“Ποταμός” συστάσεων για αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία της Χαλκίδας
Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του 20χρονου φοιτητή από την Κρήτη, που έπεσε θύμα bullying από συμφοιτητές του στα Γιάννενα, ο υποψήφιος Βουλευτής κατά τις τελευταίες εκλογές με το ΠΟΤΑΜΙ αλλά και συντονιστής του κόμματος στηνΚεντρική Εύβοια, Δημήτρης Τούσης, απέστειλε στον Πρόεδρο του ΔΣ Χαλκίδας τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με το αίτημα να συμπεριληφθούν στη σημερινή -κατά το Δημοτικό Συμβούλιο- συζήτηση.
ΠΡΟTAΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ & ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόπκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους , εντός και εκτός σχολείου.
Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος, υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να προστατέψει με ουσιαστικό και ριζικό τρόπο τον εαυτό του.
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξη του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μακητές είτε ενήλικες.
Στα πλαίσια τηςσ πρόληψης έχουν εφαρμοστεί κάποια προγράμματα κατά του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας (π.χ. Νορβηγικό μοντέλο Dan Olweus , φινλανδικό μοντέλο KIVAKOULOU, στηνΕλλάδα το πρόγραμμα της Ε.Ψ.Τ.Π.Ε. «Stop στην ενδοσχολική βία» κ.α.).
Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών οφείλεται κυρίως στην υιοθέτηση της Κοινωνικής -Οικολογικής προσέγγισης, μιας ολιστικής προσέγγισης, που στοχεύει στην αλλαγή του κλίματος του σχολείου, ώστε να μην αναπαράγει τη βία.
Στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης οι παρεμβάσεις αφορούν όλους: το σχολείο, την τάξη, τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, άρα και τον Δήμο μας.
Προτάσεις
Α) Να πραγματοποιηθεί ΗΜΕΡΙΔΑ από τον Δήμο Χαλκιδέων για τον σχολικό εκφοβιςμό με θέματα όπως: Αναλύοντας τον σχολικό εκφοβισμό -τρόποι & προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση από τους μαθητές , ο διαδικτυακός εκφοβισμός Cuberbullying, Digital και cyberbullying και αθέμιτη χρήση ηλεκτρονικών πληροφοριών παρόμοια ημερίδα είχε γίνει στο Μαρούσι από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Τ.Π.Ε.)
Β) Να γίνει πρόταση από τις αρμόδιες σχολικές επιτροπές του Δήμου Χαλκιδέων, στο Υπουργειο Παιδείας, για την διερεύνηση μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων (τα οποία θα καταρτιστούν από ειδικούς), για την ύπαρξη παρόμοιων περιστατικών έντονου σχολικού εκφοβισμού για τα παιδιά,
στον Δήμο Χαλκιδέων.
Γ) Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην μνήμη του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη που έπεσε θύμα σχολικής βίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΤΟΥΣΗΣ