Εκδηλώσεις στα Μουσεία της Φθιώτιδας για την φωτιά
Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για μια ακόμη φορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στο πλαίσιο της δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός», στοχεύοντας στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της.
Θεματικός άξονας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του εορτασμού σε όλη τη χώρα είναι η φωτιά. Ο τίτλος «παντέχνου πυρός σέλας» προέρχεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Ο στίχος περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς, που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη και γνώση, γέννησε τέχνη, τεχνική και τεχνολογία, φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό. Η φωτιά πρόσφερε φως, θερμότητα και προστασία και εξασφάλισε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και διατροφής. Για αιώνες μέχρι την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, πυρσοί, λυχνάρια και κεριά φώτιζαν το σκοτάδι, τα γεύματα παρασκευάζονταν στις εστίες, τα τζάκια χάριζαν θαλπωρή στις χειμωνιάτικες ημέρες. Αλλά και σε συμβολικό επίπεδο η φωτιά συγκέντρωνε γύρω της τους ανθρώπους κατέχοντας κεντρική θέση στη ζωή τους. Ήταν η καρδιά του οίκου, η φλόγα που έκαιγε στο βωμό του ναού, το ιερό πυρ που φυλασσόταν άσβεστο στο πρυτανείο της πόλης. Με την ίδρυση μιας αποικίας, μεταλαμπαδευόταν εκεί, σύμβολο των δεσμών με τη μητρόπολη.
Τις λαμπερές αυτές ιστορίες φιλοξενούν 147 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία που συμμετέχουν στον εορτασμό. Οι επισκέπτες μπορούν να τις αφουγκραστούν εντοπίζοντας το λογότυπο της δράσης, εκεί όπου ενώνονται η ορμή της φλόγας και της σπείρας, κάνοντας τη φωτιά να προβάλει ως αέναη κίνηση, αστείρευτη ενέργεια, πηγή δημιουργίας και αισιοδοξίας.
Τα Μουσεία της Φθιώτιδας, συμμετέχοντας στον εορτασμό, επιλέγουν ως αφορμή για να προσεγγίσουν το θέμα του συγκεκριμένα εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές τους που σχετίζονται με τη φωτιά, στα οποία θα εστιαστούν οι θεματικές ξεναγήσεις. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από αρχαιολόγους στις 11 και 12 Οκτωβρίου για τα σχολεία και στις 14 Οκτωβρίου για το κοινό, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας
• Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, ώρα 9.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. Θεματικές ξεναγήσεις για τα σχολεία, μετά από έγκαιρη συνεννόηση (τηλ. 22310 29992, συντονισμός κ. Ε. Ζάχου).
• Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, ώρα 10.30 π.μ. – 2.00 μ.μ. Θεματικές ξεναγήσεις για το κοινό.
Με την ευκαιρία αυτοί μαθητές και κοινό μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας «ΕΜΠΟΡΙΟΝ. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική χερσόνησο» η οποία λειτουργεί από 28/9 έως 7/1/2013 στην Αίθουσα περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης
• Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, ώρα 9.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. Θεματικές ξεναγήσεις για τα σχολεία, μετά από έγκαιρη συνεννόηση (τηλ. 22330 23355, συντονισμός κ. Σ. Δημάκη).
• Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, ώρα 10.30 π.μ. – 2.00 μ.μ. Θεματικές ξεναγήσεις για το κοινό.
Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, ώρα 9.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. Θεματικές ξεναγήσεις για τα σχολεία και εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος ”χώμα, πέτρα, κόκαλο” με έμφαση στη σημασία και τις χρήσεις της φωτιάς στη νεολιθική κοινωνία. (τηλ. 22330 23355, συντονισμός κ. Σ. Δημάκη).
• Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, ώρα 10.30 π.μ. – 2.00 μ.μ. Θεματικές ξεναγήσεις για το κοινό.