦΩΤΟ)
Οι συγγενείς του Σάββα δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να πιστέψουν πως ο άνθρωπος που βοηθούσε οικονομικά όλο τον κόσμο έσβησε τόσο ξαφνικά και άγρια για μόλις 40.000 δολάρια.
Φίλοι και συγγενείς θα αποχαιρετήσουν το αδικοχαμένο ζευγάρι και τον μικρό Φίλιππο την 1η Ιουνίου σε νεκρώσιμη ακολουθία που θα τελεστεί στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, τόσο ο Σάββας όσο και η σύζυγός του συμμετείχαν ενεργά στην ίδρυση της οργάνωσης American Institute of Welding, η οποία ενισχύει ανθρώπους που έχουν χάσει την εργασία τους, βοηθώντας τους σε ένα νέο ξεκίνημα. Το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας δεν εξαντλείται ωστόσο στις ΗΠΑ, με την ευαισθησία της να φτάνει μέχρι την Ελλάδα «Η οικογένεια, αθόρυβα και διακριτικά έστελνε βοήθεια και στην Ελλάδα προσφέροντας κάθε χρόνο για υποτροφίες στον σύλλογό μας 10.000 ευρώ.
Αυτά τα χρήματα πηγαίνουν σε νέους Καππαδόκες για να συνεχίσουν τις σπουδές τους είτε σε μεταπτυχιακό είτε σε ερευνητικό επίπεδο και ασχολούνται με δραστηριότητες που αφορούν είτε στην ενδυμασία είτε στο γλωσσικό ιδίωμα», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο ταμίας της Πανελλήνιας Ενωσης Καππαδοκικών Σωματείων Κωνσταντίνος Αβανίδης.
πηγή: protothema