Ρύθμιση για ετήσια αναστολή διώξεων σε μέλη των ΕΑΣ
Συνεχείς είναι τις τελευταίες μέρες οι συζητήσεις στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την επίμαχη τροπολογία, που κατατίθεται μαζί με σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ και άλλες διατάξεις».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις και στην τελευταία (6 Μαρτίου), κατέθεσε δύο προσθήκες αναφορικά με την αναστολή διώξεων των μελών Δ.Σ. των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Ο κ. Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Σε συνέχεια της γόνιμης συζήτησης που είχαμε στην Επιτροπή τις προηγούμενες ημέρες, λάβαμε σοβαρά υπόψη τις δύο προτάσεις, που διατυπώθηκαν από αρκετούς Βουλευτές, αλλά και κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων. Αναφέρομαι πρώτον, στην προσθήκη για την αναστολή δίωξης και στις πάσης φύσεως διοικητικές και αστικές κυρώσεις και δεύτερον, στην επέκταση της προθεσμίας αναστολής πέραν των δέκα μηνών που έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2013, με τη δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η αναστολή της δίωξης για πάσης φύσεως διοικητικές και αστικές κυρώσεις αφορά σε αγρότες που δεσμεύονται οι λογαριασμοί τους και αδυνατούν έτσι να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Δεν μπορούν, δηλαδή, να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα, που κατατίθενται στους λογαριασμούς τους, από την ενιαία ενίσχυση, ή τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, ή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ή την επιστροφή του Φ.Π.Α.
Η αναστολή αυτή δεν έχει καμία σχέση με την παροχή δυνατότητας φορολογικής ενημερότητας σε αυτούς τους αγρότες, που βρίσκονται υπό έλεγχο. Άρα, δεν υπάρχει ο κίνδυνος, να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία πρόσωπα, τα οποία στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί ότι ευθύνονται για κακοδιαχείριση. Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, ότι δεν έχει καμία σχέση η αναστολή δίωξης για πάσης φύσεως διοικητικές κυρώσεις με τη δυνατότητα παροχής φορολογικής ενημερότητας.
Η δεύτερη πρόταση είναι επιβεβλημένη, όπως αναδείχτηκε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή στις προηγούμενες συνεδριάσεις, διότι μπορεί το διάστημα των δέκα μηνών, μέχρι το τέλος του χρόνου, να μην είναι αρκετό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης. Θεωρώ συνεπώς δόκιμο, να υπάρχει αυτή η δυνατότητα παράτασης ενός χρόνου με κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω ότι ο χρόνος της ανωτέρω αναστολής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο κάθε είδους αστικής ή ποινικής παραγραφής, τυχόν αδικημάτων, παραβάσεων και απαιτήσεων του Δημοσίου».
«Δεν μπορεί κοντά στα ξερά να καίγονται και τα χλωρά»
Στην πρώτη συζήτηση είχε υποστηρίξει την ανάγκη ψήφισης της τροπολογίας για την ευθύνη των προεδρείων των συνεταιρισμών (το λεγόμενο άρθρο 9) και εξήγησε γιατί δεν πέρασε ακόμη η διάταξη για τους αγροτοσυνδικαλιστές και τα μπλόκα πριν το 2012: «Η τροπολογία για την παρακώλυση συγκοινωνιών δεν αφορούσε μόνον τους αγρότες, επομένως δεν άπτεται μόνον αρμοδιοτήτων του δικού μας Υπουργείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τα συναρμόδια Υπουργεία και με βάση και τις δημόσιες παρατηρήσεις και τοποθετήσεις Βουλευτών, επί του θέματος, θα επανακατατεθεί στην Ολομέλεια.
Όσον αφορά το άρθρο 9, στόχος της Κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν και το συνδιαμόρφωσαν δεν είναι να δοθεί άφεση αμαρτιών σε όσους ενδεχομένως έκαναν κακοδιαχείριση ή σε όσους ευθύνονται για αμαρτίες του παρελθόντος που οδήγησαν Ενώσεις και συνεταιρισμούς στα σημερινά χάλια. Αντιθέτως, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την διαπόμπευση και τον διασυρμό ανθρώπων που έχουν το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν αποτελεί η ρύθμιση αυτή, καμία κολυμπήθρα του Σιλοάμ για αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά δεν μπορεί κοντά στα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.
Άκουσα τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αγωνία που εξέφρασε, την οποία συμμερίζομαι και εγώ, εάν μπορεί να υπάρξει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι και σε όσους δεν ευθύνονται για λάθη, κακοδιαχείριση ή παραλείψεις του παρελθόντος, που οδήγησαν το συνεταιριστικό κίνημα στα σημερινά προβλήματα. Εάν υπάρχει, από πλευρά σας, μια διατύπωση τέτοια, ευχαρίστως να τη συζητήσουμε. Με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε τη δυνατότητα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, να ανασταλεί η δίωξη αυτών που βρίσκονται σήμερα στις διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Θέλω να τονίσω για πολλοστή φορά, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραγραφής ευθυνών. Η διατύπωση στο άρθρο είναι σαφής: Ο χρόνος της αναστολής της δίωξης, δεν μετράει στο χρόνο της παραγραφής.
Τέλος, οι δύο προτάσεις που διατυπώθηκαν και από την ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνέχεια των προτάσεων που άκουσα από εκπροσώπους αρκετών πτερύγων της Επιτροπής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση:
Πρώτον, στην αναστολή της δίωξης να συμπεριληφθούν και οι πάσης φύσεως διοικητικές κυρώσεις.
Δεύτερον, να υπάρξει με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, η δυνατότητα επέκτασης του χρόνου της αναστολής για ένα έτος, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις. Η Κυβέρνηση προτίθεται να βελτιώσει το άρθρο λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις».