Περιβαλλοντικές συμφωνίες: εύκολες στην υπογραφή, δύσκολες στην εφαρμογή
Περισσότεροι από 500 στόχοι διεθνών περιβαλλοντικών συμφωνιών κάθε είδους έχουν μείνει ουσιαστικά στα χαρτιά, καθώς η ανθρωπότητα έζησε το 2011 ένα νέο ρεκόρ εκπομπών ρύπων και οι προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες φαίνονται καταστροφικές.
Από τους 90 σημαντικότερους περιβαλλοντικούς στόχους κάθε είδους που έχουν αναληφθεί μέσω διεθνών συμφωνιών, μόλις τέσσερις εκπληρώνονται σε ικανοποιητικό βαθμό.
Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (Stockholm Environment Institute – SEI) σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εξέτασαν ενδελεχώς την πρόοδο των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και συμφωνιών που έχουν αναληφθεί σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με την έρευνα οι διεθνείς στόχοι κάθε είδους (δεσμεύσεις-όρια-στόχοι,κλπ.) ξεπερνούν παγκοσμίως τους 500, εκ των οποίων οι 90 κρίνονται από την έρευνα ως ιδιαίτερης βαρύτητας.
Από τους 90 σημαντικότερους στόχους, η έρευνα εκτιμά ότι έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος μόνο στους τέσσερις, ενώ σχετική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε άλλους 40. Καθόλου ή ελάχιστη πρόοδος παρατηρείται σε 24 στόχους, ενώ ελλιπή στοιχεία παρατηρούνται για 14.
Πιο αναλυτικά σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα ζητήματα:
-αντικατάστασης προϊόντων ζημιογόνων για την τρύπα του όζοντος,
-αφαίρεσης μολύβδου από τα καύσιμα,
-βελτίωσης της ποσότητας των υδάτινων αποθεμάτων, και
-βελτίωσης της ερευνητικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την μείωση της ρύπανσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Μερική πρόοδος έχει σημειωθεί σε 40 από τους 90 στόχους που αποτέλεσαν αντικείμενο διεθνούς διαβούλευσης καταλήγοντας σε συμφωνία και ανάληψη δεσμεύσεων. Ως σημαντικότερα παραδείγματα αναφέρονται εδώ η μείωση στους ρυθμούς της αποψίλωσης δασών και η αύξηση των εθνικών πάρκων-δρυμών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όμως καθόλου ή ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί σε 24 από τα 90 ζητήματα-στόχους, μερικοί εκ των οποίων αποτελούν βασικούς παράγοντες αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, όπως:
-τα ζητήματα κλιματικών αλλαγών γενικά,
-η ερημοποίηση περιοχών,
-οι ξηρασίες, και
-τα αλιευτικά αποθέματα.
Η έρευνα επισημαίνει ότι αν οι συμφωνίες που έχουν παρουσιάσει ελάχιστη ή καθόλου πρόοδο δεν αρχίζουν σύντομα να εκπληρώνονται σε ικανοποιητικό βαθμό, τα επιστημονικά σενάρια για διπλασιασμό των εκπομπών άνθρακα έως το 2050 και μέσης αύξησης της θερμοκρασίας που ίσως φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, θα γίνουν πραγματικότητα.
Πηγές: Clickgreen, Global Environment Outlook
Φωτό: wikipedia
Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com