tvstar.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • STARSPORTS.GR
  • STAR FORUM
Facebook
Instagram
Threads
Youtube
Dailymotion
LinkedIn
No Result
View All Result
  • ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  • ΒΟΙΩΤΙΑ
  • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
  • ΕΥΒΟΙΑ
  • ΦΩΚΙΔΑ
  • ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • LIVE TV
  • STAR FM
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
tvstar.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • STARSPORTS.GR
  • STAR FORUM
Facebook
Instagram
Threads
Youtube
Dailymotion
LinkedIn
No Result
View All Result
tvstar.gr
No Result
View All Result
  • LIVE TV
  • STAR FM
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
TRENDS
  • Blogs
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012, 15:36

Η μόδα της Μπομπότας…

ΜΠΟΜΠΟΤΑ

ΜΠΟΜΠΟΤΑ

Λένα ΠαρασκευάΛένα Παρασκευά

Της μόδας είναι το τελευταίο διάστημα -λόγω της οικονομικής κρίσης των Ελληνικών νοικοκυριών- η μπομπότα, ο τραχανάς και οι σπιτικές χυλοπίτες μιας και τα τελευταία χρόνια οι ελληνίδες είχαν ξεχάσει την διατροφική τους αξία, υποστηρίζοντας στις αγορές τους ξενόφερτα Ιταλικά και όχι μόνο ζυμαρικά και άλλα σκευάσματα.

Συνδεθείτε στην κοινότητα ενημέρωσης του STAR Κεντρικής Ελλάδας στο Viber

Τι είναι όμως η μπομπότα που έτρωγε στην Κατοχή ολόκληρη η Ελλάδα: Είναι εκείνος ο χυλός από καλαμποκάλευρο που χόρταινε την πείνα του λαού και σύμφωνα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας «το νοστιμότερο πράμα στον κόσμο!» 

μπομπότα θηλυκό (παρωχημένο)

1. το καλαμποκάλευρο

2. (συνεκδοχικά) το ψωμί που παρασκευάζεται από καλαμποκάλευρο

3. (συνεκδοχικά) ένα είδος πίτας που παρασκευάζεται από καλαμποκάλευρο

Η γαστρονομική σοφία των γιαγιάδων μας, ωστόσο, επιβεβαιώνεται για ακόμη έναν λόγο: Ένας συνήθης τρόπος μαγειρέματος τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν ο συνδυασμός οσπρίων, όπως τα ρεβίθια και οι φακές, με ρύζι. Τα όσπρια, αν και αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, δεν χρησιμοποιούνται τόσο παραγωγικά από το σώμα, λόγω της απουσίας συγκεκριμένων αμινοξέων. Το κενό αυτό έρχεται να καλυφθεί από το ρύζι ή το κριθαράκι, με αποτέλεσμα το φακόρυζο και το ρεβιθόρυζο να αποτελούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλης με αυτήν του κρέατος.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα όσπρια πλέον σπάνια αχνίζουν φρεσκομαγειρεμένα στο ελληνικά νοικοκυριά. Έτσι, ενώ το 1974 η μηνιαία κατανάλωση κατά άτομο ξεπερνούσε τα 520 γραμμάρια, σήμερα μετά βίας αγγίζει τα 430 γραμμάρια.

Κι όλα αυτά, την ώρα που οι επιστήμονες υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ φαίνεται να προλαμβάνουν τον καρκίνο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες, οι οποίοι γνωρίζουν τα «μυστικά» της κουζίνας, επιμένουν να τρώνε παραδοσιακά! «Μαγειρεύουμε συχνά όσπρια με ρύζι στο σπίτι, αντικαθιστώντας έτσι φαγητά που περιέχουν κρέας και άρα υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, δεδομένου πως η συχνή κατανάλωσή τους σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά».

Το τυρί και το ψωμί, το πιο διαδεδομένο κολατσιό παλαιότερων εποχών, λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δημιουργώντας έτσι ακόμη ένα «παζλ» τροφών υψηλής βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Τη δεκαετία του ΄40 και του ΄50 η τσουκνιδόπιτα και η τσουκνιδόσουπα ήταν διαδεδομένο φαγητό, αφού το συγκεκριμένο φυτό φύτρωνε παντού- στους κήπους, στα χωράφια και σε ακαλλιέργητους τόπους- και άρα ήταν σε αφθονία. Σήμερα, ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που το προτιμούν».

Όμως, τα φύλλα της αποτελούν πηγή βιταμίνης C και Α (κυρίως β-καροτένιο) ενώ παράλληλα προσφέρουν πλούσιες δόσεις στοιχείων απαραίτητων για τον οργανισμό, όπως είναι ο σίδηρος, το νάτριο και το κάλιο.

Ακόμη και η μπομπότα, το ξεχασμένο δηλαδή καλαμποκόψωμο, έχει την δική του αξία αν και έχει περάσει στην ιστορία ως το ψωμί των φτωχών. Η περιεκτικότητά του σε θειαμίνη και νιασίνη (ανήκουν στο σύμπλεγμα της βιταμίνης Β) συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων- άρα του εγκεφάλου. Τα «συν» του όμως, δεν σταματούν εδώ: περιέχει και ποσότητες φυλλικού οξέος, τα υψηλά επίπεδα του οποίου έχουν σχετιστεί και με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης.    

Και μετά τα όσα καλά διαβάσατε για την αξία της μπομπότας, σας δίνουμε και μια συνταγή εύκολη και γρήγορη, που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας, όχι ίσως γιατί δεν έχετε ακριβά υλικά, αλλά επειδή έχετε πειστεί για την θρεπτικότητά της…

ΣΥΝΤΑΓΗ: Απλό καλαμποκόψωμο ή Μπομπότα

Η μπομπότα είναι ουσιαστικά ψωμί από καλαμποκίσιο αλεύρι με ελαιόλαδο. Τα δύσκολα χρόνια της ανέχειας ήταν πολύτιμη τροφή που μεγάλωσε γενιές ελλήνων.

Υλικά συνταγής

½ κιλό αλεύρι καλαμποκιού

1,5 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό

1/4 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε αρχικά το καλαμποκάλευρο.

Διαλύουμε σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό το αλάτι και την σόδα.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μουσκέψει όλο το αλεύρι.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, (τρείς κουταλιές της σούπας) συνεχίζοντας το ανακάτεμα (ζύμωμα).

Σε ένα ταψάκι το οποίο το έχουμε λαδώσει ρίχνουμε το μίγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.

Το ψήνουμε περίπου για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο.

Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο

Συμβουλές

Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη ζάχαρη στο μίγμα να σπάσει την πικράδα του καλαμποκάλευρου.

 ΑΡΘΡΟ ΛΕΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

ΠΗΓΕΣ: TA NEA, Bικιλεξικό, greekfoody.com

  • Ακολουθήστε το tvstar.gr στο Google News και μείνετε
    συντονισμένοι σε όλα τα τελευταία νέα!
  • Δείτε το ζωντανό πρόγραμμα του STAR Κεντρικής Ελλάδας
    μέσα από το digitalstar.gr
  • Facebook
  • X / Twitter
  • Messenger
  • Viber
  • Pocket
  • Email
  • Εκτύπωση
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Blogs
27/05/2025, 13:23 | Blogs

ReArm Europe – Turkaegean – Island Cyprus

Blogs
22/05/2025, 19:27 | Blogs

Μήπως πρέπει να μπει ένα τέλος στα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα;

Blogs
12/05/2025, 09:03 | Blogs

Και τα περιαστικά δάση δεν είναι ακατοίκητα…

Blogs
11/05/2025, 17:06 | Blogs

Εξορία… Λύκοι σας παρακαλώ μην κλαίτε!

Blogs
15/04/2025, 08:59 | Blogs

Η ενίσχυση της τοπικοποίησης, μια οικολογική απάντηση σ’ έναν κόσμο που συνταράσσεται

Blogs
07/04/2025, 08:39 | Blogs

Ανακύκλωση: Αντί για ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης, τα προβλήματα συσσωρεύονται (ή… καίγονται)

Blogs
05/04/2025, 12:40 | Blogs

Μα για να υπάρχουν οι πλούσιοι, πρέπει να υπάρχουν οι φτωχοί!

Blogs
02/04/2025, 22:13 | Blogs

Ας γίνει μια ημερίδα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών στην περιοχή μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ρεπορτάζ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Mobile Application
Κατέβασε τώρα την εφαρμογή του STAR Κεντρικής Ελλάδας σε iOS ή Android κινητό τηλέφωνο!
Star Κεντρικής Ελλάδας - Google Play
Star Κεντρικής Ελλάδας - App Store
Μέλος ΕΕΤΕΠ
Πιστοποίηση ISO 9001:2015 - STAR ΑΕ
  • STAR ΑΕ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
  • ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  • ΒΟΙΩΤΙΑ
  • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
  • ΕΥΒΟΙΑ
  • ΦΩΚΙΔΑ
  • TVSTAR.GR
  • DIGITALSTAR.GR
  • STARFM971.GR
  • STARSPORTS.GR
  • STARPRODUCTION.GR
  • STARFORUM.GR

STAR Κεντρικής Ελλάδας
4ο χλμ Λαμίας – Αθηνών
35100, Λαμία

Τηλεφωνικό Κέντρο:
+30.2231046725
star@lamiastar.gr

Μητρώο Έντυπου & Ηλεκτρονικού Τύπου - ΜΗΤ 232408
Η επιχείρηση STAR A.E. ως δικαιούχος του ισοτόπου tvstar.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
© 2025 - STAR Κεντρικής Ελλάδας
Designed by VP · Developed by ITBox
Τοπικά νέα
  • ΤΟΠΙΚΑ ΡΟΗ
  • ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  • ΒΟΙΩΤΙΑ
  • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
  • ΦΩΚΙΔΑ
  • ΕΥΒΟΙΑ
  • ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΛΑΜΙΑ
  • ΛΙΒΑΔΕΙΑ
  • ΘΗΒΑ
  • ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
  • ΧΑΛΚΙΔΑ
Ενημέρωση
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΝΘΕΤΑ
  • BLOGS
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ένθετα
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • LIFE STYLE
  • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
  • ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
STAR Κεντρικής
Ελλάδας
  • STAR TV
  • STAR FM
  • WEB TV
  • WEB RADIO
  • TVSTAR.GR
  • STARFM971.GR
  • STARSPORTS.GR
  • DIGITALSTAR.GR
  • STARPRODUCTION.GR
  • STARFORUM.GR