Η Στερεά εξαιρείται από τα κοινοτικά προγράμματα
Εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης μένουν δύο από τις περιφέρειες της χώρας, με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πρόκειται για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος με πληθυσμό περί τους 830.000 κατοίκους καθώς και Νοτίου Αιγαίου.
Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε χθες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης, αναγγέλλοντας την επιτυχή κατάληψη της προσπάθειά του να συνεχιστεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, μετά από υπογραφή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφαλίζονται περί τα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 θα προέλθουν από το ΑΚΑΓΕ και τα υπόλοιπα θα διατεθούν από διάφορους άλλους πόρους. Όμως, αυτό που προκαλεί εντύπωση αλλά και έντονη ανησυχία, είναι η αποκάλυψη, ότι για δυο Περιφέρειες της Ελλάδας, το πρόγραμμα δεν θα ισχύει. Όπως δεν ισχύει και κανένα άλλο κοινοτικό πρόγραμμα. Πρόκειται για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη, όπως κι αυτός πληροφορήθηκε από τη Διεύθυνση Κοινοτικών Προγραμμάτων, αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας που έχει συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τρόικα των δανειστών. Βασικό επιχείρημα στην απόφαση αυτή, είναι σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη, το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες περιφέρειες έχουν υψηλό επίπεδο, ή ορθότερα, υψηλότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Συνεπώς, δεν μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες στις περιφέρειες αυτές.
«Αυτό είναι οξύμωρο γιατί ο άνεργος της Ρόδου είναι άνεργος και άνεργος της Λαμίας είναι άνεργος» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα μάλιστα με τον όποιο, μέσω της αρμόδιας γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, επιδιώκεται η αλλαγή της σύμφωνίας.
Ο υπουργός Εργασίας, υπηρεσιακός ων, άφησε για τον αντικαταστάτη του, την «καυτή πατάτα» του ΟΑΕΔ, για τον οποίο επιβεβαίωσε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας. Βέβαια, ο κ. Ρουπακιώτης ανέδειξε άλλο ένα πρόβλημα, που αφορά στους υπό κατάργηση Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Απαιτείται ανανέωση της λειτουργίας της προσωρινής διοικούσας επιτροπής για την Εργατική Κατοικία και την Εργατική Εστία, ώστε να υπογραφούν τα εντάλματα και να μπορέσουν να πληρωθούν περίπου 1500 εργαζόμενοι που έχουν μεταφερθεί στον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι άλλοι 500 εργαζόμενοι Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων όλης της χώρας είναι απλήρωτοι από τέσσερις έως έξι μήνες.
Στον αέρα φαίνεται πως είναι μια ακόμη μεταρρύθμιση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Η δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, ο προσωρινός πρόεδρος του ταμείου έχει ζητήσει με επιστολή του την παράταση της έναρξης λειτουργίας του επικουρικού, αφού ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε. Ο νόμος ορίζει ότι η λειτουργία του ταμείου ξεκινά την 1η Ιουλίου 2012, όμως μέχρι σήμερα κανένα ταμείο δεν έχει κάνει αίτηση υπαγωγής στο ενιαίο επικουρικό. Αντιθέτως, όλο και πληθαίνουν, όπως έχει αποκαλύψει το capital.gr, τα ταμεία που αιτούνται την μη ένταξή τους… Πρόκειται για τα ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΠΟΚΑ και ΕΤΑΤ που με αίτηση έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε αυτό.
Πηγή:www.capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ