Ρισκάροντας τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή καταστροφή όλων των εποχών…
Δεκαεννιά μήνες μετά την έκρηξη της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού και την επακόλουθη περιβαλλοντική καταστροφή, η BP επιστρέφει δυναμικά, αυτή τη φορά στις δυτικές ακτές των νησιών Σέτλαντ, βόρεια της Βρετανίας.
Σύμφωνα με τον Independent η εταιρία με τα νέα σχέδια της, ριψοκινδυνεύει την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που σχετίζεται με πετρέλαιο στην ιστορία.
Τα σχέδια της εταιρίας αφορούν την δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στην περιοχή North Uist, κοντά στα νησιά Σέτλαντ, η οποία θα έχει βάθος 1.290 μέτρων, τριπλάσιο των υπαρχόντων στην περιοχή.
Η θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά Σέτλαντ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους των βρετανικών νησιών. Πολλά προς εξαφάνιση είδη ζουν ή περνούν από τα νησιά, τα οποία έχουν γνωρίσει ήδη μία σημαντική πετρελαϊκή καταστροφή, με την διαρροή πετρελαίου 85.000 βαρελιών από το τάνκερ Μπράερ τον Ιανουάριο του 1993. Το τωρινό σενάριο όμως αφορά περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια…
Η εταιρία περιγράφει τη νέα της πλατφόρμα ως ένα νέο μεγάλο βήμα στις διαδικασίες εξόρυξης στην περιοχή, αλλά το βάθος εξόρυξης μοιραία φέρνει στο μυαλό την καταστροφή του Κόλπου του Μεξικού, με την εξόρυξη βάθους 1.500 μέτρων.
Τα έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει ο Independent δείχνουν ότι η εταιρία προετοιμάζεται για το «χειρότερο δυνατό σενάριο», το οποίο αν πραγματοποιηθεί θα επιφέρει την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή όλων των εποχών. Σύμφωνα με αυτό, αν συμβεί ατύχημα υπάρχει o κίνδυνος διαρροής πετρελαίου ποσότητας 75.000 βαρελιών ημερησίως για διάστημα έως και 140 ημέρες. Τα νούμερα προκαλούν, αν σκεφτεί κανείς ότι στον Κόλπο του Μεξικού η διαρροή έφτασε τα 62.000 βαρέλια για 88 ημέρες.
Η δημοσιοποίηση του «χειρότερου πιθανού σεναρίου» προκάλεσε κατακραυγή στη Βρετανία, αφού η εταιρία παραδέχεται ανοιχτά ότι τα νέα της σχέδια μπορεί να προκαλέσουν την μεγαλύτερη πετρελαϊκή καταστροφή όλων των εποχών.
Ο Τζον Σόβεν της βρετανικής Greenpeace ανέφερε σχετικά ότι «το έργο αυτό είναι τόσο επικίνδυνο που ακόμα και η BP σιωπηρά ετοιμάζεται για την πιθανότητα της χειρότερης πετρελαιοκηλίδας όλων των εποχών» στις ακτές της Σκωτίας. Εκπρόσωπός της BP δήλωσε ότι το «πολύ απίθανο» σενάριο πετρελαιοκηλίδας εξετάζεται μόνο επειδή η εταιρία είναι υποχρεωμένη από το νόμο να το κάνει.
Το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2012. Τα έργα είχαν προσωρινά αναβληθεί μετά την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού η οποία κόστισε στην BP αρκετά όσον αφορά το πρεστίζ και την χρηματιστηριακή της αξία, αλλά σε καμία περίπτωση αυτά που έπρεπε πραγματικά να της κοστίσει.
Toν Οκτώβριο, ένας άλλος πετρελαϊκός “γίγαντας” που δραστηριοποιείται στα Σέτλαντ, η βορειοαμερικανική Chevron είχε αναγκαστεί να αναθεωρήσει (εις διπλούν προς τα πάνω) το αντίστοιχο «χειρότερο δυνατό σενάριο» για τις δικές της εγκαταστάσεις, όταν μετά από πιέσεις παραδέχτηκε ότι ένα ατύχημα θα έχει επιπτώσεις μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού.
Πηγές: Independent, Telegraph)
Φωτό: wikipedia
Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της Μ.Κ.Ο. Σόλων
aris@solon.org.gr