Η παγωμένη άνοιξη της Βρετανίας
Πρωτοφανής για την εποχή παγωνιά πλήττει τη Βρετανία με θερμοκρασίες 4 και 5 βαθμών κάτω του φυσιολογικού.
Καθώς κάποιες περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα για μία σχεδόν εβδομάδα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες της φετινής άνοιξης θα συνεχιστούν έως και τα τέλη Απριλίου, ενώ οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τις έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, το Met Office, προειδοποίησε για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, ενώ εκτιμά ότι οι πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που πλήττουν τη Βρετανία δεν θα σταματήσoυν παρά μόνο τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου. To θερμό ρεύμα αέρα που συνήθως φτάνει τέτοια εποχή του χρόνου στα βρετανικά νησιά, βρίσκεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους σε ασυνήθιστα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, στο ύψος της βόρειας Αφρικής.
Την ίδια στιγμή ο σύμβουλος της κυβέρνησης επί περιβαλλοντικών θεμάτων σερ Τζον Μπέντινγκτον προειδοποιεί ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες θα λαμβάνουν χώρα όλο και συχνότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον κ. Μπέντινγκτον η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως, θα επιφέρει πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στις κλιματικές συνθήκες, είτε πρόκειται για καύσωνες το καλοκαίρι, είτε για παγωνιές το χειμώνα, όπως αυτή που συμβαίνει τώρα και έχει παραλύσει μεγάλο μέρος της χώρας. «Αρκεί μόνο να ρίξετε μια ματιά στο πως έχει αρχίσει να επιδρά στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια» αναφέρει σχετικά ο κ. Μπέντινγκτον.
Τα στοιχεία τον δικαιώνουν, καθώς οι καιρικές συνθήκες στη Βρετανία έχουν κυριολεκτικά «τρελαθεί».
Πέρυσι το χειμώνα, σε πλήρη αντίθεση με όσα συμβαίνουν φέτος, η Βρετανία υπέφερε τον Δεκέμβριο (2011) και τον Ιανουάριο (2012) από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας, ήταν επί της ουσίας μια πρόωρη άνοιξη.
Το 2012 ήταν μία χρονιά με εξαιρετικά έντονες καταιγίδες, με αποτέλεσμα, μετά την «πρόωρη άνοιξη» του χειμώνα να έρθει το υγρότερο καλοκαίρι εδώ και έναν αιώνα. Η Αγγλία και η Ουαλία κατέγραψαν τουλάχιστον δέκα περιστατικά εξαιρετικά έντονων βροχοπτώσεων οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περισσότερα από οχτώ χιλιάδες κτίρια. Τα βρετανικά νησιά είναι γνωστά για τις συνεχείς βροχοπτώσεις τους, αλλά σχεδόν ποτέ αυτές δεν ήταν τόσο έντονες όσο αυτές του 2012 και μάλιστα σε εύρος οχτώ μηνών, από τον Απρίλιο έως και το Δεκέμβριο.
Οι μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασιών και η αύξηση των έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων είναι κάποιες μόνο από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για την οποία προειδοποιεί εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα. Παρόλα αυτά, οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, έχουν καταφέρει –κυρίως μέσω μεγάλων ομίλων ΜΜΕ στη Δύση- να μπερδέψουν αρκετό κόσμο, ο οποίος θεωρεί ότι οι ακραίοι χειμώνες και οι χαμηλότερες του φυσιολογικού θερμοκρασίες, αποτελούν ένδειξη ότι δεν συντελείται κλιματική αλλαγή. Όμως, όπως έχει αποδειχτεί από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών στα περισσότερα μέρη του πλανήτη. η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν σημαίνει απλώς και μόνο περισσότερες και θερμότερες ημέρες, αλλά και ψυχρότερους χειμώνες.
Πηγές: Independent, Daily Mail
Φωτό: Google Maps
Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com