Πρωτοφανής ξηρασία στις Η.Π.Α.: Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους
Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τους αναλυτές να αναθεωρούν συνεχώς προς τα κάτω την πτώση στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Όλο και περισσότερες περιοχές απαγορεύουν τη χρήση νερού στους κατοίκους τους για μία σειρά δραστηριοτήτων, ενώ οι τιμές των βασικών σιτηρών απογειώνονται για άλλη μια φορά.
Εδώ και τρεις εβδομάδες κάθε νέα ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της χώρας σχετικά με την ξηρασία και την κατάσταση των καλλιεργειών μοιάζει με δώρο για τις αγορές και τους επενδυτές που τζογάρουν πάνω στα βασικά διατροφικά είδη.
Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας κύρηξε 1297 κομητείες 29 πολιτειών ως περιοχές που έχουν υποστεί φυσική καταστροφή, σε μία πρωτοφανή για τα αμερικανικά χρονικά κατάσταση. Το φετινό καλοκαίρι είναι το τρίτο θερμότερο όλων των εποχών, αλλά ταυτόχρονα το ξηρότερο. Η παραγωγή καλαμποκιού μειώθηκε μέσα σε λίγες ημέρες κατά 7%.
Μεγάλο μέρος των καλλιεργειών σε μια απέραντη έκταση των κεντρικών και μεσοδυτικών πολιτειών βρίσκεται σε κίνδυνο με τις τιμές βασικών διατροφικών προϊόντων στο ειδικό Χρηματιστήριο Τροφίμων του Σικάγο και αλλού να εκτοξεύονται προς τα πάνω. Οι τιμές στο σιτάρι και το καλαμπόκι έχουν αυξηθεί κατά 50% ενώ η τιμή της σόγιας απογειώθηκε σημειώνοντας ρεκόρ. Η τιμή του σιταριού έφτασε στο ύψος του 2007, όταν δημιουργήθηκε και η πρώτη ευρεία κοινωνική αναταραχή σε δεκάδές χώρες του πλανήτη με αφορμή την εκτόξευση της τιμής του.
Όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις ακραίων φαινομένων τα τελευταία χρόνια, οι τεράστιες αυξήσεις δημιουργήθηκαν κυρίως μέσω των μελλοντικών προβλέψεων εκτιμήσεων παρά της ίδιας της κατάστασης, της οποίας οι επιπτώσεις δεν έχουν φανεί ακόμα. Στις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη Ρωσία το καλοκαίρι του 2010, οι τιμές είχαν ανέβει πριν καν αποκαλυφθεί τι συμβαίνει. Κάτι τέτοιο φαίνεται να ξαναγίνεται και εδώ ειδικά μάλιστα σε μία κατάσταση που εμφανίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μόλις το 40% πλέον των καλλιεργειών καλαμποκιού σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε καλή ή άριστη κατάσταση. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 31% αυτή την εβδομάδα και καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ, και ενώ κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους με αυτές τις εξελίξεις, οι εκτιμήσεις μεταβάλλονται κυριολεκτικά ώρα με την ώρα συντελώντας στις καταστροφικές «φήμες» τις οποίες τόση ανάγκη έχει η ελεύθερη αγορά, ώστε να ανεβάσει τις ήδη ανεβασμένες τιμές προς τα πάνω. Τα συνεχώς χειρότερα νούμερα και στοιχεία εξυπηρετούν τους κερδοσκόπους των αγορών, ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που οι κεντρικές μεσοδυτικές πολιτείες θεωρούνται «ο σιτοβoλώνας» όχι μόνο της χώρας και της ηπείρου αλλά και του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι στη λεγόμενη «ζώνη των σιτηρών» των μεσοδυτικών πολιτειών παράγεται το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής βασικών σιτηρών.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, το πρόβλημα, εκτός των ίδιων των Η.Π.Α. θα εμφανιστεί πολύ σύντομα σε βασικούς εισαγωγείς-κράτη ιδίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα οποία ήδη βλέπουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των βασικών σιτηρών που εισάγουν.
Όμως και για την εσωτερική αγορά η ξηρασία είναι σκέτη καταστροφή, ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας, την άνοιξη του 2012 δημιουργήθηκαν 96 εκ. στρέμματα νέων καλλιεργειών σιτηρών εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών που επικράτησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στα κεντρικά της χώρας. Η οικονομική καταστροφή για εκατομμύρια καλλιεργητές είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, όπως και η ανατίμηση ειδών της συντριπτικής πλειοψηφίας των προϊόντων διατροφής.
Εκτός της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, που εδώ και πολλά χρόνια έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολαρίων σε διατροφικά προϊόντα και προσπαθεί να επωφεληθεί του παραμικρού γεγονότος για να ανεβάσει τις τιμές, θα εισέλθει και η κλασσική κερδοσκοπία της ελεύθερης αγοράς που φτάνει από τα χρηματιστήρια έως και τον μικρότερο φούρνο της γειτονιάς.
Ακριβώς έναν χρόνο πριν, και χωρίς ανάλογη καταστροφή να λαμβάνει χώρα, οι τιμές των τροφίμων έπαιρναν και πάλι τον …ανήφορο, στηριζόμενες σε φήμες και χρηματιστηριακά παιχνίδια. [1]
Δεν έχoυν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από την δημοσίευση της έκθεσης της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α. και της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με τίτλο “State of the Climate”, στην οποία αναφέρεται η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν και όπου αυτά παρουσιάζονται.
Παρόλα αυτά στα μεγάλα αμερικανικά Μ.Μ.Ε. η εκτεταμένη ξηρασία είναι μάλλον θεόσταλτη και δεν έχει καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή και την ανθρωπογενή δράση, δεδομένο που έρχεται σε αντίθεση με το 97% των επιστημονικών απόψεων.
[1] Η εκτόξευση των τιμών των βασικών τροφίμων ανά είδος
Πηγές: Planet Ark , Counterpunch, Reuters, Enviromental News Network
Φωτό:wikipedia
Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com