Κ.Μπατζελή στη βουλή: “Χρειάζεται συστράτευση όλων”
«Στην ώρα της εθνικής συστράτευσης και της ευθύνης για το μέλλον της χώρας, αλλά και για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ενός ήπιου κλίματος, είναι αναγκαίο να «μπουν τα μαχαίρια στα θηκάρια» και να υπάρξει πολιτική εκεχειρία», τόνισε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι «η συγκρότηση μιας συναινετικής κυβέρνησης που θα τολμήσει να οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλες δημοσιονομικές και οικονομικές ανατροπές, αλλά και σε ανασύσταση του κράτους, πρέπει να αποτελέσει «παρακαταθήκη» για το έργο των επόμενων κυβερνήσεων που θα προκύψουν μετά από εκλογές. Και τότε την «υπέρβαση» θα την κάνει η ίδια η κοινωνία, η οποία δε θα αντιμετωπίζει πλέον με καχυποψία ή φοβικότητα τις συναινετικές κυβερνήσεις. Φυσικά για να υπάρχει σωστή αντιπροσώπευση αυτής της λαϊκής βούλησης απαιτείται και αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Ο δικομματισμός που στηρίχτηκε στη μεταπολεμική περίοδο το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, μπορεί να αλλάξει μορφή. Η κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση σίγουρα θα δημιουργήσει διπολισμό και νέες διαχωριστικές γραμμές σε επίπεδο πολιτικών επιλογών. Ο διπολισμός όμως συνιστά δείγμα υγιούς εξέλιξης του πολιτικού συστήματος, αλλά και των αντιλήψεων της ίδιας της κοινωνίας».
«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι αναγκαία η οριοθέτηση των ευθυνών μεταξύ της κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας, όπου δε θα υπάρχουν άλλα φορολογικά και οικονομικά, βάρη, αδιαφάνεια, και αδράνεια στο πολιτικό σύστημα, αλλά κοινωνική συνοχή και οικονομική σύγκλιση, ζητήματα τα οποία δεν πρέπει να αφαιρεθούν ή να παραμεληθούν από την πολιτική ατζέντα κανενός κόμματος και κανενός κυβερνητικού σχήματος», κατέληξε η κ. Μπατζελή.
Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επηρεάσουν όχι μόνο την ελληνική οικονομία για την οποία πρέπει να θέσουμε εθνικό «στοίχημα» ενίσχυσης της συμμετοχής της στην Ευρώπη, αλλά και τις πολιτικές διεργασίες».