tvstar.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • STARSPORTS.GR
  • STAR FORUM
Facebook
Instagram
Threads
Youtube
Dailymotion
LinkedIn
No Result
View All Result
  • ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  • ΒΟΙΩΤΙΑ
  • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
  • ΕΥΒΟΙΑ
  • ΦΩΚΙΔΑ
  • ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • LIVE TV
  • STAR FM
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
tvstar.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • STARSPORTS.GR
  • STAR FORUM
Facebook
Instagram
Threads
Youtube
Dailymotion
LinkedIn
No Result
View All Result
tvstar.gr
No Result
View All Result
  • LIVE TV
  • STAR FM
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
TRENDS
  • Blogs
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012, 22:47

Η άμεση αλληλεξάρτηση οικονομικής ανάπτυξης, ανισοτήτων και περιβάλλοντος

ΣόλωνΣόλων

Η αλόγιστη οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση συνεπάγεται συνήθως αύξηση των ανισοτήτων και κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιοποίησε η οργάνωση Oxfam αφορούν τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες, το γνωστό G-20, το οποίο υποβάλλει και πολλές φορές επιβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο τον τρόπο ανάπτυξης.
Η οικονομική μεγέθυνση, οι ανισότητες και ο τρόπος χρησιμοποίησης των φυσικών πόρων αποτελούν τρία δεδομένα εξαιρετικά αλληλένδετα μεταξύ τους, γεγονός που η νεοφιλελεύθερη λογική της ανάπτυξης της τελευταίας 20ετίας αρνείται να κατανοήσει. Μια άρνηση με καταστρεπτικές συνέπειες και στους τρεις τομείς μεμονωμένα.

Η έρευνα με τίτλο “Left Behind the G-20?” που αφορά τα κράτη του G-20 δεν είναι σημαντική μόνο επειδή συνήθως αυτά χαράσσουν την οικονομική πολιτική του πλανήτη, αλλά επειδή στα εδάφη τους φιλοξενούν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 66% της βιοχωρητικότητας της Γης (του συνολικού φυσικού περιβάλλοντος).

Μπορεί στις Συνόδους του G-20 να ακούγονται συνεχή ευχολόγια και αοριστολογίες περί δίκαιης κοινωνικά, αειφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης, μπορεί οποιαδήποτε έννοια συνοδεύει την λέξη «πράσινο» να έχει γίνει μόδα, αλλά η πραγματικότητα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δείχνει με τον πλέον δραματικό τρόπο, ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, η οικονομική μεγέθυνση συνεπάγεται μεγάλη αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων και εξάντληση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

Τα στοιχεία,
τα οποία αφορούν την εικοσαετία 1991-2011 για τον τρόπο ανάπτυξης των κρατών του G-20 είναι ενδεικτικά:

–16 από τις 20 χώρες που ανήκουν στο G-20 είδαν την ανισότητα να αυξάνεται δραματικά. Οι μόνες που μείωσαν την ανισότητα ήταν η Νότια Κορέα, η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μεξικό. Άξιο αναφοράς είναι βέβαια το γεγονός ότι οι τρεις λατινοαμερικανικές χώρες –και ιδίως η Αργεντινή και η Βραζιλία- μόλις τα τελευταία έτη έφυγαν από νεοφιλελεύθερες λογικές ανάπτυξης δεκαετιών, οι οποίες και τις είχαν μετατρέψει ως παράδειγμα προς αποφυγή στον τομέα των ανισοτήτων και οι οποίες τους επιβάλλονταν από σοφούς διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις [1].
–18 από τις 20 χρησιμοποιούν εντατικότερα σε σχέση με το 1990 τους φυσικούς πόρους και πηγές τους με τον κίνδυνο εξάντλησής τους να συρρικνώνεται χρονικά.

Συνδεθείτε στην κοινότητα ενημέρωσης του STAR Κεντρικής Ελλάδας στο Viber

Σύμφωνα με την έρευνα καμία από τις 20 οικονομίες δεν μπορεί να συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο των εισοδημάτων των εργαζομένων της με αειφορική χρήση των φυσικών της πόρων.

Στο διάστημα 1991-2007 οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μεγεθύνθηκαν κατά 66%, αυξάνοντας το οικολογικό τους αποτύπωμα κατά 25% αλλά και τις εισοδηματικές τους ανισότητες με ποσοστά που ποικίλουν αρκετά.

Ανισότητες και οικονομική ανάπτυξη
Αντίθετα με την εδραιωμένη λογική ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συντελεί αναπόφευκτα στην αύξηση των ανισοτήτων (η θεωρία Kuznets curve), η έρευνα συμπεραίνει ότι στην πραγματικότητα οι ανισότητες που δημιουργούνται από την υπάρχουσα λογική ανάπτυξης αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική μεγέθυνση:
1) Με την αύξηση του ποσοστού των φτωχών πληθυσμών, οι επενδύσεις είτε περιορίζονται είτε δεν είναι όσο αποδοτικές θα μπορούσαν καθώς οι πληθυσμοί δεν αντιλαμβάνονται ή δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα όσα απορρέουν από αυτές.
2) Η αυξανόμενη ανισότητα οδηγεί σε αυξανόμενες δυσχέρειες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Κάτι τέτοιο έχει καταστρεπτικές συνέπειες όσον αφορά την εκμετάλλευση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.
3) Η αυξανόμενη ανισότητα  καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό καθώς οι ελίτ προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα απέναντι σε φτωχές πλειοψηφίες, κοινωνικές τάξεις στρέφονται εναντίον άλλων και χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας αντιδρούν στην ανισότητα. Η κατάσταση αυτή αναπόφευκτα οδηγεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φαινόμενα κακής διακυβέρνησης και αυξανόμενης διαφθοράς.

Η θεωρία ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιφέρει δεδομένα αύξηση των ανισοτήτων καταρρίπτεται και από τις περιπτώσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας και του Μεξικού, οι οποίες την τελευταία εικοσαετία (επί της ουσίας δεκαετία) πέτυχαν σημαντική οικονομική ανάπτυξη ταυτόχρονα με σημαντική μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Η θεωρία αυτή βέβαια καταρρίπτεται πανηγυρικά σχεδόν σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν ακολουθούνται ακραίες λογικές νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης. Στην Νότια Αμερική τα παραδείγματα, εκτός των τριών προαναφερθέντων, είναι πολλά τα τελευταία χρόνια.

Η μόνη χώρα υψηλού εισοδήματος η οποία την τελευταία 20ετία (προ κρίσης) κατάφερε να συνδυάσει οικονομική μεγέθυνση και μείωση εισοδηματικών ανισοτήτων ήταν η Νότια Κορέα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε στις «μητροπόλεις» του καπιταλισμού, τόσο στην Ευρώπη, όσο κυρίως στις Η.Π.Α., των οποίων οι εισοδηματικές ανισότητες προσεγγίζουν δείκτες φτωχών αφρικανικών χωρών όπως η Νιγηρία και η Μοζαμβίκη.

Έτσι, ενώ χώρες που θεωρούνται «βασίλεια» ανισοτήτων, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό μειώνουν τους δείκτες ανισότητας, οι θεωρούμενες ως πλούσιες χώρες ακολουθούν αντίστροφη πορεία, με πρώτη εκ των ανεπτυγμένων, το προβαλλόμενο ως «θαύμα» της Γερμανίας.

Ανισότητες και περιβαλλοντική υποβάθμιση
Μία άλλη σημαντική παράμετρος που εξετάζει ενδελεχώς η έρευνα είναι οι ανισότητες και η περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Οι αυξανόμενες ανισότητες οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση του τρόπου χρησιμοποίησης των φυσικών πηγών οδηγώντας στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, για μία σειρά λόγων:
1) οι φτωχότεροι πληθυσμοί τείνουν να εξαρτώνται πιο άμεσα στους φυσικούς πόρους για την επιβίωσή τους,
2) οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πρωτίστως και περισσότερο αισθητές σε φτωχά κράτη, τα οποία βέβαια για να είναι φτωχά, προϋποτίθεται το δεδομένο των αυξανόμενων ανισοτήτων,
3) η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος οδηγεί σε κοινωνικές διαμάχες σχετικά με την χρησιμοποίησή τους.

Ένα κράτος χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, με πεινασμένο και ανεπαρκώς στεγασμένο πληθυσμό και έλλειψη μέσων θα υποφέρει τα μέγιστα από κάποιο ακραίο φαινόμενο απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, είναι οι φτωχοί πληθυσμοί της Ασίας και της Αφρικής αυτοί που πλήττονται περισσότερο απο φαινόμενα σχετιζόμενα με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Οικονομική μεγέθυνση και εκπομπές ρύπων
Η σχέση ανάμεσα στην οικονομική μεγέθυνση και τις εκπομπές ρύπων διαφέρει ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μακροπρόθεσμα έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς των επενδύσεων, από όποιον και αν αυτές γίνονται.

Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν επιτύχει σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές ρύπων τους, την ώρα που η οικονομική κρίση έχει στην κυριολεξία εξαφανίσει το πρόβλημα της περιβαλλοντικής.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πέτυχαν εντυπωσιακή οικονομική μεγέθυνση που συνοδεύτηκε από μεγάλες ή μικρές αυξήσεις στις εκπομπές ρύπων. Κάτι τέτοιο μοιάζει λογικό, λόγω της σημαντικής εκβιομηχάνισης της παραγωγής τους, που αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση των ρύπων. Υπήρξαν χώρες που είχαν οικονομική μεγέθυνση σημαντικά μεγαλύτερη της αντίστοιχης αύξησης εκπομπών ρύπων (Μεξικό 4 φορές, Κίνα 2,5 φορές).

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν οικονομική μεγέθυνση ταυτόχρονα με μείωση των ρύπων (φαινόμενο γνωστό και ως absolute decoupling). Η Γερμανία, η Γαλλία και (λιγότερο) η Βρετανία ήταν σε αυτή τη λίστα βέλτιστης παραγωγικής απόδοσης ανά μονάδα εκπεμπόμενου άνθρακα. Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι το επιθυμητό για ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά ακόμα και στις χώρες που το πέτυχαν, οι ρυθμοί είναι πολύ μικρότεροι αυτών που απαιτούνται. (Συγκεκριμένα το απαιτούμενο ποσοστό μείωσης των ρύπων έως το 2020 για τις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, είναι 40% με έτος βάσης το 1990).

Υπήρξαν όμως και οικονομίες-γίγαντες, των οποίων η οικονομική μεγέθυνση συνοδεύτηκε από αυξήσεις των ρύπων παρά το γεγονός ότι είχαν στην διαθεσή τους την απαιτούμενη τεχνολογία για να επιτύχουν μείωσή τους. Αυτές ήταν οι Η.Π.Α., η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Σύμφωνα με την Oxfam, όλα τα μέλη του G-20, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους μεγέθυνσης και του τρόπου με τον οποίο αυτή επιτυγχάνεται, οφείλουν για περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς λόγους να δράσουν πιο αποφασιστικά προς αναπτυξιακές μεθόδους που θα βασίζονται σε αυτά που ο πλανήτης μπορεί να προσφέρει.

Συμπερασματικά η έρευνα αποδεικνύει με τον πλέον εμπεριστατωμένο τρόπο την άμεση σύνδεση περιβαλλοντικής πολιτικής-οικονομικής μεγέθυνσης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται όλο και πιο δραματικές τα τρία αυτά δεδομένα είναι όλο και περισσότερο αλληλένδετα μεταξύ τους.

Οι έννοιες της αειφορικής ανάπτυξης δεν θα πρέπει να περιορίζονται στην λογική της χρηστής διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων αλλά να επεκτείνονται και στον τομέα της οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης.
Αντιστρόφως η οικονομία και η κοινωνία δεν μπορούν να θεωρούνται ανεξάρτητες και άσχετες της περιβαλλοντικής κρίσης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς αυτή σταδιακά αρχίζει να εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.


Κατεβάστε εδώ την έρευνα της Oxfam σε μορφή pdf.

____________________

[1] Και οι τρεις χώρες πέρασαν σημαντικές κρίσεις, το Μεξικό από το 1982, η Αργεντινή αρχικά από το 1990 και έπειτα την τριετία 1998-2001, και η Βραζιλία το 1997. Και οι τρεις ακολούθησαν τις επιταγές των πιστωτών τους και διεθνών οργανισμών όπως το Δ.Ν.Τ. και η Παγκόσμια Τράπεζα, με αποτέλεσμα την τρομακτική αύξηση των ανισοτήτων την δεκαετία του ’90 και την διάλυση του παραγωγικού ιστού τους, με ταυτόχρονη συντριβή των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η δεκαετία του 2000 ανέτρεψε αυτή την τάση, βελτιώνοντας την κατάσταση ακόμα και σε σχέση με το έτος βάσης της έρευνας (1990).

Πηγές: Oxfam America, Grist

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

Φωτό: wikipedia

  • Ακολουθήστε το tvstar.gr στο Google News και μείνετε
    συντονισμένοι σε όλα τα τελευταία νέα!
  • Δείτε το ζωντανό πρόγραμμα του STAR Κεντρικής Ελλάδας
    μέσα από το digitalstar.gr
  • Facebook
  • X / Twitter
  • Messenger
  • Viber
  • Pocket
  • Email
  • Εκτύπωση
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Blogs
12/05/2025, 09:03 | Blogs

Και τα περιαστικά δάση δεν είναι ακατοίκητα…

Blogs
11/05/2025, 17:06 | Blogs

Εξορία… Λύκοι σας παρακαλώ μην κλαίτε!

Blogs
15/04/2025, 08:59 | Blogs

Η ενίσχυση της τοπικοποίησης, μια οικολογική απάντηση σ’ έναν κόσμο που συνταράσσεται

Blogs
07/04/2025, 08:39 | Blogs

Ανακύκλωση: Αντί για ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης, τα προβλήματα συσσωρεύονται (ή… καίγονται)

Blogs
05/04/2025, 12:40 | Blogs

Μα για να υπάρχουν οι πλούσιοι, πρέπει να υπάρχουν οι φτωχοί!

Blogs
02/04/2025, 22:13 | Blogs

Ας γίνει μια ημερίδα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών στην περιοχή μας

Blogs
02/04/2025, 10:14 | Blogs

Υπάρχει εχθρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Blogs
27/03/2025, 12:25 | Blogs

Όχι και κυνήγι μαγισσών για το θέ(α)μα με τους μαθητές της ΣΜΥΝ στην παρέλαση!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ρεπορτάζ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Mobile Application
Κατέβασε τώρα την εφαρμογή του STAR Κεντρικής Ελλάδας σε iOS ή Android κινητό τηλέφωνο!
Star Κεντρικής Ελλάδας - Google Play
Star Κεντρικής Ελλάδας - App Store
Μέλος ΕΕΤΕΠ
Πιστοποίηση ISO 9001:2015 - STAR ΑΕ
  • STAR ΑΕ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
  • ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  • ΒΟΙΩΤΙΑ
  • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
  • ΕΥΒΟΙΑ
  • ΦΩΚΙΔΑ
  • TVSTAR.GR
  • DIGITALSTAR.GR
  • STARFM971.GR
  • STARSPORTS.GR
  • STARPRODUCTION.GR
  • STARFORUM.GR

STAR Κεντρικής Ελλάδας
4ο χλμ Λαμίας – Αθηνών
35100, Λαμία

Τηλεφωνικό Κέντρο:
+30.2231046725
star@lamiastar.gr

Η επιχείρηση STAR A.E. ως δικαιούχος του ισοτόπου tvstar.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
© 2025 - STAR Κεντρικής Ελλάδας
Designed by VP · Developed by ITBox
Τοπικά νέα
  • ΤΟΠΙΚΑ ΡΟΗ
  • ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  • ΒΟΙΩΤΙΑ
  • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
  • ΦΩΚΙΔΑ
  • ΕΥΒΟΙΑ
  • ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΛΑΜΙΑ
  • ΛΙΒΑΔΕΙΑ
  • ΘΗΒΑ
  • ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
  • ΧΑΛΚΙΔΑ
Ενημέρωση
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΝΘΕΤΑ
  • BLOGS
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ένθετα
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • LIFE STYLE
  • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
STAR Κεντρικής
Ελλάδας
  • STAR TV
  • STAR FM
  • WEB TV
  • WEB RADIO
  • TVSTAR.GR
  • STARFM971.GR
  • STARSPORTS.GR
  • DIGITALSTAR.GR
  • STARPRODUCTION.GR
  • STARFORUM.GR