Scripta manent – Τα γραπτά μένουν (19/12/11–25/12/11)
«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»
(Από δημοσιεύσεις της 4ης εβδομάδας του Δεκεμβρίου)
Δελτίον πρόγνωσης …ολοκληρωτισμού
«όποιος και αν είναι ο τελικός νικητής της κούρσας, ο οποίος θα ανταγωνιστεί με τον Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρία, τον Νοέμβριο του 2012, ένα είναι απολύτως βέβαιο: το κόμμα οδεύει ολοταχώς προς μια δεξιά στροφή στον στρατηγικό τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, που -σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές- θα επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο του δόγματος των «γερακιών». Ένα δόγμα που για ένα διάστημα αμφισβητήθηκε έντονα, ακόμη και από μια σημαντική μερίδα του κόμματος, λόγω των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης Μπους και της αρνητικής απήχησης που είχαν οι πόλεμοι στο εκλογικό σώμα, αλλά που τώρα διεκδικεί τη δυναμική επιστροφή του τόσο στον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος όσο και στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της χώρας.
Κομιστές της ανάκαμψης του δόγματος είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί και προαγωγοί του στην κυβέρνηση Μπους, οι οποίοι τώρα έχουν βρει θέση στην προεκλογική εκστρατεία και στο πλευρό όλων ανεξαιρέτως των ισχυρών δελφίνων του χρίσματος, από τον Γκίνγκριτς και τον Πέρι έως τον Ρόμνεϊ. … τα «γεράκια» του κόμματος έχουν φροντίσει να διεισδύσουν με επιτυχία και στα στρατόπεδα των υπόλοιπων επιφανών δελφίνων του χρίσματος, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανακτήσουν τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος»
ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ (της Μαριλίζ Φασουλοπούλου) — Σειρά Έθνος & Κράτος, 21/12/2011
***
Το περιβάλλον είναι πάντα παρόν
«Εκατοντάδες εκατομμύρια δέντρα πέθαναν στην πολιτεία του Τέξας το 2011, σε μία από τις χειρότερες ξηρασίες όλων των εποχών για την 2η μεγαλύτερη πολιτεία των Η.Π.Α.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η φετινή ακραία ξηρασία που χτύπησε την πολιτεία είναι σίγουρα η χειρότερη από το 1789, και πιθανότατα η πιο ακραία εδώ και 500-1000 χρόνια τουλάχιστον, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στο διάστημα αυτό υπήρξε ανάλογη οικολογική καταστροφή. Η ξηρασία που εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο πλήττει την περιοχή, αποτέλεσε συνδυασμό του φαινομένου της La Niña και της ανθρώπινης δράσης. Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε το φαινόμενο της ξηρασίας, η οποία μάλιστα αναμένεται σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους να διαρκέσει για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια έως και 500 εκατομμυρίων δέντρων, δηλαδή του 10% των συνολικών δασικών εκτάσεων της πολιτείας, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι απώλειες από πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τον Μπάρι Ουόρντ της εθελοντικής οργάνωσης Trees for Houston, η οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε θα επηρεάσει γενεές, καθώς, ακόμα και στην περίπτωση που τα πράγματα στο μέλλον εξελιχθούν ομαλά, θα χρειαστούν 20-30 έτη για να αποκατασταθεί.
Η περίοδος από την 1η Νοεμβρίου 2010 έως και την 31η Οκτωβρίου 2011 υπήρξε η πλέον άνυδρη στην ιστορία της πολιτείας, τουλάχιστον από τότε που καταγράφονται ποσοστά βροχοπτώσεων»
Άρης Καπαράκης, ΒΙΒΛΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ — Σειρά Περιβαλλοντικό Πανόραμα Παρατηρητήριο, 23/12/2011
***
Κίνα: «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα όπως στην Αμερική
«Είμαστε όμως βέβαιοι ότι η αγορά ακινήτων (στην Κίνα) εξελίσσεται σε φούσκα; Εμφανίζει όλα τα σημάδια: όχι μόνο την αύξηση των τιμών, αλλά και αυτό το ιδιαίτερο είδος κερδοσκοπικού πυρετού που μας είναι τόσο οικείο από τις δικές μας εμπειρίες πριν μερικά χρόνια – ας πούμε στις ακτές της Φλόριντα.
Υπάρχει κι άλλοι παραλληλισμοί που μπορούν να γίνουν μεταξύ της αμερικανικής και της κινεζικής εμπειρίας: και εκεί, όπως και στην Αμερική, μεγάλο μέρος του πρόσθετου δανεισμού που δημιουργεί τη φούσκα προέρχεται από ένα μη εποπτευόμενο, «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις επιμέρους λεπτομέρειες: οι σκιώδεις τραπεζικές συναλλαγές αμερικανικού στιλ πραγματοποιούνταν από τις υψηλού πρεστίζ τράπεζες της Wall Street, μέσω περίπλοκων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ενώ στην κινεζική βερσιόν το χρήμα κινείται μέσα από παράνομες τράπεζες, ακόμη και από τοκογλύφους. Όμως οι συνέπειες είναι παρεμφερείς: στην Κίνα, όπως και πριν λίγα χρόνια στην Αμερική, το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτο στην διαφθορά από ότι αποκαλύπτουν τα «συμβατικά» τραπεζικά στοιχεία.
Τώρα η φούσκα σκάει μπροστά στα μάτια όλων. Πόση ζημιά μπορεί να κάνει στην κινεζική οικονομία – και τον κόσμο; Η άποψη μου – όποια αξία κι αν έχει – είναι πως οι δηλώσεις των Κινέζων αξιωματούχων γύρω από την οικονομική πολιτική δεν μου φαίνονται ιδιαίτερα διαυγείς. Συγκεκριμένα, ο τρόπος που η Κίνα επιτίθεται στους ξένους – επιβάλλοντας μεταξύ άλλων τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικής κατασκευής αυτοκινήτων, κίνηση που θα δηλητηριάσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις χωρίς να βοηθά την οικονομία της— δεν δείχνει να προέρχεται από μια ώριμη κυβέρνηση που ξέρει τι κάνει.
Και υπάρχουν αρκετές σκόρπιες ενδείξεις πως, αν και η ισχύς της κινεζικής κυβέρνησης δεν περιορίζεται από κανένα δίκαιο, περιορίζεται από την γενικευμένη διαφθορά – γεγονός που σημαίνει ότι αυτά που πραγματικά συμβαίνουν σε τοπικό επίπεδο μικρή σχέση έχουν με τα όσα διατάζει να γίνουν το Πεκίνο»
Πωλ Κρούγκμαν, Θα «σκάσει» η οικονομία της Κίνας; ΤΟ ΒΗΜΑ, 20/12/2011
***
Αναζητώντας την Ελλάδα του αύριο
«Υπό την έννοια της ευρύτερης αναζήτησης του διαφορετικού -όπως έλεγε και ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος- και της αναζήτησης και του όντος στο διαφορετικό -όπως αυτό λειτουργεί σε σύγχρονο οικουμενικό πεδίο από την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία ως τη Λατινική Αμερική- η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας γόνιμος βιωματικός παρατηρητής από τον Βορρά ως τον Νότο. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας παράγοντας σύνθεσης όπως και η σύνθεση που ξεκίνησε με τον Ιουστίνο, τον Κλήμη τον Αλεξανδρέα και τον Ωριγένη.
Η Ελλάδα -τόσο λόγω του παρελθόντος όσο του παρόντος- μπορεί να λειτουργήσει ως ένας αξιόπιστος ειρηνευτικός παράγοντας. Ο ρόλος του ειρηνοποιού είναι ένας μείζον ρόλος. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει ίσως ένα από τα πρώτα «πλανητικά χωριά ειρήνης και διαβούλευσης» ή δεύτερης τροχιάς. Σε αυτούς τους χώρους θα λειτουργεί οικουμενικοποιημένα η δυναμική για τη μετεξέλιξη των αξονικών ρευμάτων και για την ανασύνθεση ή τη σύνθεση σε όλους τους τομείς. Κυρίως θα λειτουργεί στα σημεία μείζονος ζήτησης για διαπραγμάτευση και διαιτησία όπως είναι οι σχέσεις των εθνών, των κρατών των θρησκειών, οι οικονομικές υποθέσεις κλπ»
Γιάννης Ζήσης, ΕΛΛΑΔΑ: ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ — Σειρά Έθνος & Κράτος, 20/12/2011
***
Εργατικό κίνημα Γερμανίας για την Ευρώπη
«Εάν συνεχισθεί η μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθούν οι Μέρκελ και Σαρκοζί, πιστεύω ότι η ευρωζώνη δεν θα πάει πολύ μακριά. Σε λίγους μήνες θα έχουμε την κατάρρευσή της.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είδαμε το σκληρότερο πρόγραμμα περικοπών που έχουμε ποτέ δει σε βιομηχανική χώρα. Και όμως, διαπιστώνουμε ότι αυτό απέτυχε. Οι πολιτικοί μας βλέπουν την καταστροφή να πλησιάζει, αλλά δεν αλλάζουν πορεία. Εάν η Μέρκελ δεν αποφασίσει άμεσα να αλλάξει τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά το ρόλο της ΕΚΤ, δυστυχώς δηλώνω απαισιόδοξος.
-Η εναλλακτική προβλέπει δύο επίπεδα: Ενα οικονομικό και ένα κοινωνικό. Ζητάμε σε οικονομικό επίπεδο τον σχηματισμό μιας ευρωπαϊκής κοινής οικονομικής διοίκησης, αλλά με μια ξεκάθαρη κοινωνικοπολιτική ατζέντα. Αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, που δεν πρέπει να έχει πάντοτε τον τελευταίο ρόλο, εκδημοκρατισμό της Ευρώπης με ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Λέμε «ναι» στην Ευρώπη και «όχι» στον εθνοκεντρισμό, τον οποίο προπαγανδίζει αυτή τη στιγμή η Γερμανία. Πανευρωπαϊκός συντονισμός των εργατικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την υπεράσπιση των κεκτημένων, τα οποία και απειλούνται. Θέλουμε μια Ευρώπη με κοινωνικό μέλλον και αλληλεγγύη. «Ναι» στην Ευρώπη, αλλά όχι όπως αναπτύσσεται μέχρι τώρα»
(Ο Ντιρκ Χίρσελ είναι στέλεχος του συνδικάτου Ver.di, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου στη Γερμανία, με 1,2 εκατομμύρια μέλη από τους τομείς της δημόσιας και τοπικής αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών. Ο Χίρσελ, διδάκτορας οικονομολόγος, έχει αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής οικονομικών θεμάτων του συνδικάτου και παράλληλα είναι υπεύθυνος ζητημάτων ευρωπαϊκής πολιτικής)
“Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ” (συνέντευξη του Ντιρκ Χίρσελ στον Παντελή Βαλασόπουλο),
Ημερομηνία ανάρτησης 22/12/11 — Πηγή: Ελευθεροτυπία, 18/12/2011
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr