fbpx

giatros       Έντονο   προβληματισμό   προκαλεί σε όλους μας και ιδιαίτερα στην Ιατρική κοινότητα ο θλιβερός απολογισμός θανάτων από την εποχική γρίπη κατά την περίοδο 2018- 2019.

     Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 337 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης , εκ των οποίων τα 325 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) , ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους   111 συνάνθρωποί μας , ( ΚΕΕΛΠΝΟ- έως και 3 Μαρτίου 2019). Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν μόνο τα 49 , δηλαδή το 15%.

     Σαφέστατα παρατηρείται τη φετινή χρονιά αύξηση τόσο στα σοβαρά περιστατικά όσο και στους θανάτους   σε σχέση με προηγούμενα έτη , (107 νοσηλείες σε ΜΕΘ , και 42 θάνατοι την περίοδο 2017-2018, 276 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 108 θάνατοι την περίοδο 2016-2017), και ακόμη η περίοδος της εποχικής γρίπης δεν έχει περάσει για το 2019.

     Τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να μας προβληματίσουν αλλά και να μας διδάξουν   για το μέλλον .

Προφανώς ως χώρα και φέτος δεν αποδειχθήκαμε επαρκώς   θωρακισμένοι   Υγειονομικά .

     Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και του συνόλου των ευπαθών ομάδων , καθώς και του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού σίγουρα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία του τραγικού απολογισμού . Έλλειμμα ενημέρωσης   ή αδιαφορία ;  

     Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει   αυτή η εικόνα να μην επαναληφθεί κατά την περίοδο 2019- 2020.

   Η Πολιτεία   μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς   οφείλει εγκαίρως να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης  πριν την έναρξη της περιόδου   εμφάνισής της .

   Οφείλει επίσης να εξασφαλίσει   επάρκεια   εμβολίων για όλη τη διάρκεια της περιόδου , προκειμένου να μην παρατηρηθούν και του χρόνου τα ίδια φαινόμενα πανικού   που είχαμε τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω   της έλλειψης αυτών .

   Η   ανάπτυξη περισσότερων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η λειτουργία   αυτών που   παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού , θα πρέπει   να αποτελέσει προτεραιότητα της Πολιτείας   και του   Υπουργείου   Υγείας .

   Η   ανυπαρξία   δυστυχώς ενός καλά σχεδιασμένου   και δομημένου συστήματος   Πρωτοβάθμιας   Φροντίδας   Υγείας     και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και δεν επιλύθηκαν ακόμη   στον τομέα αυτό (υποστελέχωση των   ΤΟΜΥ και των Κ.Υ , αδυναμία ολοκλήρωσης νέων συμβάσεων για ιατρούς ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, αποτυχία υλοποίησης του   θεσμού του οικογενειακού ιατρού) , αναμφιβόλως συνέβαλαν στην αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα της εποχικής   γρίπης   το 2018- 2019   , αφού πολλοί ασθενείς ελλείψει   συμβεβλημένων ιατρών , αναζητούσαν βοήθεια όταν   πλέον είχαν νοσήσει   σοβαρά .

   Η καλλιέργεια   τέλος , κοινωνικής συνείδησης σε ότι αφορά   την πρόληψη , τησχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής και την αποφυγή μετάδοσης του   ιού σε άλλους , θα μπορέσει να συμβάλει στον περιορισμό   του ενδημικού κύματος της   γρίπης στο μέλλον .

 Σκοπός   του   Ιατρικού Συλλόγου   Φθιώτιδος δεν είναι να καταλογίσει   ευθύνες   ή να   αναζητήσει   ενόχους , αλλά να αναδείξει τις αδυναμίες   και τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας   , προκειμένου άμεσα να   αντιμετωπισθούν από την Ελληνική Πολιτεία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου . Είναι αυτονόητο   πως σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλει , όπως πάντοτε έκανε , το σύνολο   του Ιατρικού   κόσμου της χώρας .

 

         Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

           O     ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΝΤΟΥΖΓΟΣ   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.