Με μεγάλη επιτυχία η 6η Ημερίδα Αριάδνη για την «Ορθή χρήση τεχνολογιών από παιδιά και εφήβους»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 6η Ημερίδα Αριάδνη για την ορθή χρήση των τεχνολογιών από τα παιδιά και τους εφήβους, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το «Αριάδνη» είναι ένα Πρόγραμμα Κατάρτισης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας σχετικά με το φαινόμενο του «Εθισμού» των εφήβων στο Διαδίκτυο, καθώς και άλλους κινδύνους (αποπλάνηση, επιβλαβές περιεχόμενο, διαδικτυακός εκφοβισμός, παιδοφιλία κλπ) που μπορεί να αντιμετωπίσουν παιδιά και έφηβοι μέσω της ενασχόλησής τους με την τεχνολογία.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρύτανης, καθηγητής κ. Γεώργιος Ζωγράφος καθώς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια Β΄Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Π.&Α. Κυριακού», κ. Μαρίζα Τσολιά.
Η ημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Άρτεμις Τσίτσικα, επίκουρης καθηγήτριας Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονικής υπέυθυνης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», σχετικά με ένα καινούργιο τμήμα για παροχή υπηρεσιών υγείας, που δημιούργησε η ΜΕΥ, για τους νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 23 ετών, το Τμήμα Μετάβασης ή Transition!
Η κ. Σ. Μακαρώνη (ψυχολόγος υγείας) και η κ. Ε. Σιαφαρίκα (εκπαιδευτικός) παρουσίασαν τα προγράμματα πρόληψης Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου (Youth Power) και Διαδικτυακών Συμπεριφορών ( Youth Tech).
Ο κ. Χ. Μαγουλάς (κοινωνιολόγος, ερευνητής, ΜΕΥ) και η κ. Ε.Μελένγκοβιτς (ψυχολόγος, ΜΕΥ) αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα της Enacso και στα δικαιώματα των παιδιών ως καταναλωτές στο διαδίκτυο.
Η κ. Ε. Τζαβέλα (αναπτυξιακή ψυχολόγος, ΜΕΥ) αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Enable για το σχολικό εκφοβισμό, ενώ η κ. Β.Δημητρακοπούλου (ψυχολόγος, ΜΕΥ) μίλησε για τη Γραμμή για την Τεχνολογία «ΜΕΥποστηρίζω» 8001180015.
Ο κ. Α. Καλαβρής (ψυχολόγος, ΜΕΥ) και η κ. Σ. Νικολάου (οικογενειακή θεραπεύτρια, ΜΕΥ) αναφέρθηκαν στους Schoolers, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που δημιούργησε η Μ.Ε.Υ. για τους έφηβους με Σχολική Διαρροή (που εγκαταλείπουν το σχολείο).
Η κ. Σ. Χρηστίδη, ψυχίατρος από το τμήμα προβληματικής χρήσης του Διαδικτύου 18 Άνω, Ψ.Ν.Α., μίλησε για τον εθισμό στο διαδίκτυο ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν οι δράσεις των Ακαδημιών Γονέων που συντονίζει η Μ.Ε.Υ. στο νομό Αττικής.
Τέλος η Ευμορφία – Ελένη (Έβελιν) Χρηστίδη, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου Λαμίας, παρουσίασε τη νέα σελίδα του Facebook «Ζήστο», που απευθύνεται σε έφηβους. Σκοπός της σελίδας είναι να συσπειρώσει όλα τα παιδιά που θέλουν να ζήσουν, με το νόημα της λέξης, αυτή την περίοδο της ζωής τους με ελευθερία έκφρασης της άποψής τους, με χιούμορ, με προβληματισμό, αλλά πάντα, με θετική στάση σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει!