Η απάντηση του Μ.Βορίδη στην Κ.Μπατζελή για τις πλημμύρες στον Σπερχειό

Σε συνέχεια επιστολής της Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνας Μπατζελή την 8η Φεβρουαρίου 2012 προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Φθιώτιδα, καταστρέφοντας τις περιουσίες και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών,
ο Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης στην απάντησή του για τα έργα και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Σπερχειού στη Λαμία τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της εργολαβίας στη Νέα Κοίτη Σπερχειού από την τότε Ανάδοχο ΑΤΤΙΚΑΤ είχε γίνει καθαρισμός της τάφρου και δημιουργία αναχωμάτων, τα οποία και στην παρούσα δύσκολη κατάσταση λειτούργησαν κατά το δυνατόν για την εκτόνωση του πλημμυρικού φαινομένου.
Στην απάντησή του Υπουργού τονίζεται- μεταξύ άλλων- ότι αν και έχει υπογραφεί και δρομολογηθεί η συνέχιση της κατασκευής του έργου της ΠΑΘΕ «Νέα Κοίτη Σπερχειού- Α.Κ Ροδίτσας» από την εταιρεία «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε», εκκρεμεί η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή της η κ. Μπατζελή ζητούσε την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζητώντας άμεση ενημέρωση για την πολιτική που έχει δρομολογήσει και προωθεί το Υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση και εφαρμογή των τριών μεγάλων δημοσίων έργων (Ε65, ΕΡΓΟΣΕ, Νέα Κοίτη Σπερχειού- Τέλος Α. Κ Ροδίτσας), η εγκατάλειψη των οποίων έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων με αποκορύφωμα τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και φόβο στην τοπική κοινωνία.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ Κατερίνα Μπατζελή Βουλευτή Ν.Φθιώτιδας-ΠΑΣΟΚ
Σχετικά με την από 8-2-2012 επιστολή σου, για τα έργα και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής Σπερχειού στη Λαμία σε ενημερώνω τα ακόλουθα.
Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της εργολαβίας στη Νέα Κοίτη Σπερχειού από την τότε Ανάδοχο ΑΤΤΙΚΑΤ, στα κατάντη της Εθνικής οδού , είχε γίνει καθαρισμός της τάφρου και δημιουργία αναχωμάτων τα οποία και στην παρούσα δύσκολη κατάσταση λειτούργησαν κατά το δυνατόν για την εκτόνωση του πλημμυρικού φαινομένου και αναλυτικότερα αναφέρω:
(1) Αναδιευθέτηση Νέας Κοίτης Σπερχειού
Εκτελέστηκαν οι εργασίες :
1) αναδιευθέτησης της κοίτης, από την θέση της εκβολής στη θάλασσα έως περίπου την Νέα Εθνική Οδό, για μήκος 5.000 μέτρων.
2) διεύρυνσης και εκβάθυνσης της υπάρχουσας κοίτης για την αύξηση της παροχετευτικότητας για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής του Σπερχειού.
3) Κατασκευής νέων αναχωμάτων,
4) εκσκαφών στην υπάρχουσα μείζονα κοίτη,
Στην περιοχή του υγροβιότοπου απομακρύνθηκαν, οι αποθέσεις που είχαν δημιουργηθεί στη νότια όχθη του δίαυλου εκροής και το διαχωριστικό ανάχωμα στη βόρεια όχθη που παρεμποδίζε την εκροή της παλαιάς κοίτης της Γερμανικής Τάφρου.
Απομένουν οι εργασίες :
1) καθαίρεσης της υφιστάμενης γέφυρας Ανθήλης – Ροδίτσας και των προσβάσεων αυτής,
2) τοποθέτησης συρματοκιβωτίων στη στέψη των υπαρχόντων αναχωμάτων και στην περιοχή των οδικών γεφυρών για την μόρφωση ορθογωνικής διατομής και
3) ολοκλήρωσης της προσαρμογής των φρεατίων του καταθλιπτικού αγωγού ακαθάρτων της Ανθήλης
(2) Αναδιευθέτηση Τάφρου Λαμίας
Εκτελέστηκαν οι εργασίες :
1) αναδιευθέτησης της κοίτης, από την θέση της εκβολής της στην Νεα Κοίτη Σχερχειού έως περίπου την γέφυρα πλησίον των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Λαμίας, για μήκος 2.700 μέτρων περίπου.
2) διεύρυνσης και εκβάθυνσης της υπάρχουσας κοίτης για την αύξηση της παροχετευτικότητάς της.
3) κατασκευές νέων αναχωμάτων.
4) εκσκαφής στην υπάρχουσα μείζονα κοίτη,
5) μετατοπίσεις δικτύων ΟΚΩ που θίγονται
Απομένουν οι εργασίες :
1) προστασίας των γεφυρών Π.Α.Θ.Ε. στην διασταύρωσή τους με την Τάφρο Λαμίας,
2) στη συμβολή του Χειμάρρου Ξηριά με την Τάφρο Λαμίας,
3) διευθέτησης τμήματος του Χειμάρρου Ξηριά από την Χ.Θ. 0+000 (εκβολή στην Τάφρο Λαμίας) έως την Χ.Θ. 0+662,
4) κατασκευής της λεκάνης κατακράτησης φερτών του χειμάρρου Ξηριά,ανακατασκευής των παράλληλων έργων και κάθετων έργων (οδοί πρόσβασης, αποστραγγιστικές τάφροι κ.λ.π. ) τόσο της Τάφρου Λαμίας όσο και του χειμάρρου Ξηριά, όπου αυτό απαιτείται.
Οι ανωτέρω εργασίες θα υλοποιηθούν με τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της ΠΑΘΕ «Νέα Κοίτη Σπερχειού-Α.Κ. Ροδίτσας».
Ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2011 μετά από την έκπτωση της προηγούμενης Αναδόχου ΑΤΤΙΚΑΤ, υπέγραψα και δρομολόγησα την συνέχιση της κατασκευής του έργου από την εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. και αναμένεται αυτό να συνεχιστεί μετά από την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Όσον αφορά την παλαιά κοίτη Σπερχειού ο καθαρισμός της κοίτης από τα φερτά υλικά είναι υποχρέωση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας,έτσι ώστε η διατομή να παραμένει σταθερή και να αποφεύγεται έτσι ο κίνδυνος υπερχείλισης.
Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά της ανάντη περιοχής της Εθνικής οδού η ΕΡΓΟΣΕ ανέθεσε την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου του ποταμού Σπερχειού στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. στα πλαίσια της σύμβασης υπ’ αρίθμ. 494/06 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2008.
Μετά τη λειτουργία του αντιπλημμυρικού έργου, το πρόβλημα των κατακλύσεων περιορίσθηκε σε 2 θέσεις:
1) Κατακλύσεις κατά μήκος της παλαιάς κοίτης (Αλαμάνα) .
Τα έργα μελετήθηκαν με την παραδοχή ότι η παλαιά κοίτη θα καθαρίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Νομαρχία) ώστε η διατομή της να παραμένει σταθερή. Όμως κατά τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των αρμοδίων φορέων και Υπηρεσιών ουδείς καθαρισμός της παλαιάς κοίτης έγινε ,ούτε αποκατάσταση των φθορών των επιχωμάτων της,με αποτέλεσμα η διατομή της σε ορισμένα σημεία να περιορισθεί πάρα πολύ και να μην επαρκεί για την απορροή των νερών που προβλέπονταν από τη μελέτη.
2) Κατακλύσεις ανάντη του Μεριστή, εντός ζώνης αρχικής ηρεμίας του ποταμού.
Στο σημείο αυτό η ΕΡΓΟΣΕ δεν πραγματοποίησε καμία εργασία. Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται εντός των αναχωμάτων της αρχικής κοίτης ηρεμίας του Σπερχειού. Το πρόβλημα των ιδιοκτησιών έπρεπε να έχει διευθετηθεί από τη Νομαρχία Φθιώτιδας, όταν κατασκεύασε τα αρχικά αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής και οριοθέτησε την κοίτη του Σπερχειού.
Τα τμήματα αυτά πλημμύριζαν κάθε χρόνο , απλώς μετά την κατασκευή του Μεριστή αυξήθηκε -και λόγω, μη καθαρισμού της παλαιάς κοίτης-η ποσότητα του νερού που αποταμιεύεται και συνεπώς και ο χρόνος παραμονής του.
Επιπλέον σε συνεννόηση με το μελετητή του έργου έγινε μερική ταπείνωση της στέψης του Μεριστή , ώστε να μειωθεί το συγκρατούμενο νερό ανάντη του τεχνικού. Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις περιορίστηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά την προηγηθείσα χειμερινή περίοδο.
Εκ των ανωτέρω είναι προφανές ότι με τον απαιτούμενο έλεγχο και καθαρισμό της κοίτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και ειδικότερα με την ολοκλήρωση του έργου της ΠΑΘΕ, ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Σπερχειού θα ελαχιστοποιηθεί.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ