“Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ”. Το Πάντειο… στο Στείρι
Μία παλιά ελληνική παροιμία λέει πως “Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ”.
Αν επιχειρούσαμε μία ελεύθερη απόδοση και μεταφορά στο σήμερα αυτής της φράσης, που αξίζει να σημειωθεί οτι είναι βγαλμένη από την ψυχή εκείνων των Ελλήνων που έχουν μάθει να μην το βάζουν κάτω και να πετυχαίνουν τελικά το στόχο τους είναι, πως εκεί που οι πολιτικές σε αυτό τον τόπο έρχονται να γκρεμίσουν, το πείσμα των ανθρώπων, ο σωστός σχεδιασμός και η υπομονή, γεννά πολιτικές και ελπίδα.
Μόνο έτσι μπορεί εξηγηθεί η παρουσία τόσο επιφανών πανεπιστημιακών της Ελλάδας σε ένα χωριό της Βοιωτίας, που πρόσφατα η πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε να της στερήσει το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό της ίδρυμα και συγκεκριμένα σε ένα Δημοτικό Σχολείο ενός μικρού χωριού του νομού, που η ίδια πολιτική ηγεσία, το 2010, αποφάσισε επίσης να σταματήσει τη λειτουργία του.
Ο Πρύτανης του Παντείου πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας, οι αντιπρυτάνεις Ισμήνη Κριάρη και Στέλιος Περράκης, ο καθηγητής περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης επίσης του Παντείου πανεπιστημίου και πρώην πρόεδρος του τμήματος περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης Λιβαδειάς Χαράλαμπος Μπότσαρης καθώς και 32 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από περίπου 10 πανεπιστήμια της Ελλάδας και τη Ευρώπης, γέμισαν και πάλι με φωνές, το Δημοτικό σχολείο στο Στείρι του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας.
Οι 32 φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί, που είχαν μεταξύ άλλων την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μουσείο των Δελφών, στο Μαρτυρικό Δίστομο, στην ιστορική Ι.Μ. του Οσίου Λουκά και στο ΑτΕ με ότι συνεπάγεται αυτό, σε μια κίνηση καθαρά συμβολικού χαρακτήρα, υλοποίησαν τις εργασίες σεμιναρίου στο πλαίσιο των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ με θέμα ” ΟΗΕ ανθρώπινα δικαιώματα, βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος”, στις αίθουσες του Δημοτικού σχολείου Στειρίου.
Ένα σεμινάριο τεσσάρων ημερών, που εντάσσεται στην πολιτική της αποκεντρωμένης δράσης στη λειτουργία του Παντείου πανεπιστημίου που έχει εδώ και καιρό αποφασίσει η πρυτανεία και που σε πρώτη φάση έρχεται να αναπτύξει δεσμούς με την αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια και σε δεύτερη φάση, μέσω αυτής της συνεργασίας, να υλοποιήσει μία σειρά προγραμμάτων για την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομίας της κάθε περιοχής.
Σε μία από τις αίθουσες του Δημοτικού σχολείου, που κτιριακά κρατιέται σε άριστη κατάσταση λόγω της επιμονής των κατοίκων του Στειρίου να διατηρήσουν στη ζωή αυτόν τον πυλώνα της γνώσης αναπτύσσοντας μία σειρά πολιτιστικών δράσεων, το πρωί της Κυριακής έγινε η απονομή των πτυχίων του σεμιναρίου στους φοιτητές.
πανεπιστημιακού τμήματος της Λιβαδειάς Χαράλαμπου Μπότσαρη για την τύχη του πανεπιστημιακού κυττάρου που έχασε η Λιβαδειά ωστόσο διακρίναμε και την αισιοδοξία που πηγάζει από τη συνεργασία που ανάπτυξε το Πάντειο πανεπιστήμιο στο Στείρι αυτές τις 4 ημέρες.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια λοιπόν.