Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος
Η Ιαπωνία έθεσε και πάλι σε λειτουργία δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες για πρώτη φορά από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι δεν θα μπορούσε για πολιτικούς, οικονομικούς αλλά και πρακτικούς λόγους να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια.
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου του Όι, στα κεντρικά της χώρας τέθηκαν και πάλι σε λειτουργία την Κυριακή, παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας που “διασφάλιζαν” τη διαδικασία από εκατοντάδες διαδηλωτές.
Είναι η πρώτη επανέναρξη λειτουργίας αντιδραστήρα στη χώρα μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011.
Τα ζητήματα ασφαλείας και οι παραλείψεις που αποκαλύφθηκαν στη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα δίχασαν την κοινή γνώμη αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας σχετικά με τη μελλοντική χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Η Ιαπωνία, από τις πλέον εξαρτημένες οικονομίες από την πυρηνική ενέργεια, αποφάσισε το σταδιακό κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα. Ο τελευταίος μάλιστα έκλεισε στις αρχές του φετινού Μαίου στο νησί Χοκάιντο στο βορρά της χώρας.
Έτσι, μέσα σε 15 μήνες έκλεισαν συνολικά 54 αντιδραστήρες, κάποιοι οριστικά και κάποιοι άλλοι περιμένοντας νέα τεστ αξιοπιστίας της λειτουργίας τους.
Στα μέσα Ιουνίου όμως, η κυβέρνηση του Γιοσιχίκο Νόντα άναψε το “πράσινο φως” για την επανέναρξη των δύο αντιδραστήρων στο εργοστάσιο του Όι. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των δύο αντιδραστήρων που επαναλειτουργούν δεν πείθουν αρκετούς, αφού μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα αποκαλύφθηκαν σταδιακά σειρά χρόνιων παρατυπιών και παρανομιών σχετικά με την πολιτική ασφαλείας του εργοστασίου.
Η επιστροφή στα πυρηνικά –αν και αναμενόμενη από καιρό- εκτιμάται ότι θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη δημοτικότητα της κυβέρνησης και του Γιοσιχίκο Νόντα προσωπικά.
Οι υποστηρικτές της επαναλειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων διατείνονται ότι χωρίς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας η ιαπωνική οικονομία θα καταστεί απόλυτος “αιχμάλωτος” της αγοράς πετρελαίου και των παραδοσιακών μορφών ενέργειας.
Η Ιαπωνία προ του κλεισίματος των αντιδραστήρων ήταν ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου. Μια εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος θεωρείται ότι θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για την ιαπωνική οικονομία, ενώ θα εκτίνασε τις τιμές πετρελαίου και πετρελαϊκών ειδών παγκοσμίως.
Επιπλέον, υπήρχαν πολύ μεγάλες ανησυχίες για την ενεργειακή ζήτηση που θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Έτσι, υπήρχαν φόβοι για μπλακ-άουτ σε πολύ μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως π.χ. η Οζάκα, αφού χωρίς τη λειτουργία των αντιδραστήρων εκτιμόταν ότι η συνολική παραγωγή ενέργειας θα σημείωνε πτώση της τάξεως του 10-15% ή και περισσότερο.
Η Ιαπωνία, χώρα που πρώτη γνώρισε τον πυρηνικό όλεθρο από τις ατομικές βόμβες του 1945, έκανε εδώ και δεκαετίες τη στρατηγική επιλογή να στραφεί προς την πυρηνική ενέργεια προκειμένου η οικονομία της να μην είναι εξαρτώμενη από την παγκόσμια αγορά συμβατικών μορφών ενέργειας.
Η επιλογή αυτή την έχει καταστήσει πλέον αιχμάλωτο των πυρηνικών, καθώς μια στροφή είτε στις συμβατικές, είτε στις ανανεώσιμες και άλλες πηγές ενέργειας, είναι για το μέγεθος των ενεργειακών αναγκών της οικονομίας της και του πληθυσμού της, ρεαλιστικά αδύνατη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Πηγές: The Guardian, Bloomberg
Διαβάστε περισσότερα:
–Γιατί η Φουκουσίμα δεν θα αποτελέσει το “Νέο Τσέρνομπιλ” της αγοράς πυρηνικών
Φωτό:wikipedia
Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com