Δίνουν δασική έκταση μαμούθ στο χιονοδρομικό Παρνασσού
Νέες τροποποιήσεις στον νόμο περί αυθαιρέτων αλλά και χαριστικές ρυθμίσεις παραχώρησης δασικών εκτάσεων για να εξυπηρετηθούν η επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού και κατά προτεραιότητα τα έργα μετρό που θα χωροθετηθούν κάτω από πάρκα ή άλση, προβλέπουν οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητήθηκαν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής που περιλαμβάνονται στο νομοθετικό πλαίσιο του ΥΠΕΚΑ για την ενσωμάτωση δύο κοινοτικών οδηγιών και αφορούν την ποινική ευθύνη για περιβαλλοντικά εγκλήματα και τη διαχείριση αποβλήτων.
Χωρίς να δίνονται πρόσθετες διευκρινίσεις, το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται σε σειρά αλλαγών που αφορούν «τους ελεγκτές δόμησης, τις βεβαιώσεις των μηχανικών, την απαίτηση για το τοπογραφικό διάγραμμα και τον καθορισμό τιμής ζώνης για αυθαίρετα σε περιφερειακές ενότητες που δεν υπάρχει αντικειμενική τιμή». Πρόκειται κυρίως για διατάξεις που φωτογραφίζουν αλλαγές που έχει ζητήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Στις πρόσθετες ρυθμίσεις που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι η δυνατότητα έγκρισης από τις δασικές αρχές της κατασκευής, κάτω από πάρκα ή άλση έργων, που εξυπηρετούν τη λειτουργία του μετρό, καθώς και η παραχώρηση στην ΕΤΑ δημόσιας έκτασης 11.100 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.
Η επίμαχη έκταση βρίσκεται περιμετρικά του υφιστάμενου χιονοδρομικού κέντρου της Φτερόλακκας που ανήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υπήρξε παλιότερη υπουργική απόφαση ώστε να περιέλθει στην ΕΤΑ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων σε απόσταση 180 χλμ. από την Αθήνα.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει επίσης ρύθμιση θεμάτων χωροταξίας, πολεοδομίας και αστικής ανάπλασης σχετικά με το πρόγραμμα ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, την ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου στην Αθήνα, αλλά και την αποκατάσταση υφιστάμενων παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην ανατολική πλευρά του Υμηττού.
Ταυτόχρονα προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων ενώ αποκαθιστά (!) τον υφιστάμενο πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης κ. Βασενχόφεν. Ο τελευταίος είχε παραιτηθεί μετά τα τραγελαφικά γεγονότα που είχαν σημειωθεί κατά το στάδιο της διαβούλευσης για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών.
Με προανακριτικές αρμοδιότητες οι Επιθεωρητές
Σε ό,τι αφορά τις αμιγώς περιβαλλοντικές ρυθμίσεις το νέο νομοθετικό πλαίσιο εξοπλίζει με προανακριτικές αρμοδιότητες στο στάδιο δίωξης του περιβαλλοντικού εγκλήματος, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ σε ό,τι αφορά τη νέα οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα, θεσπίζεται η λήψη αυστηρότερων μέτρων για τη μείωση των αποβλήτων και την αποδοτικότερη διαχείρισή τους.
Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνεται έως το 2015 χωριστή συλλογή για υλικά όπως το χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί και ενθαρρύνεται η χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων.
Επίσης έως το 2020, θα πρέπει η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των υλικών αποβλήτων, όπως το χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί, να αυξηθεί τουλάχιστον στο 50%.
Τέλος, καθιερώνεται ηλεκτρονικό σύστημα συστηματικής συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων παραγωγής και διαχείρισης των αποβλήτων για κάθε εγκατάσταση, από το 2014 θεσπίζεται το ειδικό τέλος ταφής για ορισμένες κατηγορίες αποβλήτων όταν οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής χωρίς προηγούμενη επεξεργασία.
Επίσης θεσπίζεται η παρακράτηση των ποσών, που επιβάλλονται ως χρηματικά πρόστιμα στη χώρα μας για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατά τη διαδικασία κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιούν χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
πηγή: protothema.gr