Σύσκεψη στο υπουργείο για το νοσοκομείο της Θήβας
Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη συναντήθηκαν την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου εκπρόσωποι του Νομού Βοιωτίας, προκειμένου δια ζώσης να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Γενικό Νοσοκομείο Θηβών και να ενημερωθούν για τις προθέσεις σχετικά με αυτό, στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού του « χάρτη υγείας» που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, οι Βουλευτές του νομού Βοιωτίας Γ.Καράμπελας, Ε. Μπασιάκος και Γ.Σταθάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δ.Ε. Βοιωτίας Γ. Μουλκιώτης, ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας και Αναπληρωτής του Διασυνδεόμενου Γ.Ν. Θηβών Ν.Σβίγγος, ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δ. Θηβαίων Στ. Χαλβατζής, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας Φ. Πρωτόπαπα, ο Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Α. Σταϊκός και η εκπρόσωπος του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων Α. Σαρρή.
Αφορμή για αυτή τη συνάντηση στάθηκαν δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε., που μιλούν για κλείσιμο και συγχώνευση νοσοκομείων, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία.
Ήδη μάλιστα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου Θήβας μετά την διασύνδεσή του με το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής διοικητής του Διασυνδεόμενου Γ.Ν. Θήβας κ. Ν. Σβίγγος εξηγώντας τους λόγους στον Γενικό Γραμματέα, προτείνοντας ως λύση σ’ αυτά τα προβλήματα το Νοσοκομείο Θήβας να αυτοδιοικηθεί.
Τη συζήτηση στο γραφείο του Γ.Γ. Υγείας άνοιξε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, επισημαίνοντας στον κ. Καλλίρη τις παραμέτρους εκείνες που συνηγορούν στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου Θήβας και ΟΧΙ σε λουκέτο ή τροποποίηση της μορφή του. Είπε χαρακτηριστικά:
«Το Νοσοκομείο της Θήβας εξυπηρετεί τις επιτακτικές και αυξημένες ανάγκες μιας πολυπληθούς περιοχής περίπου 75.000 κατοίκων, που περιλαμβάνει τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους Θηβαίων και Τανάγραw, τις Δημοτικές Ενότητες Ακραιφνίου (Δήμου Ορχομενού), Θεσπιών (Δήμου Αλιάρτου), Ερυθρών (Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας), το μεγάλο εργατικό δυναμικό που απασχολείται στη Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων- Σχηματαρίου- Θήβας- Θίσβης, τους ανά σειρά 2000 νεοσύλλεκτους στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού, τις κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα, το Κέντρο Απεξάρτησης, χιλιάδες αλλοδαπούς και τσιγγάνους που δεν έχει απογραφεί ακόμα ο ακριβής αριθμός τους και φυσικά τα επείγοντα περιστατικά της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και της παλαιά Εθνικής Οδού Θηβών – Ελευσίνας».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Θηβαίων ζήτησε να ληφθούν σοβαρά οι ιδιαιτερότητες του νοσοκομείου λόγω γεωγραφικής θέσης και πληθυσμού που εξυπηρετείται από αυτό, με στόχο ένα αυτάρκες και λειτουργικό νοσοκομείο.
«Δεν κλείνει το νοσοκομείο Θήβας» απαντά ο Γενικός Γραμματέας του Υπ.Υγείας
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας απαντώντας στις ερωτήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το Νοσοκομείο της Θήβας, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας το κλείσιμο κάποιου νοσοκομείου, αλλά ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός των δαπανών στα Δημόσια Νοσοκομεία της Χώρας» τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτική σκέψη ή πρόταση για κλείσιμο οποιουδήποτε νοσοκομείου στη Βοιωτία».
Παίρνοντας λοιπόν αυτήν την διαβεβαίωση από τον κ. Καλλίρη, οι εκπρόσωποι και οι φορείς που μετείχαν στη συνάντηση έθεσαν υπόψη του κ. Γενικού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο αλλά και προτάσεις για την επίλυσή του.
Συζητήθηκαν εκτενέστερα οι σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες, να υπολειτουργούν κάποια τμήματα, να κλείνουν κάποια (καρδιολογική κλινική) άλλα και να μην χρησιμοποιείται ο τεχνολογικός εξοπλισμός του (π.χ. ο μαστογράφος, που παραμένει στα κουτιά).
Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Διασυνδεόμενου Γ.Ν. Θηβών επίσης επεσήμανε την ανάγκη για στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καθώς αυτό το τμήμα είναι εκείνο που δίνει την εικόνα ενός καλού νοσοκομείου και κατέθεσε σχετική πρόταση για την αναδιοργάνωση του ΤΕΠ Νοσοκομείου Θήβας που θα καλύπτει να κενά και θα αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά σε καθημερινή και 24ωρη βάση , ζητώντας τη συμβολή του Υπουργείου.
Ακόμα για πολλοστή φορά επισημάνθηκε η αναγκαιότητα για μονάδα αιμοδοσίας για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά και σωστά ανά πάσα ώρα και στιγμή το χειρουργικό τμήμα.
Τονίστηκε δε ότι οι κτηριακές υποδομές του Νοσοκομείου Θήβας πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να παρέχουν τη δευτεροβάθμια φροντίδα που απαιτείται στους ασθενείς, γι ‘ αυτό το λόγο πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από την ηγεσία του υπουργείου υγείας για άμεση αναβάθμιση και αξιοποίησή του.
Ζητήθηκε επίσης η επαναλειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες που βρίσκεται δίπλα από το Νοσοκομείο και το οποίο διαθέτει μοναδικές κτηριακές εγκαταστάσεις και πλήρη εξοπλισμό, ωστόσο έκλεισε αν και ήταν το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης ΑμεΑ στη Βοιωτία.
Σε απάντηση των ανωτέρω ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι θα δει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα ζητήματα για το Νοσοκομείο Θήβας, ενώ επεσήμανε ότι στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών υγείας, θα εξετασθεί αν περισσεύουν γιατροί και αναλόγως θα μεταφερθούν όπου υπάρχουν ανάγκες.