Καθορίστηκε η διαδικασία καταβολής του επιδόματος θέρμανσης. Σε Β’ και Γ’ ζώνη η Στερεά
‘Αμεσα, εντός μιας εβδομάδας, θα επιστρέφεται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από φέτος ο φόρος, ή η διαφορά του φόρου, στους καταναλωτές που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Το «πακέτο» κριτηρίων, προϋποθέσεων, καθώς και τα ποσά της επιστροφής φόρου που θα κλιμακώνονται από 200 έως και 900 ευρώ ανάλογα με τις καταναλώσεις από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, οπότε και θα εξισωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης (στο 80% του κίνησης), «κλείδωσαν» χθες κατά τη διάρκεια δυο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό, Γ. Μαυραγάνη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η επιστροφή του φόρου θα γίνεται ύστερα από σχετική αίτηση του δικαιούχου προς τη ΓΓΠΣ και θα υπολογίζεται επί της διαφοράς του φόρου και όχι της τιμής. Ο φόρος καθορίστηκε, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, ποσό στο οποίο αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 60 ευρώ που ήταν, ενώ μειώνεται στο πετρέλαιο κίνησης από τα 412 ευρώ. Η εν λόγω αύξηση οδηγεί την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,40 ευρώ το λίτρο, από περίπου 1 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Το συνολικό «πακέτο» θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 300 εκατομ. ευρώ, ενώ θεσπίζεται και επίδομα Ακραίας Φτώχειας το οποίο θα κοστίσει 20 – 30 εκατομ. ευρώ και θα χορηγηθεί σε 100.000 οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, όπως οικογένειες που και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου περίπου 500.000 νοικοκυριά δεν δικαιούνται, με βάση τα κριτήρια που θεσπίστηκαν, επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο που θα καταναλώσουν και άρα φέτος θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους το όποιο κόστος.
Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που υιοθετήθηκε, η επιστροφή φόρου θα γίνεται σύμφωνα με τα κατωτέρω τέσσερα κριτήρια:
* Εισοδηματικό κριτήριο: το όριο καθορίζεται στις 14.000 – 15.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και στις 24.000 – 25.000 ευρώ οικογενειακό, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί μέχρι τρία.
* Περιουσιακό κριτήριο: για τον άγαμο το όριο για την ακίνητη περιουσία θα πρέπει να κυμαίνεται από 100.000 έως 120.000 αντικειμενική αξία, ενώ για τον έγγαμο από 180.000 έως 200.000 ευρώ.
* Επιφάνεια κατοικίας: δικαιούχοι είναι όσοι έχουν πρώτη κατοικία μέχρι και 120 τ.μ.. Αν κάποιος φυσικά έχει πάνω από 120 τ.μ. και πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια θα παίρνει επιστροφή για τα 120 τετραγωνικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει οι καταναλωτές θα καταχωρούν σε ειδική φόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όλα τα προσωπικά τους στοιχεία και αμέσως θα γνωρίζουν εάν δικαιούνται να λάβουν την επιστροφή φόρου.
Στην περίπτωση που κάποιος δικαιούται επιστροφή τότε το ύψος της θα προσδιορίζεται με βάση το χωρισμό της χώρας, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 18/9/2012), σε τέσσερις ζώνες και σύμφωνα με τις μέγιστες καταναλώσεις που αποφασίστηκαν ως εξής:
Α’ Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα. Η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται στα 3.000 λίτρα, με αποτέλεσμα η μέγιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 900 ευρώ.
Β’ Ζώνη: Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος. Η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται στα 1.800 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή στα 550 ευρώ.
Γ’ Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος , Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, ‘ρτα. Η μέγιστη κατανάλωση είναι 1.000 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή στα 300 ευρώ.
Δ’ Ζώνη: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη. Η μέγιστη κατανάλωση είναι 6.000 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή 200 ευρώ.