Το ταξίδι στις Βρυξέλλες
Από τις πρώτες μέρες της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, το Star Κεντρικής Ελλάδας, βρίσκεται πολύ συχνά στις Βρυξέλλες αλλά και στο Στρασβούργο, μετά από πρόσκληση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων. Οι δημοσιογράφοι του Star, έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από τις Βρυξέλλες την ώρα που υπήρχε έντονο τοπικό ενδιαφέρον, με την παρουσία των περιφερειαρχών της χώρας, μεταξύ αυτών και του Κλέαρχου Περγαντά από την Στερεά Ελλάδα.
Η επίσκεψη των περιφερειαρχών συνέπεσε με την συνεδρίαση του Eurogroup που θα αποφάσιζε, μετά από μήνες αγωνίας και λίγο πριν τελειώσουν τα μετρητά στα ταμεία του κράτους, για την 6η δόση, της –με το αζημίωτο- βοήθειας προς την Ελλάδα της τάξεως των 8δις €. Κι όμως η απόφαση για την 6η δόση ήταν σε δεύτερη μοίρα..
Με το καλημέρα στις Βρυξέλλες και αφού μόλις πρόλαβαν οι περιφερειάρχες να αφήσουν τις αποσκευές στο ξενοδοχείο τους, τους περίμενε με ανοιχτές αγκάλες ο Όλι Ρεν. Ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις αλλά και για την πορεία του Ευρώ, φρόντισε να τους προσγειώσει όταν με αυστηρό ύφος ξεκαθάρισε ότι ισχύει γι αυτούς ό,τι για όλους τους πολιτικούς της Ελλάδας. Σκληρή δουλειά, με πειθαρχία στις μέχρι τώρα συμφωνίες, χωρίς να τελειώνουμε εκεί διότι τα ήδη συμφωνηθέντα είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αλλά δεν είναι επαρκή. Η κρίση πλέον δεν είναι Ελληνική αλλά συστημική, ένα μεταδοτικό φαινόμενο. Συνεπώς η υπόθεση της 6ης δόσης ήταν το έλασσον για τους ευρωπαίους…
Ο αρμοδιότερος των επιτρόπων για τους περιφερειάρχες, υπεύθυνος της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν, συνδιαχειριστής του ΕΣΠΑ, πήγε το πράγμα λίγο πιο πέρα. Αφού επιβεβαίωσε την επιδότηση κατά 95% του ΕΣΠΑ από κοινοτικά κονδύλια, ζήτησε από τους περιφερειάρχες να συνεχίσουν μαζί του την συνεργασία ώστε να απορροφηθούν αυτά τα χρήματα. Τα λεφτά υπάρχουν, είναι 20 δις (υπερδιπλάσια της 6ης δόσης) εκεί στις Βρυξέλλες και η Ελληνική περιφέρεια καλείται να τα πάρει. Πώς; Μα με σωστό προγραμματισμό και σοβαρή δουλειά. Όποιος είναι άξιος, μπορεί να φέρει στην περιφέρειά του ένα μέρος των χρημάτων αυτών και να κάνει έργο χειροπιαστό.
Ο commissioner for regional policy έκανε τους περιφερειάρχες να σιγοψιθυρίζουν..
“..καλά, γίνεται τόσος ντόρος για την 6η δόση που είναι 8 δις και εμείς κινδυνεύουμε να χάσουμε τουλάχιστον 9 δις αν δεν είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε έργα στο ΕΣΠΑ; “
Τα παράπονα των αυτοδιοικητικών για την εμπλοκή αρμοδιοτήτων με την κεντρική κυβέρνηση δεν φαίνεται να πτόησαν τον επίτροπο Χαν, που υποσχέθηκε να υποβοηθήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τις περιφέρειες και να πιέσει για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να υπάρξει καλή πρόοδος των έργων. Ωστόσο η τελική ευθύνη για την απορροφητικότητα έχει να κάνει με τον κατάλογο των έργων, με τις ισορροπίες που πρέπει να επιτευχθούν μεταξύ έργων υποδομών και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τις αξιολογήσεις και την επιλεξιμότητα. Δηλαδή με την γνώση και την εμπειρία των περιφερειακών οργάνων. Να γιατί ο Κλέαρχος Περγαντάς φοβάται την εφεδρεία και τρέμει μήπως τα πιο έμπειρα στελέχη του πάνε σπίτι τους..
..και τότε; Τότε έρχονται αναγκαστικά οι Γερμανοί και όχι μόνο. Η απάντηση στους φόβους του περιφερειάρχη Στερεάς ήρθε δια στόματος Χόρστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος στην συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες, δήλωσε έτοιμος να στείλει τα σαϊνια του στις περιφέρειες που θα υλοποιούν επενδύσεις της ομάδας δράσης (TASK FORCE). Οι Έλληνες στην εφεδρεία, οι Γερμανοί εν ενεργεία, με στόχο να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον σε περιφερειακό επίπεδο και να έρθουν επενδυτικές επιτυχίες που θα προστεθούν στις υπάρχουσες «επιτυχίες» της Ελλάδας -τουρισμός, εξαγωγές, ενέργεια, περιβάλλον- γεννώντας νέες επιτυχίες. Αν και πολλοί περιφερειάρχες έδειξαν πρόθυμοι (εκτός του Κλέαρχου Περγαντά) να υποδεχθούν χωρίς ενδοιασμούς τους τεχνοκράτες του Task Force στα γραφεία τους για παροχή τεχνικής βοήθειας, το ερώτημα παραμένει αν ο «υπερκυβερνήτης» θα αποτελέσει το πρώτο (Ράιχ* ) ή το δεύτερο (Μπαχ**) συνθετικό του ονόματός του.
Οι επαφές κορυφής των περιφερειαρχών και οι συζητήσεις με την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μας, έπεισαν και τον πλέον δύσπιστο, ότι η 6η δόση, πραγματικά ήταν πολύ κακό για το τίποτα, μπροστά σε όσα μπορούν οι ίδιες οι περιφέρειες να αποκομίσουν από την Ευρώπη με απευθείας ενέργειες και δράση.
Δεν ξέρουμε για τους άλλους, αλλά ο δικός μας περιφερειάρχης φέρεται αποφασισμένος να εγκαταστήσει την Στερεά Ελλάδα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Η συνέχεια στο Βήμα για Όλους, Star Κεντρικής Ελλάδας, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, 22.00
________________________________________________________________________________
*Η λέξη Ράιχ (σημαίνει “βασίλειο” ή “αυτοκρατορία”) είναι παρμένη από το ιστορικό όνομα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους (Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation), η οποία υπήρξε από το 962 μέχρι το 1806 και αποτελεί το λεγόμενο “Πρώτο Ράιχ”.
Ως “Δεύτερο Ράιχ” υπολογίζεται η αυτοκρατορία της εποχής του Όττο φον Μπίσμαρκ μέχρι την πτώση της μοναρχίας (ή γερμ. Kaiserreich), συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (γερμ. Weimarer Republik), που ακολούθησε.
Το “Τρίτο Ράιχ” είναι η προπαγανδιστική ονομασία των εθνικοσοσιαλιστών για την περίοδο της ναζιστικής δικτατορίας.
**Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ( Άϊζεναχ, 21 Μαρτίου 1685 – Λειψία, 28 Ιουλίου 1750) ήταν Γερμανός συνθέτης και οργανίστας της περιόδου Μπαρόκ. Υπήρξε αναμφισβήτητα ο συνθέτης αυτής της περιόδου καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους της ιστορίας της δυτικής μουσικής. Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του στυλ Μπαρόκ, το οποίο και απογειώνουν στην μέγιστη τελειότητά του. Παρόλο που δεν εισάγει κάποια νέα μουσική μορφή, εμπλουτίζει το γερμανικό μουσικό στυλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή αντιστικτική τεχνική, ένα φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης, και την προσαρμογή ρυθμών και ύφους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από την Ιταλία και τη Γαλλία.
Ευχαριστώ για την συνεργασία:
Α.Κοσσυβάκη
Ν.Στεφανή
Δ.Δημητρίου