Δύο βαθμούς πιο ζεστός ο πλανήτης μέσα στην επόμενη δεκαετία
Όταν γίνεται λόγος για υπερθέρμανση του πλανήτη και άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω των δύο βαθμών, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι μία τέτοια κατάσταση θα γίνει πραγματικότητα πολλά χρόνια μετά, μετά από δύο ή και τρεις γενεές.
Νέα επιστημονικά δεδομένα όμως δείχνουν ότι η σταθεροποίηση της αύξησης της θερμοκρασίας άνω των δύο βαθμών θα γίνει πραγματικότητα σε πολλές περιοχές του πλανήτη εντός της επόμενης δεκαετίας.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικών και Κλιματικών Αλλαγών, το οποίο εδρεύει στη Ζυρίχη, αν οι ρυθμοί των εκπεμπόμενων αερίων ρύπων δεν αρχίζουν να μειώνονται σύντομα, μεγάλες περιοχές του πλανήτη θα βιώσουν εντός της επόμενης δεκαετίας μία μόνιμη και σταθερή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τους κατά 2 και πλέον βαθμούς Κελσίου.
Οι πλέον ευάλωτες στο σενάριο αυτό περιοχές βρίσκονται στην Αφρική, την Ρωσία,και την βόρεια Κίνα, με τον Καναδά και την Αλάσκα να ακολουθούν.
Τα μοντέλα εξομοίωσης θερμοκρασιών που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα δείχνουν ότι προκειμένου να υπάρξουν αρκετές πιθανότητες (άνω του 66%) αποτροπής της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, οι συνολικές εκπομπές ρύπων παγκοσμίως θα πρέπει να φτάσουν στο απόγειό τους πριν το 2020 και έκτοτε να αρχίζουν να μειώνονται άμεσα με ρυθμούς του 2-3% ετησίως. Προκειμένου μάλιστα το ευνοϊκό αυτό σενάριο να γίνει πραγματικότητα η έρευνα εκτιμά ότι από το 2020 και έπειτα οι συνολικές εκπομπές αερίων θα πρέπει να μην ξεπερνούν τα 44 δις τόνους (γιγατόνους), τέσσερις δηλαδή λιγότερους από τους αντίστοιχους εκτιμώμενους για το 2010.
Το σενάριο αυτό όμως με βάση τα σημερινά δεδομένα μοιάζει ανέφικτο, καθώς κάθε επιστημονική εκτίμηση μεταθέτει όλο και πιο αργά χρονικά το σημείο στο οποίο οι ρύποι θα φτάσουν στο ανώτατο όριό τους. Πριν από λίγα χρόνια οι περισσότεροι ερευνητές τοποθετούσαν το σημείο αυτό κοντά στο 2020, νεότερες εκτιμήσεις όμως το μεταθέτουν χρονικά πιο κοντά στο 2030 ή και αργότερα. Όπως αρκετά κομψά το έθεσε και ο εκ των επικεφαλών της έρευνας Τζόερι Ρότζελ η πραγματοποίηση αυτού του σεναρίου αποτελεί «πολύ μεγάλο στόχο, εξαιρετικά δύσκολο» να επιτευχθεί.
Eπιπλέον -και χαρακτηριστικό της σχέσης οργάνωσης παραγωγής/περιβάλλοντος που υφίσταται αυτή τη στιγμή- η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι με βάση τις παρούσες αλλά και υπάρχουσες μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειακής παραγωγής και κατανάλωσης έχει “κλειδώσει” το 80% των παραγόμενων εκπομπών ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο για τα αμεσως επόμενα χρόνια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη έχει συντελεστεί σημαντική αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, η οποία εξαιτίας αρκετών παραμέτρων ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Η Ευρασία, η Αφρική, η Αρκτική και μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αμερικής είναι οι περιοχές οι οποίες έχουν επηρεαστεί περισσότερο, καθώς έχουν αρχίσει να υφίστανται τις δραματικές συνέπειες της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, η οποία επιφέρει συχνότερα σε ποσότητα και ένταση ακραία φαινόμενα, αλλαγές στην βιοποικιλότητα, προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή (ιδίως τη διατροφική) καθώς και στην ποσότητα και ποιότητα των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.
Διαβάστε σχετικά: Δύο μόνο βαθμοί… μια τεράστια καταστροφή
Πηγές: InterPress Service News Agency, Independent
Xάρτης: wikipedia
Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της Μ.Κ.Ο. Σόλων
aris@solon.org.gr