Η ανάπτυξη της λίμνης Κρεμαστών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής συζητήθηκαν αναπτυξιακά θέματα της περιοχής της Ευρυτανίας και ειδικότερα η ανάδειξη της Λίμνης Κρεμαστών και η σύνδεση του οδικού δικτύου με άλλους νομούς. Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μωραΐτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, κ. Βασίλειος Καραμπάς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η., κ. Αρθούρος Ζερβός, καθώς και ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηλίας Καρανίκας. Από πλευράς Δημοκρατικής Συμμαχίας, παρών ήταν ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος του κινήματος και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Αυγενάκη ήταν:
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ
“Η “ημι-απελευθερωμένη” από τη ΔΕΗ χρήση της Λίμνης Κρεμαστών, μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και να ελκύσει πολλούς νέους επισκέπτες στο νομό Ευρυτανίας και στους όμορους νομούς. Δεν γίνεται όμως σε μείζονα ζητήματα, της Ευρυτανίας και της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Κρεμαστών, να είναι απούσα η τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή ο Δήμος Καρπενησίου δια του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, ο δήμος Αγράφων δια του δημάρχου Δημήτρη Τάτση, αλλά και οι δήμαρχοι των παράκτιων δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου, καθώς αυτά αφορούν άμεσα την τοπική οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων των δήμων τους.
Όσον αφορά την μελέτη αξιοποίησης που ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία και χρηματοδοτείται από τη ΔΕΗ, υπό την εποπτεία της Περιφέρειας, θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής 3 σημεία:
1. Θα πρέπει να είναι γνωστοί οι περιβαλλοντικοί όροι και οι όροι χρήσης γης, εκ των προτέρων, τόσο στους φορείς, όσο και στους κατοίκους της περιοχής.
2. Θα πρέπει να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης
3. Αναμένουμε σύντομα τη δημόσια διαβούλευση, διότι είναι βέβαιο ότι τόσο οι τοπικοί φορείς, άλλα και οι πολίτες θα έχουν να προσθέσουν χρήσιμα στοιχεία και προτάσεις που θα πρέπει να τεθούν υπόψιν των μελετητών
Είμαστε υπέρ ως Δημοκρατική Συμμαχία στην αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών, με μια σειρά απαραίτητων έργων υποδομής, όπως παράκτιοι δρόμοι, τουλάχιστον 4-5 μαρίνες, αλλά ιδιαιτέρως επιμένουμε στην κατασκευή του παραλίμνιου οδικού άξονα Νεοχωρίου – Φτερόλακκα και του κάθετου οδικού άξονα Χρύσοβα – Λίμνης Κρεμαστών καθώς και την άμεση ολοκλήρωση της οδού Αλευράδας – Φραγματος Κρεμαστων.
Επιπλέον, ζητούμε από τη ΔΕΗ να αναλάβει την άμεση κατασκευή δύο επιπλέον προβλήτων (Γέφυρα Τατάρνας, Γέφυρα Τέμπλας)
ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
“Η ανάπτυξη της περιφέρειας έχει περάσει δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα, καθώς το έλλειμμα υποδομών, ιδιαίτερα στους νομούς της Στερεάς Ελλάδας είναι πολύ έντονο. Συγκεκριμένα στην Ευρυτανία, αν και ξεκίνησε η κατασκευή του οδικού δικτύου, αλλά και της σήραγγας το 1989, με πρωτοβουλίες του Παύλου Μπακογιάννη και μετέπειτα της τότε βουλευτού Ευρυτανίας και σήμερα προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισής του, παρά έμειναν στο “βάφτισμα” του ιδιαιτέρως προβληματικού επαρχιακού δικτύου, σε εθνική οδό … Σήμερα, επίσης, παρά τις εξαγγελίες των αρμόδιων υφυπουργών κ. Μαγκριώτη και κ. Μωραϊτη, για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ και την απαραίτητη χρηματοδότησή τους, εμείς μεταφέρουμε τη διαπίστωση ότι η κατάσταση παραμένει στάσιμη τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν οι μετακινήσεις τόσο των πολιτών, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Επιπλέον, η χάραξη ενός νέου σύγχρονου οδικού δικτύου θα ενισχύσει τη σύνδεση της Ευρυτανίας με τη Νότια και Βόρεια Ελλάδα, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στον τουρισμό.”
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
“Αν και το θέμα είναι εκτός ατζέντας, θεωρώ υποχρέωσή μου να επαναφέρω το θέμα του φυσικού αερίου, καθώς με κοινοβουλευτική μου παρέμβαση – που ακόμα περιμένω να απαντηθεί – ζήτησα να μάθω τους λόγους που έμεινε εκτός πλαισίου ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου ο νομός Ευρυτανίας και η πρωτεύουσά του το Καρπενήσι. Πέρα από τα δεδομένα οικονομικά οφέλη του φυσικού αερίου για τους κατοίκους, το επενδυτικό πλαίσιο στο οποίο εντάχθηκαν αρκετές πόλεις της Ελλάδας, θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, αλλά και προοπτική ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί πλέον, ώστε το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει το επενδυτικό πρόγραμμα, και να εντάξει και το νομό Ευρυτανίας, που πλήττεται σημαντικά από την συνεχιζόμενη ύφεση και να ιδρυθεί και εκεί Εταιρεία Παροχής Αερίου.”
in.gr