Ο πόλεμος στο Ιράκ και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας: Μια παράδοξη έρευνα
Το κόστος της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την κάλυψη του 40-60% των ενεργειακών αναγκών των Η.Π.Α με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο καθηγητής Πολ Γκιπ προσέφερε την πλέον …παράδοξη εκτίμηση για τα τεράστια χρηματικά ποσά που ξοδεύτηκαν στο Ιράκ, και που έχουν γίνει εκτεταμένο αντικείμενο συζήτησης στη χώρα, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την επίθεση του 2003.
Τα εκτιμώμενα 2,2 τρις δολάρια που έχει στοιχίσει στην Ουάσινγκτον ο πόλεμος, θα μπορούσαν σύμφωνα με τον καθηγητή Πολ Γκιπ να μετατρέψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην καθαρότερη ενεργειακά περιοχή του κόσμου.
Η εκτίμηση μοιάζει τελείως εκτός πραγματικότητας, όπως ακριβώς και το υπέρογκο κόστος της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ, που βύθισε περαιτέρω την αμερικανική οικονομία.
Με το ποσό αυτό (το οποίο μέσω των τόκων αναμένεται να αποτιμάται στα 3,9 δις το 2053) η χώρα θα είχε τη δυνατότητα να μετατρέψει την κύρια βιομηχανία παραγωγής ενέργειας, την καύση ορυκτών καυσίμων και τα πυρηνικά εργοστάσια, σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σε ένα ποσοστό από 40 έως και 60%. Ανεξαρτήτως του τρομακτικού ανθρώπινου κόστους, και των υπολοίπων καταστρεπτικών συνεπειών που επέφερε η αμερικανική επίθεση, μία τελείως εναλλακτική αποτίμηση χρησιμοποίησης των 2,2 τρις δολαρίων θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις Η.Π.Α. στην πλέον πράσινη και “καθαρή” χώρα του πλανήτη.
Στην υπόθεση του καθηγητή Γκιπ, δεν λαμβάνονται υπόψη άλλες εκτιμήσεις σχετικά με το μακροπρόθεσμο κόστος του πολέμου στο Ιράκ. Αν δηλαδή είναι σχετικά ακριβής η εκτίμηση του γνωστού οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς περί συνολικού κόστους άνω των 6 τρις δολαρίων, η κάλυψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 100%!
«Τώρα, μία δεκαετία μετά, ήρθε ο λογαριασμός. Τι χάσαμε; Τι αφήσαμε; Ανεξαρτήτως του ανθρώπινου κόσους και μην υπολογίζοντας τον “άλλο πόλεμο” στο Αφγανιστάν, πόσες εγκαταστάσεις εναλλακτικής ενέργειας θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε με αυτά τα χρήματα» αναρωτιέται ο ειδικός επί ενεργειακών θεμάτων Πολ Γκιπ. «Πόσο δρόμο θα μπορούσαμε να έχουμε διανύσει στους τομείς ανάπτυξης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας; Η απάντηση είναι: απίστευτα μακρύ δρόμο».
Η έρευνα και οι εκτιμήσεις του κ. Γκιπ είναι βέβαια τελείως παράδοξες για μία χώρα που έχει μάθει να … αναπνέει πετρέλαιο και να διεξάγει πολέμους για αυτό σε κάθε άκρη του πλανήτη.
Αποδεικνύει όμως την τεράστια δυναμική που υπάρχει στην μετατροπή της κατεστημένης ενεργειακής κατάστασης, την οποία οι περισσότεροι πολιτικοί (θέλουν να) θεωρούν ως αδύνατη λόγω …κόστους!
Πηγές: Global Research, Wind-Works, Washington Post blog
Φωτό: wikipedia
Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com