Τελευταίες Ειδήσεις

coffee 660394 1920


Στο παρελθόν υπήρχε η αντίληψη ότι η κατανάλωση καφέ είναι επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς. Η επικρατούσα άποψη όριζε ότι ο καφές οδηγεί σε μεγαλύτερα επίπεδα πίεσης του αίματος και χοληστερίνης και αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και των αρρυθμιών. Οι πιο πρόσφατες μελέτες όμως δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.

Ο καφές όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών αλλά τον μειώνει. Αυτή η μεγάλη διαφωνία απόψεων προκύπτει από το γεγονός ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του καφέ οφείλονται σε συνοδευτικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης, παρά στην ίδια την κατανάλωση του ροφήματος. Έτσι παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ τείνουν να ακολουθούν ένα λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να δούμε πώς ο καφές επηρεάζει διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά.

Καφές και πίεση του αίματος

Τα αποτελέσματα είναι μικτά. Οι άνθρωποι που δεν συνηθίζουν να πίνουν καφέ αν καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα μπορεί να αυξήσουν την πίεσή τους κατά 10 mmHg. Για εκείνους όμως που πίνουν καθημερινά, η μεγάλη κατανάλωση δεν φαίνεται να προκαλεί καμία μεταβολή στην πίεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν παρατηρηθεί κάποιες εξαιρέσεις, γι’αυτό το λόγο αν έχετε υπέρταση καλό είναι να δοκιμάσετε να κόψετε τον καφέ για να δείτε αν θα μεταβάλει την πίεσή σας.

Καφές και αρρυθμίες

Ο καφές συνδέεται πιο συχνά με τις αρρυθμίες. Είναι γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι διαμαρτύρονται ότι η κατανάλωση καφέ οδήγησε σε αύξηση των παλμών τους. Παρόλα αυτά οι έρευνες έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα αρρυθμιών. Έτσι δεν υπάρχει λόγος να βγάλετε τον καφέ από τη διατροφή σας εκτός κι αν παρατηρείτε μια άμεση επίδραση στους καρδιακούς σας παλμούς.

Καφές και χοληστερίνη

Ο καφές προκαλεί αύξηση της κακής χοληστερίνης LDL. Έχει παρατηρηθεί όμως ότι η χρήση χάρτινου φίλτρου για την παρασκευή του καφέ απορροφά την ουσία που οδηγεί σε αύξηση της LDL. Αν λοιπόν έχετε υψηλή χοληστερίνη προτιμήστε το γαλλικό καφέ.

Καφές και καρδιακή ανεπάρκεια

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν 1 έως 4 κούπες καφέ ημερησίως έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν η κατανάλωση αυξηθεί σε 5 κούπες και πάνω.


ΠΗΓΗ: kalikardia.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.