Σχέδιο εξυγίανσης του Γηροκομείου Άμφισσας
Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις του Δημάρχου Δελφών, Θανάση Παναγιωτόπουλου με τον Υφυπουργό Εργασίας και στελέχη του Υπουργείου, αλλά και έπειτα από πολύμηνη αναλυτική διαβούλευση με τους εργαζόμενους, το Γηροκομείο της Άμφισσας μπορεί πλέον να ελπίζει βάσιμα στην επαναλειτουργία του.
Έπειτα από τη σύνταξη και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του Σχεδίου Εξυγίανσης του Γηροκομείου Άμφισσας (Σταλλείου – Γατείου Ιδρύματος και Χρονίων Παθήσεων) κατά το άρθρο 55 Ν.4262/2014, σήμερα αυτό υποβάλλεται προσωπικά από το Δήμαρχο Δελφών και Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος προς έγκριση στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας.
Ο Δήμαρχος Δελφών τονίζει σχετικά: «Όπως είχαμε δεσμευτεί για το συγκεκριμένο θέμα, μολονότι παραλάβαμε το Γηροκομείο σε αναστολή λειτουργίας και με τις προοπτικές του αρνητικές (αν όχι μηδενικές), με τους εργαζόμενους σ’ επίσχεση εργασίας, μ’ ένα τεράστιο χρέος, χωρίς καθόλου ταμείο (και με πλήρη συνείδηση των αναπόφευκτων ποινικών μας εμπλοκών από την επίσης αναπόφευκτη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών), αναλάβαμε χωρίς δισταγμό τον δύσκολο και πολύπλοκο αγώνα προκειμένου να αναζητήσουμε κάθε δυνατότητα επαναλειτουργίας του Ιδρύματος.
Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια περάσαμε μέσα από δεκάδες σκοπέλους και εμπόδια, καταφέραμε όμως εν τέλει να έχουμε συμμάχους μας το σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι αποδέχτηκαν μεγάλες μισθολογικές περικοπές και άλλες μειώσεις των απαιτήσεών τους, ώστε να καταλήξουμε σ’ ένα Σχέδιο Εξυγίανσης ρεαλιστικό και βιώσιμο.
Σήμερα το Γηροκομείο της Άμφισσας έχει μια καινούργια ευκαιρία. Αν η Πολιτεία εκπληρώσει κι αυτή από τη μεριά της τις υποχρεώσεις που ορίζει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, τότε μπορούμε να ελπίζουμε.
Πιστεύουμε προπάντων στην κοινωνική ευαισθησία της νέας κυβέρνησης και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του νέου μας βουλευτή Φωκίδας, κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου, του οποίου η συνδρομή είναι στο εξής καθοριστική.
Το όραμα ενός αιώνα τόσων μεγάλων ευεργετών (Σταλλός, Γάτος, Κονιάκος, αδελφοί Ζήσιμου κ.α.) δε μπορεί να μείνει ανεκπλήρωτο, όπως και η πόλη της Άμφισσας και ο Δήμος Δελφών δε μπορεί να μείνουν χωρίς μια τόσο απαραίτητη και ουσιαστική κοινωνική υποδομή, η οποία θα προσφέρει ανακούφιση σε πάρα πολλές οικογένειες συμπολιτών μας και θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».