Απαγόρευση αλιείας με γρι γρι στον Μαλιακό
Υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.κ Κάρολο Παπούλια και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας (106/2011) το Προεδρικό Διάταγμα που απαγορεύει την αλιεία με γρι-γρι καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους στη θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού Κόλπου, εξέλιξη η οποία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και στη διασφάλιση της μελλοντικής παραγωγής.
Η απόφαση αυτή είχε αποτελέσει βασική δέσμευση της Βουλευτή Φθιώτιδας Κατερίνας Μπατζελή, η οποία ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε εισηγηθεί από τον Ιούλιο του 2010 στο Συμβούλιο Αλιείας (Αριθμ/. 252-2010/7/7/2010) την απαγόρευση αλιείας στο Μαλιακό με γρι-γρι. Πρόταση που είχε γίνει δεκτή και η οποία στις 2 Αυγούστου 2010 οδήγησε σε έκδοση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
Όπως δήλωσε η κ. Μπατζελή, «η απόφαση αυτή, η οποία ανταποκρίνεται σε χρόνιο αίτημα των αλιέων επαγγελματιών και ερασιτεχνών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι μια σημαντική οικολογική και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή παρέμβαση για την περιοχή. Μια περιοχή που όμως σημαδεύτηκε από την κακοδιαχείριση του φυσικού πλούτου. Με την απαγόρευση της αλιείας με γρι-γρι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για τη διάσωση των αλιευτικών αποθεμάτων, τη διατήρηση των χαρακτηριστικών Natura, ενώ με τη σωστή αξιοποίηση των αποθεμάτων εξασφαλίζουμε όχι μόνο την επόμενη μέρα αλλά και το μέλλον των επόμενων γενιών».
Το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει την απαγόρευση αλιείας στη θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού Κόλπου και συγκεκριμένα εσωτερικά της νοητής γραμμής που ενώνει το Ακρωτήριο Κνημίς-Ακρωτήριο Λιχάδο Ν. Εύβοιας-Ακρωτήριο Τάπια, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας περιοχής που ενώνει το Φάρο Χιλιομίλι με τη θέση Καραβοφάναρο.