Οι Οικολόγοι πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
Η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε σε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να ευαισθητοποιήσει τον άνθρωπο στις λειτουργίες και την ανάγκη προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, των τόσο σημαντικών για την επιβίωσή του στον πλανήτη.
Παρά την επέτειο, παρά τη συνταγματική επιταγή για προστασία των δασών της χώρας μας από την Πολιτεία, αλλά και παρά τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για προστασία τους προς ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία και η ορθή διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων εδώ και αρκετά χρόνια δεν αποτελούν προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία. Αντίθετα, η έλλειψη δασικής πολιτικής και η εγκατάλειψη έχουν προκαλέσει θλιβερές επιπτώσεις στον πολύτιμο φυσικό πόρο της χώρας. Μάλιστα, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση γίνεται δυσμενέστερη και επικίνδυνη λόγω των αναγκών που προκύπτουν, αλλά και επειδή τα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, άρα και του δάσους, λανθασμένα οδηγούνται σε δεύτερη μοίρα. Και έτσι υποσκάπτονται οι δυνατότητες της δασοπονίας να συμβάλλει στην οικονομική και περιβαλλοντική κρίση, αξιοποιώντας με επιστημονικό και οργανωμένο τρόπο τα πολλαπλά οφέλη των δασών.
Στη Φθιώτιδα, η ανεξέλεγκτη – ποσοτικά και ποιοτικά – υλοτομία των δασών μας από τους πολίτες, που προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να περιορίσουν τα έξοδα θέρμανσης, η έλλειψη διαχείρισης των πανέμορφων και σημαντικών οικολογικά δασικών οικοσυστημάτων μας και των προστατευόμενων περιοχών μας, η έλλειψη προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών είναι προβλήματα που δυστυχώς αποτελούν καθημερινότητα. Η ελλιπής προετοιμασία για προστασία από δασικές πυρκαγιές, τα σχέδια για μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Οίτη και η μεγάλη τουριστική επένδυση, που σχεδιάζεται στον Έξαρχο Αταλάντης αποτελούν άμεσους κινδύνους περαιτέρω συρρίκνωσης του τοπικού δασικού πλούτου.
Από την άλλη, η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου αξιοποίησης αυτού του πλούτου στερεί τη Φθιώτιδα από προοπτικές ανάπτυξης τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τομέα του τουρισμού. Η δασοπονία μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλλει στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, στα πλαίσια της αναγκαίας ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, αναζωογονώντας και εκσυγχρονίζοντας παραδοσιακές δραστηριότητες που συνδέονται με το δάσος. Για παράδειγμα, έχει σχεδόν καταργηθεί στην πράξη κάθε οργανωμένη και ελεγχόμενη υλοτομία, πράγμα που γίνονταν παλιότερα με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς σε κάθε χωριό, οι οποίοι, πέραν των άλλων, παρείχαν ένα συμπληρωματικό εισόδημα στις ορεινές οικογένειες. Αυτό μπορεί να επανέλθει μέσα από οργανωμένα σχέδια της Δασικής Υπηρεσίας, με σκοπό την κάλυψη με νόμιμο τρόπο της αυξανόμενης ανάγκης για καυσόξυλα, αλλά και των σύγχρονων απαιτήσεων για εναλλακτικά προϊόντα θέρμανσης, όπως η βιομάζα. Η αξιοποίηση δε της τελευταίας δημιουργεί μια σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στον καθαρισμό των δασών και στην προστασία τους από την πυρκαγιά.
Στον τομέα, επίσης, του τουρισμού οι δυνατότητες που προσφέρονται είναι πολλές και επίσης συνδέουν το δάσος με μια σειρά θέσεων εργασίας, που ξεκινούν από το ίδιο το τουριστικό προϊόν μέχρι και τις θέσεις παροχής υπηρεσιών που μπορούν να αναπτυχθούν γύρω από αυτό. Τέλος, δεν είναι καθόλου αμελητέος ο αριθμός θέσεων εργασίας που συνεπάγεται η προστασία, φύλαξη και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, δηλαδή ο αριθμός των φυλάκων και επιστημόνων που απαιτεί η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου και που αναπόφευκτα θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην αγορά του νομού. Κι αν όλα αυτά φαίνονται αδιανόητα σε εποχή κρίσης, να θυμίσουμε ότι αποδεδειγμένα η αποκατάσταση των δασικών καταστροφών κοστίζει σε κάθε χώρα πολύ περισσότερο από τις επενδύσεις στην πρόληψη και αξιοποίηση των δασών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ζήτημα προτεραιότητας την προστασία του δάσους και καλούμε ακόμα μια φορά τους αρμόδιους περιφερειακούς φορείς και κάθε αρμόδιο παράγοντα να κάνουν συγκεκριμένα τα σχέδιά τους και να συζητήσουν με τις τοπικές κοινωνίες τα ζητήματα αυτά κάνοντας κοινωνούς τους δήμους και κάθε πολίτη, περιορίζοντας τις ανησυχίες μας για τα σχέδια που εξυφαίνονται για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Είναι ανάγκη ακόμα να ανακοινώσουν σύντομα ποια προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί εφέτος για την προστασία από τις πυρκαγιές, τον αποτελεσματικό συντονισμό υπηρεσιών και τοπικών κοινωνιών στην αντιπυρική περίοδο.
Όμως, για να αλλάξουν και οι δασικές πολιτικές, για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να αλλάξουμε, να βοηθήσουμε, κι εμείς. Με αφορμή την Ημέρα Δασοπονίας ας συνειδητοποιήσουμε την αξία του δασικού πλούτου που διαθέτει ο τόπος μας και ας φροντίσουμε να πιέσουμε αλλά και να συμβάλλουμε σε θετικές πρωτοβουλίες για τα δάση μας, που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής μας με τρόπο για τον οποίο θα νιώθουμε περήφανοι και όχι τύψεις προς τις επόμενες γενιές.