“Ο Δήμος Καρπενησίου έζησε μία χαμένη δεκαετία”
Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη, στους δημότες.
Δύο χρόνια σκληρής δουλειάς στο νέο Δήμο Καρπενησίου. Δύο χρόνια, δύσκολα αλλά και δημιουργικά. Δύο χρόνια γεμάτα προκλήσεις αλλά και συγκινήσεις.
Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε πολλά:
1. Την εφαρμογή του Καλλικράτη, μιας διοικητικής μεταρρύθμισης δύσκολης αλλά συνάμα και αναγκαίας για τη χώρα μας. Ο Καλλικράτης επιχείρησε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το απέραντο Ελληνικό Δημόσιο και το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από κακοδιαχείριση, διαφθορά και σπατάλη.
Όλο αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Όλοι εμείς βιώσαμε ένα πανελλαδικό «πείραμα», με τεράστια ζητήματα να προκύπτουν κατά την εφαρμογή του. Για το Δήμο Καρπενησίου, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο σύνθετα. Μόνο στη δική μας περίπτωση, συνενώθηκαν έξι δήμοι σε έναν, 49 χωριά και δεκάδες κοινότητες με χαμηλές αστικές συγκεντρώσεις και πολλά προβλήματα σε επίπεδο υποδομών, οδικού δικτύου, εκροής ανθρώπινου δυναμικού και ανάπτυξης. Κληθήκαμε λοιπόν να χτίσουμε το νέο Δήμο από τη αρχή, επιδιώκοντας αρχικά την ανασυγκρότηση και τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών μας. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα χρειάστηκε χρόνο και σκληρή δουλειά τόσο από τους αιρετούς όσο και από τους υπαλλήλους των υπηρεσιών μας, οι οποίοι έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω για άλλη μία φορά.
2. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρωτοφανή οικονομική κρίση από την οποία διέρχεται η χώρα μας και η οποία είχε και συνεχίζει να έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική μας κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να θεωρούμε τη δημοσιονομική στενότητα του κράτους ως δεδομένη. Κανείς μας όμως δεν ήταν σε θέση να προβλέψει τη διάρκεια και το βάθος της κρίσης. Κρίση την οποία σήμερα όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας και για την οποία δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Σήμερα στο Δήμο καλούμαστε με πολύ λιγότερα, να κάνουμε πολύ περισσότερα. Οι περικοπές στους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ είναι δραματικές. Οι ανάγκες της καθημερινότητας και του κάθε δημότη ξεχωριστά, όμως, δε σταματούν. Αντίθετα, οι αρμοδιότητές μας έχουν αυξηθεί και ο Δήμος, ο κοντινότερος στον πολίτη πολιτικός θεσμός, οφείλει να ανταποκρίνεται συνεχώς, ακόμη και όταν οι πόροι του είναι περιορισμένοι. Παρόλα αυτά, σήμερα ο Δήμος Καρπενησίου κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, και να δημιουργήσει σταδιακά τις προοπτικές εκείνες που θα συντελέσουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.
3. Το αναπτυξιακό έλλειμμα του τόπου μας. Η πραγματικότητα είναι πως ακόμα κι αν δεν υπήρχε η κρίση σε εθνικό επίπεδο, θα αντιμετωπίζαμε τη δικιά μας τοπική κρίση. Δυστυχώς, από πολλές πλευρές, ο Δήμος Καρπενησίου έζησε μια χαμένη δεκαετία. Για πολλά χρόνια η ανάπτυξη στον τόπο μας ταυτίζονταν με το ρουσφέτι και η πρόοδος με τις μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Και σε αυτό, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης κατείχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μας ήρθε όμως ο λογαριασμός. Οφείλουμε σήμερα να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή με το κακό μας παρελθόν και όλοι μαζί να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό όμως πάνω απ’ όλα απαιτεί μια αλλαγή νοοτροπίας, η οποία δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη. Υπερβαίνοντας ιδεολογικές, τοπικιστικές ή προσωπικές διαφορές οφείλουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά.
Από το ξεκίνημά μας, κινηθήκαμε και δουλέψαμε με βάση τους εξής άξονες:
1. Κοστολόγηση αναγκών, Διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και Πόρων-Προσβασιμότητα, Λειτουργικότητα, Ποιοτική και Αισθητική Αναβάθμιση Υποδομών
2. Διοικητική Αναδιάρθρωση-Θεσμική Λειτουργία- Διαφάνεια
3. Εξωστρέφεια-Τουρισμός
4. Επενδύσεις-Επιχειρηματικότητα
5. Αγροτική Οικονομία
6. Κοινωνική Αλληλεγγύη- Πρόνοια
7. Πολιτισμός- Αθλητισμός- Παιδεία
8. Οικονομικά Δήμου Καρπενησίου
9. Καθημερινότητα
Με αυτή την ευκαιρία, στο πλαίσιο της διαρκούς μας λογοδοσίας, ήθελα να σας ενημερώσω, όσο γίνεται πιο περιληπτικά, για τα βασικά σημεία της δουλειάς μας, αυτά τα δύο χρόνια. Θα επιμείνω σε αυτά που έγιναν ή γίνονται, και όχι σε αυτά που ΘΑ γίνουν.